Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Énekes lánghegesztő a szegedi Kárász utcán

Egyedi színfolt a szegedi Kárász utcai muzsikusok között egy fiatalember, aki tiszta, magas hangon popslágereket, filmdalokat, musicalbetéteket énekel. Sohasem tanult zenét. Szakmája szerint ív- és lánghegesztő. Hangterjedelme, állítólag, s ha rendben van a torka: öt és fél oktáv. Ezt nem állt módunkban ellenőrizni.
Csányi Gábor magas hangfekvésre átírt slágereket énekel Fotó: Frank Yvette
Meg sem mert szólalni az iskolai énekórákon a szegedi Kárász utcán kontratenor hangfekvésben slágereket előadó Csányi Gábor. Ezért aztán többnyire egyeseket kapott énekből. Hetedikes korában aztán elszánta magát, és úgy döntött, híres lesz, mint Michael Jackson. A kiskamasz tervéből annyi megvalósult, hogy valóban énekes lett: különleges stílust képvisel a sétálóutca muzsikusai között.

Énekórákra később sem járt. Megpróbálkozott ugyan egy tanárral, de nem volt kedvére való az oktatás stílusa, sokba is került a kurzus, így az önképzést választotta. Maga írja át kontratenorba többek között Balázs Fecó, Demjén Rózsi, Máté Péter, a Neoton, Demis Roussos és a nagy példakép, Celine Dion dalait. A hazai előadók közül sokra tartja (és énekli is) Zámbó Jimmyt: különösen a nehezebb technikát követelő dalait kedveli. Repertoárjában akad filmsláger és musicalbetét is. A komolyzene viszont hiányzik a vaskos kottagyűjteményből: pedig a Farinelli című film óta az avatatlan hallgatók is tudják, hogy mekkora a kontratenorra írt zeneirodalom.

A szakmája szerint ív- és lánghegesztő Csányi Gábor eleinte csak
A hölgy rendőrt hívott

Ha valamelyik Kárász utcai üzletben megunják a kontratenor dalokat, és közlik, hogy elég volt, Csányi Gábor békésen odébb megy, és folytatja, ha még bírja hangszálakkal. Rendőrrel csak egyszer akadt dolga: egy boltos hölgy az énekesnek nem is szólt, azonnal a hatóságtól kért védelmet a dalnok ellen.  
magának dalolgatott, aztán templomi ifjúsági közösségek kórusaiban mutatkozott be. Amikor 2001 adventjén először kiállt a Kárász utcára, különös hangjával lenyűgözte a járókelőket.

– Félkörben álltak, úgy hallgatták a karácsonyi dalokat – emlékezett a fiatalember. Akadt, aki megvallotta neki: egészen megindította a sohasem hallott, tiszta hang. – Azóta megváltozott a közönség, már nem jelent újdonságot, ha hallanak. Sokan közömbösen mennek el mellettem, vagy egyenesen beszólnak, mert nem tudják, mi ez – mondta.

Mínusz tizenöt fokban is kiáll a díszburkolatra, kiteszi maga elé a honvédségi gyakorló sapkát, amibe azért néha-néha hullik pár forint. Más városokban még nem próbálta ki magát: drága az utazás. Régen dédelgetett vágya, hogy lemezt készítsen, a stúdióköltségekre azonban egyelőre nem futja, mert a kontratenor lánghegesztő jelenleg munkanélküli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom