Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

EP-választás - A pártok helyi vezetőit kérdeztük

Az európai parlamenti választáson képviselői mandátumot szerzett pártok megyei elnökeit kértük az eredmények értékelésére. Az EP-képviseletét elvesztett SZDSZ helyi vezetőjét is kérdeztük.
Farkas Sándor (Fidesz): – Természetesen örülök a 14 mandátumnak, de úgy gondolom, ez nem a Fidesz sikere, hanem sokkal inkább a választópolgárok belpolitikai helyzetértékelése. A szavazók most azt üzenték: a kormánynak mennie kell, mert minden hitelét elvesztette. Nem tudom, mi történik a következő napokban, de egy normális demokráciában nagyon gyorsan le kellene vonni a tanulságokat, ki kellene írni a választásokat, hogy az új kormány kivezethesse a válságból Magyarországot.

Botka László (MSZP): – Szegeden a választók alig egyharmada ment el szavazni. Ilyen alacsony még sohasem volt a részvételi arány. A demokratikus politikai erőknek el kell gondolkodniuk azon, hogy reális alternatívát kell kínálni az egymással szembeni gyűlöletkeltés helyett. Ennyire alacsony részvétel mellett felértékelődnek az egyébként az összlakosságban jóval kisebb támogatottsággal bíró szélsőséges, radikális erők.

Tóth Péter (Jobbik): – Három mandátumra nem, inkább kettőre számítottunk. Örülünk az eredménynek, de nem akarunk elszállni – alacsony volt a választáson a részvétel. Ma még ünnepelünk, de holnaptól tovább kell dolgozni. Ki kell értékelni a megyei eredményeket, célunk, hogy a Jobbik kormánytényező legyen. Sok fideszes még nem ismeri a programunkat. A Fideszt polgári liberális pártnak tartjuk, amellyel együttműködésről szó sem lehet.

Grezsa István (MDF): – Az eredmény két dolgot bizonyít. Egyrészt azt, hogy bármilyen vargabetűt írjon is le pártunk, a politikánkra igény van az országban. Sok szempontból élet-halál kérdés volt számunkra a mandátumszerzés. Nagyon örülök annak, hogy lesz képviselőnk az EP-ben, azzal viszont nem értek egyet, hogy nem Olajos Péter, hanem Bokros Lajos lesz az. Másrészt azonban a radikális jobboldal megerősödése azt bizonyítja, hogy a nemzeti érdekképviseletre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni Európa-szerte.

Kovács Sándor (SZDSZ): – Az SZDSZ belső vívódásainak, csatározásainak következménye ez a lesújtó eredmény. A szavazók nem értékelik, ha egy párt állandóan a belügyeivel kénytelen foglalkozni. A jövőben az eredeti céloknak megfelelően a szolidaritásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Olvasóink írták

 • 18. Léni 2009. június 09. 16:50
  „"magyarock" A stilusodból egyértelműen meghatározható a hovatartozásod! Megválogatom beszélgetőpartnereimet, te nem tartozol közzéjük!”
 • 17. magyarock1 2009. június 09. 16:03
  „<moderálva sértő>”
 • 16. Léni 2009. június 09. 11:13
  „Az EP-választás eredményét ismerve az országunkban élő zsidóvallásu embereknek azt tudom tanácsolni ,
  hogy települjenek átl olyan országba az esetleges vagyonukkal, vállalkozásukkal együtt, addig, amig itt
  még jobban elmérgesedik a helyzetük Morvai és Vona vezényletével, a biróságok és ügyészségek hallgatólagos
  tudomásulvételével! Az utóbbiak bénakacsa módjára viselkednek mert félnek a következő kormány retorziójától.
  Csalódni fognak pedig, mert az uj kormány első dolgai között fog szerepelni a biróságok átalakitása abból a meg-
  fontolásból, hogy a tervezett levadászás akadály nélkül megtörténhessen.
  A cigánylakosságnak még nehezebb dolga van, kevesebb lehetőségük van a változtatásra.
  Morvai megérdemelné, hogy még a saját gyermekeit sem nevelhetné egy ilyen anya, a volt munkájától pedig a fia-
  talok védelmében örökre el kell tiltani.
  Reménykedjünk MAGUNKFAJTÁK, hogy elmegy és SOHA VISSZA NEM JÖN!!!”
 • 15. Zs 2009. június 09. 08:23
  „"Grezsa István (MDF): - Az eredmény két dolgot bizonyít. Egyrészt azt, hogy bármilyen vargabetűt írjon is le pártunk, a politikánkra igény van az országban."

  Oszt ezt ugyan honnan szoptad apukáááám (már csak hogy ehhez az idézethez is fűzzünk valamit)”
 • 14. Mizujs 2009. június 08. 20:57
  „Sok-sok mszp szavazó szándékosan otthon maradt. Egy részük bosszantani akarta az mszp-t és a fideszt egyaránt, így "büntetésül" a jobbikra szavazott. Ennyi.

  2010-ben már többen mennek szavazni, mert az országgyűlési választást csak-csak értik, de ezt annyira távolniak tartják, hogy most nem érezték a tétjét.

  Remélem a jobbik túl nyerte magát. Csáó, Morvai K!!! Remélem 5 évig nem látlak!! :-))))”
 • 13. flexsnake 2009. június 08. 16:11
  „12. 4 falu meg 100%ban a cigópártra szavazott. És? Kutyát nem érdekli. Az összesített eredmény a mérvadó :D
  Már hallom ahogyan mennek ki brüszibe árpádsávossal a seggükben és éneklik: ,,megyünk lopni, megyünk lopni" :D
  De ott nem lehet ám :D MAjd valaki szóljon nekik is :D”
 • 12. Zejko 2009. június 08. 12:18
  „2 ismerosom MSZP szavazo volt most a Jobbikra szavaztak en most szavaztam eloszor es a Jobbikra munkatarsaim fele a Jobbikra szavazott 20 es 30 ev kozottiek vagyunk elgondolkodtato lassan kihalnak szo szerint a torzsgyokeres MSZP sek jon az uj generacio.”
 • 11. theseus 2009. június 08. 11:24
  „Botka elvtárs:
  Ez bizony K.O. 4-4, közte a mócsing.
  Borítékoltam, hogy a távolmaradással fog magyarázkodni. Nos, csak 2 %-kal szavaztak kevesebben, mint 5 éve, ez pedig hibahatáron belüli, lényegtelen csökkenés. M.o-on hasonló arányban szavaztak, mint a többi uniós országban, és többen, mint a legtöbb szomszédunknál. A távolmaradás egyébként azt jelenti, hogy az illetőnek tök mindegy, ki nyer. Akinek tényleg elege volt az összes parlamenti pártból, az a Jobbikra szavazott. Akinek meg a kormánypártokból van elege, az a Fideszre.
  A Fidesz egyedül is elérné a 2/3-ot egy ilyen eredménnyel, hiszen a lista mellett gyakorlatilag az összes egyéni körzetet megnyerné egy országgyűlési választáson.
  Lehet riogatni a szélsőségesekkel, de nem biztos, hogy hatásos. Van abban egy különös báj, amikor olyan valaki teszi ezt, aki sohasem dolgoztt életében, hanem lényegében megörökölte a kommunista szüleitől a zsíros poltikai állásokat.”
 • 10. madártej 2009. június 08. 11:21
  „A Jobbik kezdi kidugni a zászlót, hogy ki az ellenfele és ki nem az. Eddig is gyanús volt tőlük ez, most végre ki is mondta egy megyei elnökük.”
 • 9. bespin 2009. június 08. 11:04
  „Te vörösfejű, szolnoki nagy marha, te!
  Miért nem szólítottad harcra a "néped"?
  Alacsony a részvételi arány? Elkúrtátok! A kék haverjaitok, pedig nem kicsit, hanem, nagyon.
  Hehe”
 • 8. achilleus 2009. június 08. 10:53
  „Tóth Péter (Jobbik)
  Szegeden az országos átlagnál gyengébben teljesítettetek, igaz itt a Fidesz is./Célszerűen persze a hasonló nagyságrendű városokkal érdemes az összehasonlítást megtenni./ Különösen a panelközeli választókörzetekben még "erős" az mszp. Oda koncentráljatok, mert őket fogja érni a legnagyobb csapás a kormányzati politika miatt, rajtuk még csak ezután csattan az ostor. Ne a Fidesszel foglalkozzatok, hanem az mszp-ből kiábrándulókkal, ők vannak/lesznek többen.”
 • 7. papsajt 2009. június 08. 10:15
  „3. lacipapa68 NAGYON jól összefoglaltad!
  De hogyan tovább? Komcsik tovább DÉMONIZÁLNAK, csak mostmár a Jobbikra fogják,hogy itt tartanak? Miért nem otthon söprögetnek egy kicsit?”
 • 6. Logaritmus 2009. június 08. 10:12
  „Kovács Sándor (SZDSZ): tévedés! A lesújtó eredmény annak az eredménye, hogy az SZDSZ rosszul politizál évek óta, és hogy egy klasszikust idézzek ""tele van korrupcióval". El kellett volna felejteni a régi nagyokat, feltölteni a pártot új arcokkal, hagyni, hogy az újak az új ötleteikkel megmentsék a pártot és megtisztítsák a sok szennytől. Nem engedtétek, ez lett a vége.

  3. hozzászólás lacipapa68: a "cigányok pártja" = az melyik is? Mert a cigányok szoros együttműködésben vannak a Fidesszel is. Akkor az is a cigányok pártja?

  5. hozzászólás abdul66: ezzel a névvel vagy jobbikos?!! :) Egyébként a demokráciában pont az a szép, hogy néha az olyan szellemi selejtek, mint a Jobbik szóhoz jut. Garantálom, hogy 2010-ben 5% körüli eredménynek is örülni fognak, ha úgy politizálnak mint eddig.”
 • 5. abdul66 2009. június 08. 09:11
  „Hát jó volt látni a botoxos luvnyát,amint remegő hangon a Jobbikkal foglalkozik.Elvtársak,libsik, országrombolók, innentől kezdve ne legyen egy nyugodt éjszakátok.A fideszesekkel meg kell ismertetni a Jobbik programját, mert nincs még 20 évünk,hogy azt is elk@rják.”
 • 4. 620829 2009. június 08. 09:04
  „KEDVES SZERKI..NAGYON NEM CSÍP ENGEM..LÁTOM...A HELYRERAKÁSKOR A TOLVAJ ÉLŐSKÖDŐ EMBERKÉKRE GONDOLTAM.....HA NEM ÍROM KI A RASSZT AKKOR JOBB??????????????????VAGY ÍGY IS KIHÚZZA??????????????”
 • 3. lacipapa68 2009. június 08. 09:01
  „Leegyszerűsítve a dolgokat: a Jobbik szereplése válasz arra,hogy a magyar nemzetiségű magyar állampolgárokat másodrendűként kezelik ebben az országban.Továbbá válasz arra is,hogy a magyar külpolitika közröhej tárgyát képezi azokban a környező országokban,ahol magyar nemzetiségűek élnek nagy számban... SZDSZ:nehéz úgy mandátumot szerezni,hogy egy párt a szamócákat és a cigányokat "szólítja" meg.A cigányok még a saját pártjukra sem voltak hajlandóak szavazni.MDF: láttam a fotót,ahol Bokros Lajos kezet csókol Ibolykának.Fordítva talán helyesebb lett volna.A FIDESZ pedig úgy nyert fölényesen,hogy tulajdonképpen semmit sem kellett tennie érte,mert az MSZP volt olyan szíves,hogy az elmúlt 7 évben saját maga alatt vágta ki a fát.”
 • 2. LukSzusz 2009. június 08. 08:55
  „Az a baj hogy ez a posztkommunista vezetés,a polgármetrrel együtt még veszíteni sem tud tisztességgel.
  Most ért be a gyümölcse az ilyen Botkafélék arrogáns,lenéző,lekicsinylő,csak én vagyok a szép elméletnek.Megérdemeltétek elvtársak,reméljük jön az elszámoltatás,elszámolás és soha többé nem lesz kommunista utódpári a magyar politikában.Morvaiéknak meg gratulálok,így tovább.”
 • 1. 620829 2009. június 08. 08:43
  „mit kell itt még ragozni??????????????????elszámoltatás....kemény kéz......és a ...... helyrerakása....a multik vagy húzzanak el, vagy azonos jogok a magyar beszállítókkal.....nem olyan bonyoult ez!!!!!!!!!!!!--kérdés, hogy ők tudnak - e majd korrupciómentesen létezni!!!!!!!!!!ugye kedves szerki ez nem bántó??????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parisek néni a munkára voksolt

Szeged - Szavazni akart, ezért mozgóurnát kért Szegeden, petőfitelepi otthonába az idén 100.… Tovább olvasom