Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Emberre is veszélyes szívféreg Szegeden

Szeged - Megdöbbentő esetről számolt be egy szegedi állatorvos: hazánkban eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy németjuhászban. A szívféreg szúnyoggal terjed – akár emberre is.
– Ez így 19 darab. A többit elküldtük Budapestre a parazitológiai tanszékre – mutatta a fiolába zárt, közel 30 centiméteres szívférgeket Rengei Antal.

A szegedi kisállat-ambulancia szakállatorvosa megdöbbentő esetről számolt be lapunknak: hazánkban alig látott parazitát találtak egy Szegeden élő kutyában.

– Dirofilaria immitis, a szívféreg. Ezt a férget szúnyogok terjesztik állatról állatra vagy éppen állatról emberre. A betegséget eddig csak délebbre ismerték, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy a legfertőzöttebb. A betegséget hordozó szúnyogok az éghajlat melegedésével északra vándoroltak, és ami probléma, a fertőzést követően már bármelyik vérszívó továbbviheti a szívférget. A rendelőbe behozott német juhász el sem hagyta Szegedet – magyarázta az állatorvos.

38 darab férget távolítottak el az állat szívéből – mutatja Rengei doktor. Fotó: Segesvári Csaba
38 darab férget távolítottak el az állat szívéből – mutatja Rengei doktor.
Fotó: Segesvári Csaba

Rengei Antal a betegségről elmondta, a német juhászt felpuffadva és lesoványodva vitte gazdája az állatorvoshoz, ahol több vizsgálat után derült ki a szívférgesség. Az állat a kezelés ellenére elpusztult, a boncoláskor 38 darab férget távolítottak el a szívéből. – A szúnyogok az embereket is megfertőzhetik a szívféreg lárvájával, viszont szerencsére mi vakvágány vagyunk az élősködőnek. A csípés helyén gyulladás alakulhat ki, ha a féreg ki is fejlődik, nem juthat el a szívig. Jellemzően a tüdőben tokozódik be, majd elpusztul. Viszont csomókat képez a tüdőben, ami egy röntgenen tüdőráknak is tűnhet – tudtuk meg.

Az állatorvos szerint mind a szúnyog, mind a féreg ellen védekezni kell. Elmondta, a kutyákban és macskákban gyógyszeres kezeléssel el lehet pusztítani a kezdeti stádiumban lévő férgeket, a kifejlődött parazitát viszont nem. – A betegség csak szúnyoggal és vérrel terjed – hangsúlyozta Rengei Antal.

Tünetek

Radnai István állatorvos tanulmányából kiderül, a szívférgek a szemben vagy a központi idegrendszerben is tartózkodnak. „A parazitás fertőzöttség akár a kutya, akár a macska, akár pedig az ember esetében is nehezen vehető észre. Többnyire csak akkor szokták észlelni a férgeket, ha azok tömött csomókban megjelennek a tüdőben vagy a hasüregben. A felismerést nehezíti, hogy nem okoznak fájdalmas tüneteket" – írja.

Az Amerikai Szívféreg Társaság honlapja szerint a fertőzött emberek egyharmadánál jelentkezik mellkasi fájdalom, ötödénél köhögés, nyolcadánál láz. Az esetek mindössze egy százalékában számoltak be véres köhögésről és légzési nehézségekről. Hozzáteszik, nincs megbízható diagnosztikai eljárás a szívférgesség kimutatására. Mivel a szívféreg az emberben nem szaporodik tovább, így még szúnyogcsípéssel sem tud továbbterjedni.

Olvasóink írták

 • 17. Magilla-Gorilla 2013. május 08. 01:29
  „15-ös
  Kedves Zsófia! Őszinte részvétem a kutyus elvesztése miatt. Sajnálom, hogy az Önöknek gyászos eseményt így felkapta a média. A pánikkeltést már a cikk címe is sugallja, de nagyon. Egyetlen emberi megbetegedés se fordult elő még Magyarországon, tehát félelmet kelt az emberekben ez a cím, kifejezetten pánikot, mivel semmi tényszerű adatról nem tudnak a magyarországi szervezetek.
  Egy ilyen árvizes, szúnyogos évben felhozni egy tavaly őszi (szeptember-november) szúnyogcsípést pedig kifejezetten szenzációt hajszoló írás. Ez pedig a bulvárirodalom jellemzője. Persze tudom, érdekesnek kell lennie az újságnak, hogy vegyék a lapot. Sajnálom, hogy az Önök gyászán háborog az ország.
  Magilla Gorilla - aki ír, olvas, beszél, sőt még gondolkodik”
 • 16. Khts 2013. május 07. 14:43
  „tavaly merre járt a kutyus?
  Mert a féregnek 6-9 hónap kell a kifejlődéshez és tavaly alig volt szúnyog”
 • 15. zsuzsmo 2013. május 07. 09:06
  „A kutya kertben él(t), és soha nem hagyta el ezt a kertet.... És rengeteg fertőzött állat lehet a környéken is, csak a gazdájuk nem olyan figyelmes, hogy állatorvoshoz vigye a kutyáját. Jelzem, több állatorvost megjárt az eb, mire ki tudta valaki deríteni, hogy mi a baja....
  Lehet, hogy pánik-keltés valakik szerint, én semm ilyesmire utalót nem találtam a cikkben...”
 • 14. Magilla-Gorilla 2013. május 07. 00:31
  „Az is érdekes gondolatokat szül, hogy a szúnyogcsípéstől a féreg megjelenéséig 6-8 hónap telik el. Tehát ha szegény kutyust megcsípte egy szúnyog a Holt-Maros partján, az valamikor tavaly szeptember és november környékén lehetett.”
 • 13. Arpiel 2013. május 06. 21:31
  „Teljesn egyetértek veled, Magilla-Gorilla ! Erről van szó ! Hisztéria, bulvár biznisz, urbanizmus, indusztrializmus stb.”
 • 12. Magilla-Gorilla 2013. május 06. 18:58
  „Ja bocs, a cikk arról szól, hogy a szívféreg csak szúnyoggal és vérrel terjed. Lebuktam, hogy jobban értek a dologhoz, mint az állatorvos.”
 • 11. Magilla-Gorilla 2013. május 06. 18:53
  „Most komolyan - miről is van szó?
  Szegény kutyusban találtak valamit, amit a bolha, kullancs és szúnyog is terjeszthet?
  Ez az igazi hír, ami egy bulvárújságnak szenzáció! A szúnyogok pedig nem tudnak perelni.
  Egyetlen igazolt eset sincs, ami emberi megbetegedésről szól.
  Ettől már jobb, hogy az autóvezetés ölhet is, tehát irtsuk ki az autósokat. Ennek a blődségnek sokkal több alapja van, mert legalább az autós gázolás ismert tény.
  Az én lányom azóta fél a pókoktól és a hangyáktól, mióta az óvodás társai bemesélték neki, hogy ezek az állatok embereket esznek. A felnőttek is óvodás szinten vannak, ha ilyesféle hírektől berezelnek.”
 • 10. Khts 2013. május 06. 10:06
  „Erről már tavaly volt szombathelyen ügy, amiben a lepkeszúnyogot hozák ki terjesztőnek, ami a wc-ben fürdőszobában gyakori vendég.
  http://frisss.hu/hirek/szivfergesseg--uj-betegseg-terjed-szombathelyen”
 • 9. mazsolaszolo 2013. május 05. 21:14
  „Most mire volt ez a cikk jó? Hogy az emberekre ráhozza a frászt?!

  Ha a szívférgesség olyan gyakori lenne, és annyire terjedne, amennyire ez a hisztéiakeltő cikk sugallja, akkor nem egy németjuhász volna beteg, hanem minden második ember és állat, kötelező karantén volna és az ÁNTSZ naponta üvöltené reggetől estig a királyi tv-n, hogy mivel védd magad. Legyetek már észnél!

  A szónyog pedig nagyon jó, hogy van. Mit ennének a fecskék, ha nem volna? Régen is volt, mégsem csaptatok belőle ekkora hisztikét!”
 • 8. Kiskacsa27 2013. május 05. 20:18
  „Kedves andras25!
  Nem csak kutyákban, hanem kutyafélékben, macskákban, vadászgörényben, sőt vadon élő állatokban is előfordul a Dirofilaria immitis, és a repens is. Nem kell ahhoz kutyát tartani, sőt még csak közelébe se kell menni, hogy valaki megfertőződjön...”
 • 7. andras25 2013. május 05. 19:12
  „Ezért kellene a kutyákat száműzni a városból, és nem a panelokban tartani lépcsőházanként többet is, majd a játszótérre hordani a gyerekek közé a dolgukat végezni... De jó lesz, ha majd lakásról lakásra járnak a szúnyogok, amik terjesztik ezt a parazitát! Ilyen sűrűségű egymás mellett élés nem teszi lehetővé a kiskedvencek (nagy állatok) tartását.”
 • 6. kacsacomb 2013. május 05. 15:48
  „Ami a mennyiségnél is jobban zavar engem, az az hogy mekkora mutáns szúnyogok vannak. Nem tudom milyen fajták ezek, de alig bírom lecsapni őket, mindent túlélnek. A csípésük meg nem is piros, hanem vörös és a viszketés mellett fáj is :( Jó lenne, ha esténként legalább 5 percre kint tudnék ülni a kertben és nem kéne ugrándozni össze vissza. :/”
 • 5. achilleus 2013. május 05. 13:59
  „4. macs 2013.05.05. 11:39
  A Környezetgazdálkodás feladata. Megjegyzem, tavaly, tavalyelőtt igen kevés szúnyog volt, légi irtásra is csak kevésszer volt szükség. Most van bőven, de korántsem annyi, mint némely években korábban, amikor csak kémiai irtással védekeztek. Emlékszem olyan május elejére, amikor a Nagyáruház mellett fényes nappal nem lehetett 5 percnél tovább beszélgetni, mert szétmartak volna a szúnyogok. A biológiai irtás véleményem szerint bevált, viszont olyan helyzetekben, mint amilyen most is előállt, láthatók ennek az irtási módnak a korlátai is. A Tisza hullámterén a fák között szinte áll a víz, ilyen nagy felületet nem lehet eredményesen bebaktériumozni, ráadásul mégis áramlik annyira, hogy a megfertőzött víztesteket lejjebb vigye. Bár a kémiai irtás veszélyeket hordoz magában, amint a cikkből kitetszik, az elszaporodó szúnyogok sem veszélytelenek.”
 • 4. macs 2013. május 05. 11:39
  „Tudja valaki, hogy kinek a feladata a szúnyogirtás, mert nem hiszem a polgármesteré? Elképzelhető, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolga lenne?”
 • 3. uborka 2013. május 05. 11:09
  „Köszönjük Dr. úr!! Végre ki nem mesél, hanem bizonyít... Szép munka. Remélem a szúnyog írtás megrendelők is okulnak az esetből. és nem pénzt látnak benne, hanem egészség meg örzést. Természetesen ha bizonyítható a féreg jelenléte, ami a meg betegedéshez vezetett, lehet perelni a Polgár mestert !!!!! Talán akkor be látják mivel jár a mandátumuk????????”
 • 2. Neszemetelj! 2013. május 05. 10:32
  „Sándorfalván hasonló a helyzet szúnyog ügyben, ráadásul itt tavak és erdők vannak! Az Önkormányzat kizárt hogy fizessen azért, hogy ne hemzsegjenek a vérszívók naplementétől este 22-ig!
  A Polgármester és a jegyző Szegeden él, így Őket nem zavarják a vérszívók, mert Szegeden permetezik őket!

  A szívférgességre visszatérve: a legnagyobb veszély akkor van, amikor az állat megkapja a féreghajtó gyógyszert, és a féreg elpusztul és megakad a szívkamrában...

  Ezért minden gazdinak kötelessége hogy védje kedvencét kullancs, és szúnyog elleni cseppekkel. nem egy olcsó mulatság, főleg ahol több kutya és macska van, de olcsóbb mint az orvosi költségek, és arról nem beszélve hogy kedvencünk velünk maradhat sok-sok éven át!”
 • 1. anya5353 2013. május 05. 09:40
  „Ez nagyon biztató......!
  Gyálaréten még tegnap is hemzsegtek a szúnyogok, a két gyereken minden védekezés ellenére is több, mint 30 csípés van.....
  És akkor magunkról még nem beszéltem. A kertet gondozni kell, a gyereknek is kell már a szabadban lenni és itt tulajdonképpen minden napszakban ugyanannyi szúnyog van!
  Tegnap járt erre egy repülő, de korántsem úgy szórt, mint pl. 5 éve.....
  Csak szétnéztek, élnek.e még itt emberek, vagy már megették őket a szúnyogok......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bojtos Ferenc a természet szerelmese

Túrát és tábort szervez, fotózik, verset ír, rajzol és búvárkodik. Ha kell, sebet varr, máskor a miniszterrel tárgyal. Tovább olvasom