Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Energiatakarékos fecskelakások Sándorfalván - Tízezreket spórolnak havonta

Sándorfalva - Meghozta a várt eredményeket az egy éve épült sándorfalvi energiatakarékos önkormányzati bérház. A lakók havonta 22 ezer forintot spórolnak a környezettudatos építészeti megoldásoknak köszönhetően.
– Sokféle albérletben laktam már, de a fűtésszámla csak itt ért kellemes meglepetésként – hallottuk Varga Katától, aki két fiával lakik az önkormányzati tulajdonú sándorfalvi energiatakarékos bérházban, amelynek különlegessége, hogy környezettudatos építészeti megoldásokkal készült. A lakások fűtési hőenergiáját egy központi levegős hőszivattyú állítja elő. A melegvíz-ellátást a tetőre szerelt napkollektorok és a hőszivattyú oldja meg. A hőszivattyús rendszer ráadásul amellett, hogy télen fűt, nyáron hűt. Az épület extra hőszigetelést kapott, és házi szennyvíztisztító berendezés is működik benne. Ennek köszönhetően nem kell szennyvizet szippantani, a megtisztított víz pedig alkalmas a kerti növények locsolására.

– Az esővizet is felhasználjuk. A rendszer megszűri, és visszaforgatja, ezzel öblítjük le a vécét. Legjobban a felületfűtés tetszik: nemcsak padló-, hanem falfűtés is van nálunk, ez egyenletes meleget, kellemes hőmérsékletet biztosít – magyarázta Kata. A fiatal anyuka 28 ezer 600 forint bérleti díjat fizet havonta, a rezsi költsége általában 20 ezer forint körüli összeg. Egy hagyományos építésű bérlakással összehasonlítva a szennyvízszippantáson megspórolt 10 ezer forinton felül további 12 ezer forinttal fizetnek kevesebbet a ház lakói.

Varga Kata a technikai részlegben. Fotó: Karnok Csaba
Varga Kata a technikai részlegben.
Fotó: Karnok Csaba

– Az volt a célunk, hogy a rezsiköltség csökkentésével támogassuk a beköltöző családokat, ugyanakkor lakás-előtakarékoskodásra ösztönözzük őket. Havonta tízezer forintot kell félretenniük – tudtuk meg Kakas Béla polgármestertől, aki elmondta: a négylakásos társasházat egy éve adták át. A Holcim Hungária Otthon Alapítvány pályázatán 25 millió forintot nyertek a kivitelezésre, amelynek összköltsége 82 millió forint volt. Két nagyobb (65 és 53 négyzetméteres) és két kisebb (44 és 45 négyzetméteres) lakást alakítottak ki. A bérház építésére nagy szükség volt, hiszen például 2008-ban 40 igény érkezett a kiírt pályázatokra, azonban akkor még kevesebb, mindössze 16 lakás volt önkormányzati tulajdonban. Az állományból hiányzott az úgynevezett „fecskelakás" is, amely az energiatakarékos ház felépítésével megjelent a palettán.

Pályázni kell a beköltözéshez

Az önkormányzati energiatakarékos bérházban legfeljebb öt évig maradhatnak a lakók. A szerződést egy évvel lehet meghosszabbítani. Ha egy lakás megüresedik, az önkormányzat pályázatot ír ki. Az elbírálási szempontok között szerepel a jövedelem, a családi viszonyok és természetesen a sándorfalvi kötődés.

Olvasóink írták

 • 3. AN 2010. november 16. 11:19
  „Az a baj, hogy nálunk az állam igen bátortalanul támogatja a megújuló energiával működő rendszereket.
  Elgondolkodtató, hogy pl. dániában, ahol a napsütéses órák száma kb. a fele az itteninek, egész kisvárosok közvilágítását oldják napenergiával.
  Nálunk? Ha valami elvetemült háztulajdonos a felújítás során ilyet akar, még azt is megbánja, hogy megszületett, annyi engedély meg istennyila kell ahhoz, hogy támogatást kapjon!
  Inkább hozzá se fog.”
 • 2. cimet53 2010. november 16. 07:21
  „Anyúúúúúúúúúúú!A néninek,mi az a bluzzánál?Kis fiam!Te is mit nézel!Hmm.”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 15. 11:04
  „Mindd nagyon szép csak egy kis hiba csúszott a számításba.Amennyire jó és takarékos ez a ház annyival drágább.Így nem havonta fizet azépíttetö ha nem egyszerre.Mert egy hagyományos ekkora ház mondjuk felépíthető kb:4 lakás 10 millával az 40 milla. Így ful extrán pedig a duplája 80 milla! Csak ott a baj ,hogy sok családnak se 10 .se ennél több millája sincs,hogy magának gyerekeinek otthont teremtsem.Nagyon szomorú!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 határsértő akadt fenn

Röszke - Nem hozott szerencsét a 13-as szám azoknak a határsértőknek, akik pontosan ennyien… Tovább olvasom