Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Emberkísérletek a Pinceszínházban

Szeged - Premierre készül a Szegedi Pinceszínház: Ingmar Bergman Kígyótojás című filmje alapján Kancsár József rendezésében ma este 8 órától mutatják be az Emberkísérletek című darabot.
Emberkísérletek címmel épp az országgyűlési választások első fordulója előtt mutatja be a Szegedi Pinceszínház Ingmar Bergman Kígyótojás című filmjének színpadi adaptációját. A produkciót Kancsár József rendezte, Ábel szerepét Horváth Illés, Manuélát Kancsár Orsolya, Hans Vergélust Varga Bálint, Bauer felügyelőt Czene Zoltán játssza.

A darab aktuálpolitikai párhuzamai nyilvánvalók; tavaly napirend előtti parlamenti felszólalása címéül is a Bergman-filmet választotta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, aki így zárta beszédét: „a Kígyótojás a 20-as évek Németországát idézi, amikor ugyanúgy nem tudták a jó szándékú német fiatalok a kezdeti politikai szándékokat megkülönböztetni egymástól, ahogy nem lehet megkülönböztetni a kezdeti stádiumban a tyúktojást a kígyótojástól. Én azt kívánom minden magyarnak, minden magyar, tisztességgel, felelősséggel gondolkodó állampolgárnak, hogy legyen elég bölcsessége, tudása, hogy meg tudja különböztetni a kígyótojást a tyúktojástól, mert ez a nemzet legfontosabb érdeke".

Varga Bálint Hans Vergélus, Kancsár Orsolya Manuéla szerepében az Emberkísérletekben. Fotó: DM/DV
Varga Bálint Hans Vergélus, Kancsár Orsolya Manuéla szerepében az Emberkísérletekben.
Fotó: DM/DV

– Véletlenül alakult így a bemutató időpontja; egy héttel korábban szerettük volna megtartani, de mivel Horváth Illés Budapesten is játszott, el kellett csúsztatnunk a premiert. Két nappal a választás előtt műsorra tűzni ezt a produkciót: bátor vállalkozás, politikai üzenete is van – mondja a Pinceszínházat igazgató Kancsár József. – Magyarországon olyan folyamatok indultak el, amelyekre egy művésznek reagálnia kell. El kell mondanunk a véleményünket. Találtunk erre egy jó darabot, amiben az is megfogalmazódik: a hatalom és a manipulációk sodrásában hogyan válhatnak semmivé emberi sorsok. Egy 21. századi Ádámot és Évát láthatnak a nézők, akik tehetetlenek, kiszolgáltatottak az őket körülvevő őrületben. Fontosnak tartom, hogy megvédjük a demokráciánk alapértékeit – ezeket a rendszerváltás óta eddig nem kérdőjelezték meg. Nem lehet szemet hunyni afölött, hogy egy apát lelőnek a gyermekével a saját háza udvarán, mint ahogyan afölött sem, hogy valakit agyonvernek a lányai szeme láttára. Olyan indulatok szabadultak el, amelyek örvényként hatnak a társadalomra. Észnél kell lennünk, ki kell állnunk az értékeinkért – hangsúlyozza Kancsár József, aki szeretné, ha minél több fiatal is megnézné az előadásukat.

Kígyótojás – dióhéjban

Berlin, 1923. Senki sem hisz már a jövőben, sem a jelenben. Az állástalan zsidó artista, Abel Rosenberg a vesztes háború terheit nyögő, szomorú városban tengeti életét. Amikor testvére öngyilkos lesz, pokoli események sorozata kezdődik. Abel környezetében többen titokzatos módon eltűnnek, kegyetlen kínhalállal halnak meg. Abelt a gyanakvás, a rettegés fojtogató légköre megbénítja, és az alkoholban keres menedéket. Sógornője, Manuela foggal-körömmel küzd meg a napi betevő falatért, túlélésükért az élhetetlen világban, amely olyan, mint a kígyótojás: a vékony héjon átsejlik egy rettenetes hüllő immár tökéletes körvonala.

Olvasóink írták

  • 2. abdul66 2010. április 09. 21:34
    „Wass Albert, Tormay Cecil mikor lesz? Nagyon kéne már egy ilyen darab Szegeden, mennénk a családdal, jönne a baráti kör is, de egyszerűen nem értjük miért nincs a műsortervben......”
  • 1. magyarock1 2010. április 09. 14:08
    „Agyam eldobom, már ezek is? <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terror a szegedi Csillagban

Hónapokig terrorizálta cellatársait az a mezőgyáni férfi, akit tegnap 10 év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla. Tovább olvasom