Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

EMI tábor közpénzből? – tiltakozik az MSZP

Szeged - Az EMI tábor állami támogatása ellen tiltakozott a szegedi MSZP és a MEASZ. A tábort a Rendezvényházban tartják, és több jobbikos politikus is felszólal. A szervezők szerint programjuk nem arról szól, mint amit a tiltakozók kiemeltek.
Állami támogatás kap a szegedi EMI tábor, ahol „hangot kaphatnak szélsőséges megnyilvánulások is" – mondta Kozma József, az MSZP városi elnöke csütörtökön a megyeháza előtt egy „tiltakozó sajtótájékoztatón", ahol jelen voltak a Demokratikus Koalíció és a Munkáspárt szimpatizánsai is. Korábban megírtuk: az Egyesült Magyar Ifjúság táborát eredetileg Magyarkanizsán tartották volna, de az önkormányzat visszavonta az engedélyt. Az újszegedi Rendezvényház fogadta be végül a – szervezők megfogalmazása szerint – Délvidék egyetlen karakteresen nemzeti szellemiségű rendezvényét.

– Minden antifasisztának van nemzeti érzése, minden magyarnak fáj Trianon, de az EMI programját vizsgálva kiderül: ez a szélsőjobb tábora – mondta Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke. Az előadók közül Szávay Istvánt, Gaudi Nagy Tamást (Jobbik), Zétényi Zsoltot (a Jobbik korábbi őt jelölte az Alkotmánybíróság tagjának) emelte ki. Szerinte válságban és bizonytalan helyzetben „van igény a nemzeti érzéssel nyakon öntött populizmusra és szélsőjobbos ideológiára", de ezt nem kellene az államnak támogatni. A Rendezvényház a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központhoz tartozik, és támogatja a tábort a Szerencsejáték Zrt. és a Diákhitel is.

A sajtótájékoztatón érdeklődőként az EMI több tagja is megjelent. Strahl Zoltán, az Egyesült Magyar Ifjúság elnöke a delmagyar.hu kérdésére elmondta, a Rendezvényház a helyszínt adja, de egyéb módon nem támogatja a tábort.

– Pártok röpködtek a levegőben és ideológiák, de arról nem esett szó, amiről ez a tábor szól: ez a délvidéki fiatalok számára egy közös rendezvény, ahol megélhetik a magyarságukat. A Délvidéken ugyanis elnyomó, soviniszta hatalom van uralmon. Ők szorították ki az EMI-tábort – fogalmazott.

Ha a tiltakozók elmennének a táborba, megváltozna-e véleményük a program jellegéről? – kérdeztük Strahl Zoltánt. – Az ő nevükben nem tudok nyilatkozni. Nem tudom, mennyire tudják átírni a saját előfeltevéseiket. Meg lehet kockáztatni, ez egy jó értelemben vett kockázat. Ha visszaigazolást nyer az elméletük, legalább elégedetten dőlhetnek hátra. Ha csalódnak, akkor lehet, hogy mostantól tágabb lesz egy kicsit a látókörük.

Olvasóink írták

 • 20. tucat 2012. július 06. 21:50
  „Kreténség, isten előtti megmérettetés, perverz melegfelvonulások rendőrségi biztosítása, magyargyűlölő antifasiszták, fekete lelkű komcsi csürhe...

  Én magyar (és nem magyar ) feleim! Aranyos vitézek, drága jó leventék! Bárcsak én is ily lelkes lehetnék! Legyinteni rátok vón´ ok tizenhárom, békejobbot nyújtva mégis megpróbálom... S mert fény látására nem álltok még készen, fehér zászlóm nektek vörös posztó lészen: diadalra törnek lelked parazsával, akárha matador a bőszült bikával. Haragodat szítják, kiontják a véred, mely a szemedbe foly´, s ősi jussod kéred. S ki csillapít téged, nem lehet az magyar, fúródjon torkába ősi ugor agyar!
  Dárdát döf a vívó a vérző bikába... De te nem az vagy! Hát ne vérezz hiába!

  Az ég szerelmére, feleim! nem az a baj, hogy hazai, magyar érzelmű és nyelvű és kultúrájú délvidéki, felvidéki, erdélyi, kanadai, ausztrál... emberek, fiatalok összejönnek, beszélnek a nyelvükről, a kultúrájukról, a történelmükről, verselnek, dalolnak, táncolnak, ismerkednek, barátkoznak, hanem az, hogy mindez telítődik azokkal, a felelőtlen politikai kalandorok által szított, sem a nemzet összetartozását, sem pedig az ország biztonságát nem szolgáló, keserű, múltba merengő, a sérelmek megtorlására és az elégtétel követelésére egyre nyíltabban buzdító felhangokkal, amelyeknek a bűvkörébe kerülve az emberek gyűlölni kezdik egymást. Tényleg olyan ez, mint amikor a matador a felbőszített bika vére és kínhalála árán arat diadalt. Csakhogy ebben az alantas és iszonyúan veszélyes, a nemzetet kívülről és belülről is veszélyeztető játszmában ti nem a matador vagytok! A metaforát nem magyarázom, mert azzal alaposan megizzasztanám a moderátort, akinek amúgy is elég baja lehet ebben a hőségben. De azt azért csak észre kéne már vennetek, hogy szinte mindenben és mindenkiben mániákusan keresitek az ellenséget, legyen az demokrata, antifasiszta, liberális gondolkodású, ateista, bigott vallásos, cigány, zsidó, meleg..., mindenki gyanús, aki nem sértett-bőszült bikaként csörtet veletek, hangos ria-ria üvöltésekkel. Nem vagytok hajlandóak tudomásul venni, hogy másféle emberek is élnek nemcsak körülöttetek (más nemzetekhez, más kultúrákhoz tartozók), hanem köztetek is (az iménti felsorolásban szereplő példákon túl is sokfélék), akikkel együttműködve nemcsak elviselhetőbb, hanem sokkal eredményesebb és perspektivikusabb lehetne az élet. Ha folyton sallereket osztogattok mindenkinek (határon innen és túl), miként várhatjátok el tőlük a mosolyt? Vagy azt hiszitek, meghátrálnak, és térdre borulva behódolnak nektek, mint a Kárpát-medencében élő, többségében földművelő szlávok és más nemzetiségűek-nyelvűek a honfoglaláskor? Nem lehet, hogy nekik is vannak sérelmeik? Némelyiknek talán épp ti lehettek az okozói, vagy legalábbis azok, akik erre folyvást, agresszívan emlékeztetik őket? S mi lesz, ha ők is bőszült bika módjára rohannak ki a küzdőtérre? Hová vezet ez?
  Másként: nem lehet-e, hogy az EU soha nem látott lehetőséget kínál a népek megbékélésére, és arra, hogy végre a népek, nemzetek, etnikumok, ilyen-olyan kisebbségek békés együttműködésében oldódjanak fel a határok? Nemcsak az államhatárok, hanem minden olyan ostoba linea, amelyet az ember állati természete és önzése teremtett és tartott fenn erőnek erejével. Nem ez lenne az igazi, a lehető legjobbik megoldás?

  Oké, vége a szünetnek, folytatódjék a bikaviadal! A bika kivérzik, de a matadort, ha megmarad, a nép, az istenadta, a vállára veszi...
  Nem kéne megállítani a kereket?
  Hogyan szóljak hozzátok, hogy értsetek? Sehogy, igaz? Pusztulj-gurulj, vörös ördög, magyarok ellensége! :D
  Rendben, akkor hát adrenalin-érlelő, forgolódós-fogcsikorgatós jó éjszakát!”
 • 19. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. július 06. 15:59
  „Gyökér magyargyűlölő komcsi csürhe, hiába vannak fehér ingben, fekete a lelkük.”
 • 18. szodaviz 2012. július 06. 15:21
  „Én határon túli magyar vagyok és ott leszek.
  Tella: A határon túli magyarok a gyökér balosoknak nem örülnek...Mint pl Kozma és sorolhatnám.
  A romániai választások és a Szegeden megtartott délvidéki emi tábor között mi az összefüggés?
  Egyébként tavaly is volt Emi tábor, Magyarkanizsán, és néhány antifától és hungarofóbtól eltekintve nem érdekelt senkit.Még az akkori magyarkanizsai vmsz es polgármester is ott volt a táborban.
  Egyébként ez a tábor nem a múlton való tipródásról szól.Ez egy épitő jellegú tábor.Többek között szó lesz a 2011 es szerbiai népszámlálás eredményeiről.
  Az meg hogy a jobboldalnak nincs olyan alakja, akinek ne tapadna vér a kezéhez, csak nevetni tudok.
  Mert balosokból rengeteg ilyen van.”
 • 17. tella 2012. július 06. 14:50
  „Látom a gyökerek keresik a gyökereiket :-) És mit találnak a múltjukban ajobboldaliak, háborús bünösöket,népnyúzokat, tömeggyilkosokat. Bukta I - II. - ik világégés a dicső múlt? Hát ha nincs a jobboldalnak egy kiemelkedő alakja, akinek nem tapad vér a kezéhez, akkor komcsizunk. A nagy magyaroknak meg csak anyit, hogy nem vagyok benne anyira biztos, hogy a határon tuli magyarok anyira odalennének a mai jobbos magyar csürhe után. Példa az utolsó helyközi választás Romániában :-) Hatalmas bukta,a két jobboldali párt 1% -a. Világ jobboldaliai egyesüljetek :-):-):-) További jó tiprodást etásak :-)”
 • 16. lj510126 2012. július 06. 13:36
  „Kozma elvtársnak és a szélsőségesen magyargyűlölő antifasisztáknak megártott a kánikula?
  Vonuljanak be egy hűvös szobába és józanodjanak ki a részegségükből!”
 • 15. Kircsi 2012. július 06. 13:07
  „10. Kozma elvtársat nem zavarja, hogy a szombati melegfelvonulásra 2000 rendőrt vezényelnek állami pénzen?”
 • 14. KaszaOne 2012. július 06. 12:35
  „Megszoktam döbbenni a szocik arcátlanságán. Annyi a bűnük a nemzetünk, és az emberiség ellen, határon innen és túl, hogy könyvtárakat lehetne tele írni vele, és most ők szélsőségeseznek. Az itthoni vörösök, a nyolc évük alatt padlóra küldtek mindenkit szinte, bár a többi sem volt jobb. Tele tömték a zsebeiket javakkal, és közben a munkás réteg, éhezett a bankok miatt. Megint csak annak hasítottak szíjat a hátából, aki a szekeret húzza, és most még nekik áll feljebb. Úgy döntöttem én is hátra dőlök és várok, mert az igazi vérvörösök lassan kihalnak, és a maradványok majd beleőrülnek a jelentéktelenségbe. Egy dolgon nem csodálkozom csak, még pediglen azon, hogy fogalmuk nincs arról, hogy mi a nemzeti összetatozás (DEC.5.) Ezzel a bűnnel lesznek megméretve isten előtt.”
 • 13. Domonics 2012. július 06. 12:03
  „Ennyi? Ez az összes támadás?? nem kellene még kitalálni valamit, ami ennyire sem igaz??”
 • 12. Horthyszobor 2012. július 06. 11:24
  „Kedves tella!
  Kretén az aki nem érti meg, hogy a magyarságnak vannak elszakított nemzettestvérei. Kozma úr megkapta az ukázt, hogy nyomni kell egy sajttájékoztatót. Ő le is adta, de fogalma nincs róla, hiába volt külügy bizottságban alelnök, vagy mi. Nem érti mit jelenthet az összetartozás, a nemzet, hisz nem így szocializálódott. Jött a magasabb rendű parancs azt nofene böffentünk valamit. Régebben meghallgattam a jóembert, de mostanában mintha meghasonlott volna. Sajnos a péz nagy úr:) Na ennyit a kreténségről:)”
 • 11. Mozimasiniszta 2012. július 06. 10:32
  „Csak a szelektív memóriájú elvtársaknak: Zuschlag és Gyurcsány meg a többi "urak", hány és milyen tábort szerveztek...milyen kasszából és kiknek ???”
 • 10. tucat 2012. július 06. 08:36
  „8. Kircsi 2012.07.06. 05:35
  Nem dőltem, nem írtam, mert nem éltem. De ez ne zavarja Önt. Engem sem zavar. Más dolgok zavarnak. Azok viszont nagyon. Önt is épp ezek a dolgok zavarják, szenved is tőle láthatóan. Pedig nem kellene.

  Azért legyen sikeres és kellemes a napja! :)”
 • 9. bánki 2012. július 06. 08:28
  „MEASZ ?

  Idióták !

  Tito klasszikus mondása : szerettem volna a háború alatt, ha annyi partizánom lett volna mint utána !”
 • 8. Kircsi 2012. július 06. 05:35
  „7.tucat!
  Azért ne bagatellizáljuk már el a vörös barátaid által legyilkolt millók életét sem! Gondolom te akkor is hátradőltél a fotelodban, miután megírtad a jelentéseidet...
  Ja kérem, én sem szívesen támogatnám az adóforintjaimból a melegolimpia, melegfelvonulás és holocaust megemlékezéseket sem. Ha már így állunk akkor mindenki fizessen a tagdíjakból. Meglátnánk ki mire menne...”
 • 7. tucat 2012. július 05. 22:06
  „Oké, én, a vörös söpredék, javaslom, dőljünk hátra kényelmesen, és várjuk meg, mi lesz. Majd´ száz éve is hasonlóképpen kezdődött, igaz, most kicsivel rosszabb az ilyen (...) eszmék társadalmi beágyazódásának az esélye - remélem.
  Mindenesetre, mert az én látóköröm szerintem már amúgy is elég széles (ha ez érdekli egyáltalán Strahl Zoltánt), előkészítettem a különböző színű (piros, sárga, zöld, rózsaszín - talán e választék elég lesz ezúttal is) szövetdarabokat, amelyekből az egyenlő oldalú háromszöget kell kivágnom, ha eljön az ideje. Majd ők megmondják, melyik színt kell választanom. Nekem ugyanis édes mindegy. A végeredményt tekintve legalábbis.

  Ria! Ria! (Te szegény... Miért emészted és sebzed folyton véresre magad? :))”
 • 6. Csecs 2012. július 05. 21:49
  „Egyszer magukra gyújtatják a sörsátrukat a Klauzál téren! A Mars téren is rájuk borogatták a standot a falusiak. Agymosott vörös söpredék!”
 • 5. Lámpion 2012. július 05. 20:18
  „"- Minden antifasisztának van nemzeti érzése, minden magyarnak fáj Trianon, de az EMI programját vizsgálva kiderül: ez a szélsőjobb tábora - mondta Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke."

  Miközben a valódi hősöket folyamatosan meggyalázták, az Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége folyamatosan termelte a hős ellenállókat és partizánokat. Nem gondoltam, hogy ez a bábszínház még működik.

  Bármikor vállalom ezt a véleményemet személyesen is ütköztetni a "hősökkel".”
 • 4. tella 2012. július 05. 20:04
  „Fáj is ez a nácikáknak :-) He He He!”
 • 3. vélemény 2012. július 05. 19:40
  „Kozma elvtárs szerint csak Gyurcsány tarthat előadást, főleg ha ő szervezi?”
 • 2. tella 2012. július 05. 19:12
  „Kretén vagy mint a neved :-)”
 • 1. Horthyszobor 2012. július 05. 18:43
  „Kozma mester inkább mással foglalkozzon! Ez neki túl bonyolult.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az öntőformák közelében 70 fokon perzselt a levegő

Visszavett a munkatempóból a szegedi finomöntöde a hőség miatt. Az 1700 fokon izzó acél közelében 70 fok van - utána felüdülés a kinti 40. Tovább olvasom