Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Énekmesterként segíti Karikó Teréz a fiatalokat

Szeged - A Szegedi Sztárok Falán tegnap avatták fel Karikó Teréz Liszt-díjas magánénekesnek, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának fotóját. A ma már énekmesterként dolgozó legendás szoprán fél évszázada szerződött a teátrumhoz; pályafutásának fotóiból tárlat nyílt a Brnoi étteremben.
Karikó Teréz pályafutása során bejárta a világot, nemzetközi karrier helyett mégis inkább Szegedet választotta, itt lett az operaszínpad királynője. 1960-ban diplomázott a Zeneakadémián, majd ösztöndíjjal Olaszországban képezte tovább magát a világhírű tenoristánál, Tito Schipánál. A Római Opera neves hősbaritonja, Salvatore Di Tommaso is tanította. Hatásukra az olasz énekiskola híve lett; nem a németekre jellemző precizitást tartotta a legfontosabbnak, hanem a vérbő kifejezőerőt. Hangját a pályakezdő Maria Callaséhoz hasonlították, Rómában szerződést is ajánlottak neki, mégis hazatért – Vaszy Viktor hívására szerződött az 1960-61-es évadban a szegedi társulathoz. Vaszy rögtön felismerte tehetségét, elhalmozta szerepekkel. Első nagy sikere, az Otello Desdemonája után Tatjána, a Don Carlos Erzsébet királynője, az Aida, A végzet hatalma Leonorája és A szicíliai vecsernye Elena hercegnője és a Don Giovanni Donna Elvirája következett. Amikor elénekelte Abigélt a Nabuccóban, a tévéfelvételnek köszönhetően az egész ország megismerhette a nevét, fiatalon Liszt-díjat kapott. Nagy volumenű drámai szoprán hangját, biztos koloratúrkészségét, kiváló énektechnikáját egyaránt dicsérte a kritika – és a közönség is ünnepelte. Vaszy irányításával több modern opera magyarországi bemutatójának főszereplője volt. Gyakran hívták vendégszerepelni az Operaházba is, ahol bravúros beugrással sok előadást megmentett.


Karikó Teréz pályafutása során bejárta a világot, nemzetközi karrier helyett mégis inkább Szegedet választotta, itt lett az operaszínpad királynője. Fotó: Frank Yvette
Karikó Teréz pályafutása során bejárta a világot, nemzetközi karrier helyett mégis inkább Szegedet választotta, itt lett az operaszínpad királynője. Fotó: Frank Yvette

Failoni Nelli sokszor biztatta, hogy menjen ki Nyugatra énekelni. Madridba hívták, szerződést is ajánlottak neki, de úgy érezte, nem rúghat fel mindent Szegeden. Vaszy halála után a hetvenes évek végén, tapasztalt énekesként, ereje teljében úgy érezte, nem építenek már rá úgy, mint korábban, át kell adnia a helyét a fiataloknak. Párizstól Mexikóig körbeturnézta a világot; virágénekeket, dalokat is megszólaltatott a Rajkó Zenekarral. Nem sok magyar énekes volt akkoriban, aki New Yorkban az ENSZ-palotában és a Carnegie Hallban is sikerrel lépett fel.

Amikor hazatért a világjárásból, Gregor József, majd Molnár László zeneigazgató karakterszerepekre visszahívta a színházhoz, és énekmesteri feladatokkal bízta meg. Szerencsésen tudott váltani; énekesi pályája végén kisebb szerepekben is nagy sikert aratott. Sohasem felejtette el a szegedi közönség, az elsők között kapta meg a Dömötör-életműdíjat.

A Csárdáskirálynőt próbálják

– Énekmesterként a mai napig sokat dolgozom, most a Csárdáskirálynő bemutatójára készülünk. Színész és énekes kollégák is járnak hozzám. Régi barátság fűz Fekete Gizihez, aki Cecília szerepét alakítja. Szerencsém van, mert a szegedi társulat tele van tehetséges művészekkel, így könnyű velük a dolgom. Amit én csinálok velük, az olyasmi, mint amikor a koncert előtt a hegedűművész bemelegít a hangszerével – mondta tegnap lapunknak Karikó Teréz, aki azt vallja: az operaéneklés olyan, mint a sport, naponta négy-öt órás gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy edzésben legyen a művész. Fontos az állóképesség is; neki sokat segített, hogy fiatalon sportolt. Felemás gerendán, gyűrűn gyötörte magát, röplabdázott, mellúszásban az 1952-es olimpiai bajnok magyar úszóváltó egyik tagja, Novák Ilonka volt az edzője.

Olvasóink írták

  • 1. hb 2010. szeptember 27. 13:41
    „felemás gerenda, gratulálok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlődik a homokháti gyermekjóléti központ

Mórahalom - 47 millió forint uniós támogatásban részesült a Homokháti Családsegítő és Gyermekjóléti… Tovább olvasom