Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Emelt szinten népszerűbb a kémia

Szeged - Kétszer annyian érettségiznek emelt szinten kémiából Csongrád megyében, mint tavaly ilyenkor. A Radnóti egyik végzős osztályában szinte mindenki így próbálkozik.
– 27 fős az osztályunk, csak néhányan vannak, akik nem tesznek emelt szintű vizsgát kémiából – mondja Pászti Netti, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja.

Megírtuk, sok tantárgyból megnövekedett az emelt szintű vizsgára jelentkezők száma, országosan kétezerrel. Csongrád megyében legtöbben angol nyelvből (373), biológiából (361), történelemből (225), matematikából (160) és magyarból (103) „emelteznek". Kémiából 238-an próbálkoznak idén, tavaly még csak 109-en.

Egyetemista tart kémiaórát a szegedi Radnóti gimnáziumban. Emelt szintű érettségivel biztosabb a továbbtanulás. Archív fotó: Frank Yvette
Egyetemista tart kémiaórát a szegedi Radnóti gimnáziumban. Emelt szintű érettségivel biztosabb a továbbtanulás.
Archív fotó: Frank Yvette

– Ez nem a kémia szak népszerűsödését jelenti, inkább azt, hogy a legtöbb helyre lehetetlen bekerülni emelt szintű érettségi nélkül – mondja neve elhallgatását kérve egy gimnáziumi kémiatanár. Ezt alátámasztja, hogy tavaly 272-en jelentkeztek nappali tagozatos, állami finanszírozású kémia szakra, idén pedig 251-en.

Ma: magyar

Ma a kötelező vizsgákkal folyatódik az érettségi időszak. A pénteki, nemzetiségi nyelv és irodalom érettségi után a magyar nyelv és irodalom írásbelik következnek, középszinten 1214 helyszínen 83 ezer 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit. Holnap matematikából, szerdán történelemből vizsgáznak a diákok.

Ugyanez az ok Netti szerint is. – Számos szakon bevezették a kötelező emelt szintet, enélkül meg sem tudnánk jelölni ezeket. A pontszámok is egyre magasabbak, ezek eléréséhez ugyancsak emelt szintű vizsgára van szükségünk – mondja a lány. Igaz, Netti már kilencedikes kora óta tudja, hogy a kémia a kulcs a jövőjéhez, ugyanis orvostanhallgató szeretne lenni.

– A felsőoktatási törvény miatt biológiából eleve kötelező „emeltezni". Aki orvosnak jelentkezik, választhat, hogy fizikából vagy kémiából próbálkozik emelt szinten – magyarázza a tanár. Szerinte a kémia népszerűbb, mint a fizika, ezért duplázódott meg a vizsgára jelentkezők száma.

Netti osztálya biológia– biokémia szakos, ezért arra számítanak, sikerülhet az emelt szint. A lány ötösre számít a május 15-i vizsgáján.
Kémia érettségi feladatok

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

79 határsértő egy nap alatt

A sierra leonei, afgán, pakisztáni, koszovói, makedón, török állampolgárok nem tudták igazolni… Tovább olvasom