Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Enyhének tartott ítéletek

Két éve, alig két hét alatt, három fiatal lányt gázoltak el Szegeden. Egyikük meghalt, ketten csodával határos módon megmenekültek. A gázolók gyorsan hajtottak, egyikük ittasan ült a volán mögé. Az áldozatok és hozzátartozóik élete jelentősen megváltozott, gázolóiké nem, ők gyakorlatilag következmények nélkül megúszták.
Maszat élettársával, Béresy Bélával Fotó: Schmidt Andrea
2004. február 4-én és 21-én két súlyos baleset történt Szegeden, három gyalogost gázoltak el a zebrán. Egy fiatal, 21 éves, gyermekét egyedül nevelő lány meghalt, ketten maradandó sérüléseket szenvedtek. Az áldozatok és családtagjaik élete jelentősen megváltozott. Bár már két év eltelt, máig képtelenek voltak megszabadulni a baleset lelki és fizikai következményeitől. Tragédiájukban azonban nemcsak ez, hanem még számos más körülmény is közös.

– Az életem és az egész családom élete egyik pillanatról a másikra megváltozott – mondja a Vértói úton elgázolt Bába Gabriella, Maszat. – Mozgásom, mozdulataim nem automatikusak, minden lépésemre vigyáznom kell.

A fiatal lány a baleset után kómába zuhant. Háromszor megműtötték, kilenc nap után tért magához, hónapokat töltött az új klinika idegsebészetén. Édesapja a lányát ért tragédia miatt bekerült a pszichiátriai klinikára, édesanyja szinte éjjel-nappal mellette volt, mint ahogy más családtagok is. Maszat máig magán viseli a baleset nyomait: nem tud dolgozni, fiatal kora ellenére rokkantnyugdíjas, fején, jobb oldali halántékán horpadás éktelenkedik, minden lépésére vigyáznia kell, többször volt epilepsziás rohama, méregerős gyógyszereket szed.

– Szeretnénk gyerekeket, de a gyógyszerek miatt nem lehet. Azt senki nem tudja megmondani, hogy Gabcsinak meddig kell szedni a pirulákat – szól közbe élettársa, Béresy Béla.

Bába Gabriellának eddig két részletben, mindössze 700 ezer forintot fizetett a biztosító.

A Mars térnél, a gyalogátkelőhelyen elgázolt Bánfalvi Éva több mint tíz hetet töltött a kórházban, arcát és alsó lábszárát összesen négyszer
Nem fizetett a biztosító

A 21 éves Tősér Erika a baleset idején egyedül nevelte az akkor hatéves kisfiát. Leventéről nagymamája, Erika édesanyja, Tősér Gyuláné gondoskodik. Az asszony azt mondja, lánya halála után megváltozott az életük, ráadásul egyre rosszabbul élnek, segélyeket kap, de a biztosító nekik sem fizetett. Kitart amellett, hogy a gázoló sokkal súlyosabb büntetést érdemelt volna.  
műtötték, hónapokig csak mankóval tudott járni. Lába rövidebb lett, arcának formája megváltozott, gyakran szédül, sokszor kínozzák fejfájások.

– A baleset óta minden megváltozott, az életem nem ott folytatódott, ahol a baleset félbeszakította – mondja a 23 éves Éva. A fiatal lány az őt és hasonló korú barátnőjét, a halásos sérüléseket szenvedett Tősér Erikát ért tragédia óta már csak elvétve enged barátai unszolásának, nehezen szánja rá magát, hogy elmenjen velük szórakozni, bulizni. Szürkület után egy-egy autó reflektorának felvillanására még mindig összerezzen.

Bánfalvi Éva a baleset előtt tanult és dolgozott. A biztosítótól máig nem kapott egyetlen fillért sem, szerinte a biztosító eddig elfogadhatatlan ajánlatott tett. Neki is az a véleménye, mint Bába Gabinak, pedig nem beszéltek össze.

– A bíróság enyhe ítéletet hozott. Erika meghalt, kisfia anya nélkül nő fel, családja élete, mint ahogy az enyém is, jelentősen megváltozott. A gázoló kifizette a pénzbüntetést és ennyi. Az ő élete semmiben nem változott, velem együtt részt vett néhány tárgyaláson, ő senkit és semmit nem veszített el, semmi nem emlékezteti naponta a balesetre – kesereg két évvel a tragédia után Bánfalvi Éva.

A Bába Gabriellát elgázoló férfi 60-65 kilométeres sebességgel vezette autóját, amikor a baleset bekövetkezett. A bíróság a jármű vezetőjét 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta, és egy évre eltiltotta a személygépkocsi vezetéstől. A Bánfalvi Évát és Tősér Erikát elütő személygépkocsi vezetője a baleset előtt alkoholt fogyasztott. Szakértők azt is megállapították, hogy a megengedettnél gyorsabban vezette autóját. A gázolót egy év hat hónap felfüggesztett fogházbüntetésre, egymillió forint pénz mellékbüntetésre ítélte a bíróság, valamint négy évre eltiltották a gépjárművezetéstől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica hazajuthat az első születésnapjára

Katica még meg sem született, máris eldőlt a sorsa. A kórházból intézetbe került, mivel édesanyja… Tovább olvasom