Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Enni is ott kell, ahol megalszunk

Csongrád megye - Csak szálláshelyekhez kötve lehet majd igénybe venni a szolgáltatásokat az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártyával – derül ki a kormányrendeletből. A két rendszer egy ideig párhuzamosan működik majd.
Július 1-jétől vezetik be várhatóan a Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP), amely ebben az évben még bizonyosan együtt él a népszerű üdülési csekkel.

Hol lehet használni? Olyan szolgáltatások vehetők igénybe vele, amelyek a pihenést, a kikapcsolódást szolgálják: fizetni többek között szálláshelyeken, éttermekben, fürdőkben, wellness-szolgáltatóknál, művelődési intézményekben, állatkertben, vidámparkban lehet vele. A kikötés az: a szolgáltatásokat csak akkor lehet SZÉP-kártyával igénybe venni, ha valaki legalább egy éjszakát kereskedelmi szálláshelyen tölt el.
Az üdülési csekket több helyen lehetett hasznosítani: például vonat- és buszjegyre, autópályadíjra, utasbiztosításra.

Évi 300 ezer forint

A Széchenyi Pihenő Kártyát a munkáltatók évi 300 ezer forint értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen. A munkáltató a támogatás értékének szuperbruttósított (1,19-szeres) értéke után 16 százalékos szja-t fizet. Üdülési csekket személyenként legfeljebb a minimálbér összegéig, 78 ezer forintig adhatnak egy évben, nemcsak a dolgozónak, hanem közeli hozzátartozójának is: így egy 4 tagú család esetében elérheti a Széchenyi Pihenő Kártya összegét. Szakértők úgy vélik: az átlagfizetéshez legfeljebb a minimálbérhez közelítő összeget tudja majd cafeteriaelemként igényelni a dolgozó.

Megmarad az üdülési csekk. Az üdülési csekk is tovább él még, hiszen ebben az évben választható cafeteriaelem volt.

A SZÉP-kártya céljaiban ugyan hasonló az üdülési csekkhez, de a hivatalos vélemény szerint az új elem struktúrája átláthatóbb, olcsóbb. Az ötletgazdák úgy vélik, sok sebből vérzett az üdülési csekk rendszere: a munkáltatókat 1–6 százalékos kezelési költség terhelte, volt házhozszállítási díj, a szolgáltatóknak pedig 6 százalék plusz áfa ügyleti jutalékot, továbbá egy 20 ezer forintos partnerkapcsolati díjat is fizetni kellett. A SZÉP-kártyánál viszont a kibocsátó intézmény elfogadóhelyek felé felszámított jutaléka nem lehet több a forgalom 1,5 százalékánál.

Újdonság az is, hogy a kártya lejárati ideje minimum 3 év lesz, az ezen keresztül nyújtott támogatás éves adott összegét pedig a következő esztendő december 31-éig igénybe kell venni. Összehasonlításképpen: az üdülési csekknél a kiállított csekk a gyártástól számított 1 évig használható fel. Ezért mondják azt, hogy a két rendszer párhuzamosan él még egy ideig.

Tiltakozik a Kisosz

A SZÉP-kártya nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy sok belföldi szálláshelyhez nem kapcsolódik éttermi szolgáltatás, ezért a vendégek máshová mennek el ebédelni, vacsorázni – mondta Martonosi István, a Kisosz megyei titkára. A szállók egy részében az éttermet önálló cég üzemelteti, így már nem jogosult a kártya elfogadására. A vendéglátó szakma érdekében a Kisosz Országos Tanácsa kezdeményezi a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának kiterjesztését valamennyi vendéglátóegységre, hiszen a vendéglői fogyasztás része a pihenésnek és az emberek kikapcsolódásának – áll a Kisosz minisztériumhoz elküldött levelében. Martonosi hozzátette: a szakma az 5. pofont kapja a SZÉP-kártyával. Az első a válság volt, ezt követte a meleg étkezési utalványokkal való bolti vásárlás lehetősége, az üdülési csekket elfogadó helyek számának csökkentése és a nemdohányzók védelme.

Olvasóink írták

 • 7. jmkrisz 2011. május 02. 13:47
  „Az ötletgazdák valószínűleg még soha az életben nem szálltak meg alacsonyabb kategóriájú szállóban, mint az 5 csillag, mert akkor tudnák, hogy pl sok panzióban, vagy apartmanban nincs étterem. Majd szólunk a gazdának, hogy ugyan üssön már össze egy rántottát.
  Ez megöl egy csomó kis szállásadót (panzióst), ahova eddig is zöme vendég ÜCS-ből ment nyaralni. Hát kp-ből nem fognak a családok nyaralgatni,az tuti.”
 • 6. jq 2011. május 02. 13:44
  „Tankolásra már jó pár éve nem használható az üdülési csekk (sajnos)”
 • 5. macs 2011. május 02. 11:02
  „2. Istus,
  gondoltál már arra, hogy akinek kevés pénze van és éhes, az olcsón tud csak jól lakni. Tudod sok tészta, vastag rántással készült főzelék, zsíros egytál ételek sok kenyérrel. A kövérség nem mindig a luxus körülmények velejárója.
  Bocs, ha valakit megbántottam volna.”
 • 4. orbántorgyánpolgárikormány 2011. május 02. 09:46
  „Mekkora benyalás a SZÉP elnevezés használata, bár itt el lehetett sütni az orbáncsomagot is tervnek. :)))”
 • 3. kgb696 2011. május 02. 09:42
  „Éljen a Fidesz! Vízen és száraz kenyéren!”
 • 2. Istus 2011. május 02. 08:57
  „Már megint nem adtak hanem elvettek ,nem veszitek észre ??? az üdülési csekkel lehetett utazni,tankolni és még sok mindent de a szép-pel ugyan hol .Nem is beszélve a nyugdijasokról akiktől még a lehetőséget is elvették ( 15ezer ft-ért kaptak 40ezer ft értékü csekket két évente ) egy bizonyos nyugdijösszeg határig.de ezt is elvették biztos kell a cigányok segélyezésére,apropó láttatok sovány cigányasszonyt ? mert amiket tv-ben mutatnak az mind kövér,de miből ha nincs mit enniük.Vajon Gyöngyöspatán miből főzték bográcsban a pörköltet ? Ja elnézést bodzaszedésből futja erre is”
 • 1. kilo 2011. május 02. 08:50
  „Nembaj, nehezitsuk csak meg minel jobban, rohadjon meg a pornep, akinek tetszett az udulesi csekk. Nehogyma´ jollakjon a szemetje, nehogyma´ jol erezze magat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borsos Edith nyerte az énekverseny fődíját

A legfiatalabbak viadalában a szombathelyi Foki Dániel, a második kategóriában a zeneakadémista Szemere Zita, a harmadikban pedig az Erdélyből érkezett Borsos Edith győzött az idei Simándy-énekversenyen. Tovább olvasom