Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Emelik a liszt árát a molnárok

Az országban elsőként jelenti be a liszt árának emelését az egyik legnagyobb hazai forgalmazó, a Szabolcs Gabona Cégcsoport. Ezt követően várhatóan az egész szakma lép, majd beválthatják régóta halogatott áremelési ígéretüket a pékek is.
Drágábban őrölnek az Izabella malomban is. Fotó: Karnok Csaba
A Szabolcs Gabona Cégcsoport leányvállalata, az ABO MILL Rt. – amelyhez Csongrád megye legnagyobb malma, a szegedi Izabella tartozik – december 1-jétől 10-12 százalékkal emeli meg a liszt árát. Az indoklás szerint az alapanyagárak és az energiaköltségek emelkedése miatt. Kerezsi Miklós, a Szabolcs Gabona Holding Rt. vezérigazgatója lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, idén a búzát is drágábban vásárolták, mivel az intervenciós ár irányította a hazai gabonapiacot.

Emellett le kellett nyelniük az elektromos energia 12 százalékos emelését, amely azért érintette érzékenyen a vállalatot, mivel a malmok alapvetően villamos energiát használnak. A malomipar kiadásainak jelentős részét kitevő fuvarköltségek is magasabbak az egekbe szökő üzemanyagárak miatt.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette: évek óta tart az az árverseny a lisztpiacon is, amelynek következtében nemhogy tartották volna az árakat, hanem még engedniük is kellett. A bevételek azonban már az alapvető költségeket sem fedezik. Első lépésként a cégnél a termelést szervezték át, majd leállították a gazdaságtalanul termelő üzemeket, de most már muszáj megemelni a liszt árát, különben a jövőjüket élik fel. Kerezsi Miklós azt is elmondta, beszállítóként megérti a pékek gondjait is, egyetért a sütőipar árkorrekciós törekvéseivel.

Az Izabella után a megye második legnagyobb malmát, a vásárhelyit a Véka Kft. üzemelteti. Nyilasi Endre ügyvezető igazgatótól is megkérdeztük, tervezik-e a liszt árának emelését a közeljövőben. A vezető elmondta, az ő lisztjük december második felétől mintegy 10 százalékkal drágulna, szintén a magas költségek, köztük az energiaárak emelkedése miatt. Szerinte is indokolt az áremelés, az egész országban veszteséget kénytelenek elkönyvelni a malmok, s ha nem lépnek, a jövőjüket élik fel.


Pékek: az utolsó csepp a pohárban

Egy kiló liszt bolti ára jelenleg 49-59 forint között mozog. Amennyiben a malmok beváltják ígéretüket, és 10-12 százalékkal megemelik áraikat, a sütnivaló mindössze néhány forinttal drágul. Az áremelés azonban érzékenyen érinti majd a nagy tételben vásárló sütőipart, amelynek képviselői most már valóban nem halogathatják tovább döntésüket és emelik a kenyér árát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom