Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Énekelünk, táncolunk, tőlünk bezárhat a patika

Szeged - A mórahalmi Bástya Nyugdíjas Klubba nem csak nyugdíjasok járnak. Beszélgetni, sütni-főzni és énekelni, táncolni is nagyon szeretnek együtt.
Bár a klub a hetvenes évek óta létezik, a Bástya 20. születésnapját csak tavaly ünnepelték Mórahalmon. Kéthetente jönnek össze a tagok az átalakított lőtérházban, most pénteken majdnem harmincan ülték körül a hosszú asztalt. Kószó Mihályné Marika 2005 óta vezeti a klubot, bár még nem nyugdíjas, de ide már előbb is lehet jönni, nincs alsó korhatár. Földrajzi korlát sincs, Tanácsné Rózsika például Üllésről jár át a mórahalmi Dobó József kedvéért, aki főzéskor a bográcsokért felel. – Délután 3 órától gyülekezünk, és addig maradunk, amíg el nem mondjuk, ki nősül, ki ment férjhez, ki halt meg, milyen volt a piac, mit főzünk, mit sütünk – mondja Sutus Antalné Ilonka. Mesélik, hogy Mikulásra készülnek, és az ő Mikulásuk, a szegedi Cseh János úgy néz ki, és olyan ügyes, mint az igazi finn. Karácsonykor Migh József zenél szintetizátorral, néha tangóharmonikával.

A közös falatozás is fontos része az összejöveteleknek. Fotó: Schmidt Andrea
A közös falatozás is fontos része az összejöveteleknek. Fotó: Schmidt Andrea

– Énekelünk, táncolunk, aznap és másnap sem kell gyógyszert bevennünk, tőlünk bezárhat a patika! Semmi nem fáj – nevet Kószó Mihály. Szécsi József szerint a férfiak a terem berendezésében és a terítésben a legjobbak, Kóródi Ferenc, akinek a vörösborát dicsérik, viccelődik, hogy egész héten gyűjtik a pletykákat, hogy továbbadhassák. Masa Dezsőné, Irénke néni 94 éves, alapító tag, a hetvenes évek óta jár a klubba, énekelni is szeret, de a sütésből sem maradhat ki. – Jól érzem magam köztük, azért is töltöttem itt a fél életemet. Nagyon beteg voltam, amikor a 90. születésnapomat titokban megszervezték, Domaszékről, Tápéról, Szatymazról, Üllésről jött az egész családom öt unokával 12 dédunokával. A végén még énekeltünk, táncoltunk is. Életet adnak – mosolyog Irénke néni.

Komócsin Istvánné, Mariska néni a többszörös versenygyőztes rétessütő csapat tagja. Tele a közösségi ház fala a díjakkal. Segítenek a mórahalmi rendezvényeken is, amiben tudnak, ha szerepléssel nem is, de például kalácssütéssel kiveszik a részüket. Legutóbb egy mobil elektromos kemencére pályáztak, amelyben nagyüzemi mennyiségben süthetik a finomságokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2-es villamosvonal: a kivitelező fizetne, kérdés, hogyan

Kifejezte fizetési szándékát a 2-es villamosvonal cseh kivitelezője. Kérdés, hogyan törleszti a városnak a nagyjából félmilliárd forintos kötbért. Erről hamarosan tárgyalás kezdődik. Tovább olvasom