Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Emlőszűrő nap a megyében

Szeged - Magyarországon majdnem minden tizedik nőt érint élete folyamán az emlőrák. Évente több mint 5200 nőnél fedeznek fel emlődaganatot, és több mint 2100 nő életét követeli annak ellenére, hogy hazánkban is rendelkezésre áll a korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálat.
Az emlőrák korai felismerésének leghatékonyabb módja a mammográfia. Hogy jelentősen csökkenjen a halálozás, 70 százalékos részvételre lenne szükség a szervezett szűrővizsgálaton, jelenleg ez az arány 50 százalék körüli.

Október 17-én Csongrád megyében három emlőszűrő központ tart nyitva este 10-ig annak érdekében, hogy a behívólevéllel rendelkezők részt tudjanak venni minden további időpont-egyeztetés nélkül is a szűrésen. Szegeden, a Pathológia Intézetben lévő emlőszűrő központban (Állomás utca 2.) 15-től 22 óráig, Hódmezővásárhelyen a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó Hódmezővásárhelyi emlőszűrő központjában (Dr. Imre József u. 2.) 8-tól 22 óráig, Szentesen pedig a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház emlőszűrő központjában (Sima Ferenc u. 44–58.) 8-tól 22 óráig.

Ezen a napon több város, település is vállalta, hogy a behívott személyeket busszal beszállítja az emlőszűrő központba. Előreláthatólag Kistelekről, Eperjesről, Nagytőkéről, Fábiánsebestyénről, Derekegyházról visznek nőket az illetékes központba. Az emlőszűrés mellett Szegeden a szakemberek rizikószűréseket végeznek, a mért értékek birtokában egészséges életmódra vonatkozó tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Lehetőség lesz az emlő önvizsgálatának megtanulására is.

Október 18-án 15 órakor indul egy figyelemfelhívó biciklis felvonulás is a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi tér 1. szám alatti épületétől. A végállomás a Móra Ferenc Múzeum előtti tér lesz, ahol egy családi egészségdélután keretében 14-től 17 óráig rizikószűrések, egészségeséletmód-tanácsadás, valamint a Start up Fitness Stúdió közreműködésével közös torna várja a megjelenteket. A résztvevők között a szervezők egy kerékpárt sorsolnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főzdefeszt Szegeden

Első alkalommal rendeznek Főzdefesztivált a szegedi Széchenyi téren október 17. és 19. között. Tovább olvasom