Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Emelték az építményadót is Szegeden

Legutoljára 2005 januárjától emelkedett a vállalkozásokat sújtó építményadó, évente és négyzetméterenként két éven át 630 forintot kért a város. Jövőre azonban ebben az adónemben is bekövetkezik a drágulás: 900 forint lesz ugyanis az építményadó.
Mura Mészáros József próbálkozott az érdekképviselettel, de hiába. Fotó: Karnok Csaba
Magasra szökik az építményadó januártól: a vállalkozások ingatlanaik minden négyzetmétere után 900 forintot fizetnek majd be a város kasszájába. A korábbi 630 forinthoz képest jelentős a drágulás, de még így sem éri el a törvényi maximumot, amely az inflációval felszorozva több mint ezer forint.

A Délmagyarország országos felmérése szerint a 900 forintos mértéket sok megyei jogú város elérte, köztük a szomszédos Hódmezővásárhely is (igaz, csak annak legfrekventáltabb, Tesco környéki övezete), valamint Veszprém, Sopron, Szombathely, Salgótarján. Az összehasonlítást nehezíti, hogy egyes városokban, mint például Debrecenben, a lakosságot is adóztatják, ott ezért kisebb a vállalkozásokra háruló teher. Pécsett a legkevesebb az építményadó: három éve fokozatos, tervezhető emelkedést szavazott meg a közgyűlés, így jövőre még mindig csak 450 forintot kérnek majd el egy négyzetméterért.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester az építményadó mint vagyoni jellegű adó megemelését azzal indokolta, hogy az állami források a város működési költségeinek mindössze a 66 százalékát fedezik. Mivel a lakosságot nem szerették volna még jobban megterhelni, a vállalkozások hozzájárulását kérték a közteherviselésből. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat is drasztikus kiadáscsökkentésbe kezdett, hogy a költségvetés egyensúlyba kerüljön. Szerinte az építményadó ésszerű vagyongazdálkodásra ösztönzi a tulajdonosokat.

A vállalkozások nem értenek vele egyet, de kénytelenek beletörődni a helyzetbe. Mura Mészáros József, a Délép Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, pont akkor emelkedik az építményadó, amikor 2007. január 1-jével az ipari parkokba települt vállalkozások húszszázalékos adókedvezménye is megszűnik. Szerinte a vállalkozások vagy ellehetetlenülnek, vagy a növekvő költségeket továbbhárítják a vevőkre. Hozzátette, 2005-ben a Kálvária és a Szilánk ipari parkkal együtt írtak levelet a polgármesternek, kérve, hallgassa meg őket. Párbeszéd nem alakult ki, viszont bekövetkezett az újabb adóemelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsüzemben a kifőzdék

A hosszú ősz és a remek gyümölcstermés miatt óriási forgalmat bonyolítanak le a Szeged környéki… Tovább olvasom