Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Eperjes: A Harry Potter szellemi gyilkosság

Domaszék - Eperjes Károly is részt vett vasárnap a domaszéki templom szentmiséjén. A hittanosok hívták meg, hogy vallásosságáról beszéljen. Hatásosan szólt saját hitéletéről és arról, hogy a bűnöket helyre lehet hozni.
– Adventkor akarták meghívni először Eperjes Károly színművészt a hittanosok, de nem ért rá. Szerették volna, hogy egy hiteles civil beszéljen nekik a hitéről – mondta el a domaszéki kezdeményezésről Kondéné Angyal Margit kántor. A látogatásra tegnap, a nagyböjt első vasárnapján került sor. Eperjes Károly pontosan érkezett a reggeli szentmisére. Azt mondta, semmi különös nincs ebben, jött, mert hívták. A megtelt templomban az első sorban ült a szertartás alatt. Solti Károly plébánosnak a hamvazószerdán szokásos hamvazásnál is segített; hamuval keresztet rajzolt a hívek homlokára, hogy emlékezzenek: porból vétettünk, és porrá leszünk.

A szentmise végén Eperjes Károly több mint félórát beszélt a vallásosságáról, beleszőve bibliai idézeteket, verssorokat. Elmesélte, hogy hívő pedagóguscsaládban nőtt fel, a főiskola és a katonaság idején is eljárt szentmisére. 15 éve történt vele valami a színpadon, amitől más ember lett. Úgy érezte, nem ünnepi kereszténynek, hanem rendes embernek kell lennie. Azóta mindennap szentmisére megy, és szentáldozáshoz járul. Hogy a lelkierőhöz a testét is eddze, szerdán és pénteken böjtöl, minden héten meggyón, és napjában háromszor végigimádkozza a rózsafüzért. Sportos ember lévén sporthasonlattal figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy mise alatt tilos rózsafüzért imádkozni, hiszen az az edzés, a szentmise a meccs.

Eperjes Károly: Egyre többször hívnak meg szentmisére. Valami látszhat rajtam. Fotó: Segesvári Csaba
Eperjes Károly: Egyre többször hívnak meg szentmisére. Valami látszhat rajtam. Fotó: Segesvári Csaba

A gyerekeknek széles gesztusokkal elmagyarázta, mi a különbség Harry Potter és Pinocchio, vagyis a nem keresztények és keresztények között.

– Harry Potter azt mondja, ha baj van, varázsolj, és légy sikeres. Szellemi gyilkosság az a könyv, gyerekek kezébe adni bűn. Nem játszanék benne, mert összességében nem az igazságra irányul. Pinocchio ezzel szemben magára veszi a keresztjét, és küzd – mondta a színművész. A kereszténység felvállalása nagy felelősség, ám fél siker az öröklét felé. A hibákat pedig helyre lehet és kell hozni, ezt bizonyította Eperjes Károly a tékozló fiú történetének hatásos előadásával. Úgy fogalmazott, ő sem megy expressz a mennybe, mert sok ramatyságot elkövetett, de reméli, ott lehet a kispadon. A domaszékiek nagy tapssal hálálták meg a szavait.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. flexsnake 2009. március 04. 19:14
  „15. hozzászólás kuti13 2009.03.02. 19:02
  A válaszod meg alúlminősít téged :D”
 • 50. Yossarian 2009. március 03. 21:08
  „Eperjes hite a magánügye. viszont attól mert jó színész, még nem kell a hülyeségeit komolyan venni?! mi az, hogy szellemi gyikosság, ha a gyerek olvas? a Harry Potternek köszönhető, hogy nagyon sok olyan gyerek, aki a számítógép, vagy a Tv előtt töltötte a szabad idejét, könyvet vett a kezébe, és elkezdett olvasni. ezek a kölykök, vagy egy részük valószinűleg mást is fognak majd ezután olvasni.
  de ha követnénk Eperjes logikáját akkor nem szabadna Rejtőt, de még Jókait sem kézbe venni.”
 • 49. gyarmati_nő 2009. március 03. 19:34
  „Mignon, a "népmese" nem azért "népi", mert a nemzet céljait, vágyait tartalmazza, hanem a nép ajkán keletkezett, egyszerű, pajzán megfogalmazásban, és meglepő módon kultúrspecifikus, bár rengeteg egyező elem van a világ kultúráinak népmeséiben.
  A Magyar Népmesék ezt szuperül igazolják. Metaforikusan, és mi bármennyire szörnyülködünk, a gyerekek számára érthetőek és mégis burkoltak, felkészítik őket az ÉLETre, a küzdelem fontosságára, a párkapcsolatra, a szexualitásra, öregségre, halálra. "Addig éltek, míg meg nem haltak." És kész.”
 • 48. Botond 2009. március 03. 15:55
  „Borzasztó. Ez totál megbuggyant. És még dicsekszik is vele. Amazok pedig megtapsolják...”
 • 47. tulipant 2009. március 03. 11:42
  „Tehat o mindennap szentmisere megy, szentaldozashoz jarul, szerdan es penteken bojtol, minden penteken meggyon es napjaban haromszor vegigimadkozza a rozsafuzert...Ez szamomra meg egy cseppet sem jelenti azt hogy meg is talalta Istent. Sot eppen ellenkezoleg...”
 • 46. Cat 2009. március 03. 09:50
  „"Híveknek beszélt a hitéletről. Nem a Délmagyar olvasóinak."
  Azért még nem kellene marhaságokat mondani.
  Egyébként igaza van Benőnek, Harrynek nehéz a "keresztje" (már ha ragaszkodunk a keresztény terminológiához), és az egyértelműen (egyúttal kissé egysíkúan) jónak beállított varázslók igenis mugli-, azaz varázstalanember-pártiak. Ez például egy tanulság.
  Hogy a varázslók többnek tűnnek a mugliknál? Igaz, de ez kb. minden olyan meséről elmondható, amelyben varázserővel bír valaki vagy valami.”
 • 45. Benő 2009. március 03. 09:06
  „"Harry Potter azt mondja, ha baj van, varázsolj, és légy sikeres"
  Ennek az embernek fogalma sincs, hogy miről beszél. Egyértelmű, hogy nem olvasta a könyvet. Még hogy Harry nem küzd, és nem veszi magára a keresztjét? Nevetséges.
  Olyan jó lenne, ha mielőtt kritizálunk valamit, azelőtt tájékozódnánk róla. De az egész politikai életünkre jellemző sajnos ez a hozzáállás, meg sem próbáljuk megismerni a másik gondolatát, meghallgatni az érveit. Csak elutasítunk, kritizálunk, anélkül, hogy bármi alapunk lenne rá.”
 • 44. deszki 2009. március 03. 09:02
  „Híveknek beszélt a hitéletről. Nem a Délmagyar olvasóinak.
  Szerintem nem kell bibliából, vagy máshonnan vett idézetekkel győzködni itt egymást. Mindenki keresse a testi-lelki békéjét ahol akarja, vagy ahogy gondolja. Ebben nem a Délmagyar ad megoldást, de ne is akarja...
  Szamóca szerintem jó színész és igenis hiteles ember, a hibáival és a szerepvállalásaival. Ő így hiteles.

  Magánvéleményem, hogy a beígért megbocsájtás bűnpártolásnak minősül.”
 • 43. nanemaaa 2009. március 03. 08:57
  „Istenem! Megvilágosodtam!
  Köszönöm Szamóca nagymester!
  "A katolikus dakota Pinokkió megy a sivatagban...." Zseniális!
  Ez szerintem többet árt, mint az összes Harry Potter együttvéve.
  Sajna Szamóca mostanában már nem kap szerepeket (mondjuk, eddig is kár volt), így haknizni nem tud menni, megy hát egyházi roadshowkra. Nem én találtam ki, de nagyon találó: A legártalmasabb dolog a világon, ha a butaság szorgalommal párosul.

  Azért egy dolog kissé felháborított ebben a cikkben. Honnan vette a bátorságot a nyári gyümölcs, hogy hamuval kereszteket osztogasson a szentatya helyett? ..... Ez a barom előbb-utóbb saját magát szenté fogja avatni.”
 • 42. AN 2009. március 03. 08:38
  „Sem emberként, sem színészként nem tartom nagyra.
  Már akkor meg volt Róla a véleményem, amikor amellé a magzatvédő egyesület mellé állt, és egy tizenhárom éves gyereket kitettek annak, hogy ország-világ előtt meghurcolják. Én nem vagyok híve az abortusznak, a megelőzés híve vagyok.
  Ez a bigottság ezelőtt 500 évvel ezt az embert inkvizítorrá tette volna, és isten nevében gyilkolna.”
 • 41. radenko 2009. március 03. 08:36
  „Ezeknek a hülye gyerekeknek mindegy mit adsz oda Harry Pottert , vagy Pinocchiót aki hülye az az is marad.”
 • 40. No.6-Sy 2009. március 03. 08:06
  „Eperjes a jelek szerint a legjobb úton van afelé, hogy megbuggyanjon. Véleményem szerint számára egészségesebb lenne, ha nem akarna színészből pappá lenni - de ő tudja. Ráadásul ostoba, korlátolt pappá, hiszen a megosztásra "tanít" , nem arra, hogy minden ember egyenlő, mint ember; és teljesen mindegy, hogy miben hisz, mely egyház híve vagy megy felekezet vallását vallja.

  Mindenestre, tessék csak bátran olvasni a Harry Pottert, mert nagyon okos kis történet-lánc. Nagyon sokat lehet belőle tanulni, mint minden jó könyvből. Legfőbb pozitívuma pedig az, hogy visszavezette a gyerekeket-ifjoncokat az olvasáshoz. Aki pedig gyerekként olvas, és meg is szereti az olvasást, az már nem lesz elveszett ember.”
 • 39. joy 2009. március 03. 08:04
  „Stamóca, Szamóca.
  Erről mi a céleményed?
  2 idézet a Bibliából:
  -2Móz 3,22 Kérjen azért minden asszony az ő szomszédasszonyától és háza lakó asszonyától ezüst edényeket és arany edényeket és ruhákat; és rakjátok azokat fiaitokra és leányaitokra, s így foszszátok ki Égyiptomot.
  -2Móz 20,17 Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

  1000* jobb, ha a gyerekek Harry Pottert olvasnak, mint mikor egymást, vagy a tanárukat verve videózzzák.”
 • 38. Boytronic 2009. március 03. 06:13
  „Még valami elnézést de a Tolkin:-Gyűrűk ura história mennyiben jobb??????Az is meg lett filmesitve milliók látták,és az történet nem " CsipkeRózsikás"::::))”
 • 37. Boytronic 2009. március 03. 05:56
  „Hááááááát nézőpont kérdése az egész!A vallásoságtól sem kellene teljesen "hanyattesni" mert nem megbizható támpont a mai világban az sem.A meggyőződése mindenkinek a belső magánügye,és igaz hogy a Potter történetek nem tartoznak a Grimm,vagy Andersen világába de attól még lehetnek jók,bár az is igaz hogy szellemi értékeket nem nagyon tartalmaznak csak annyiban mint általában a mesék.A jó és a rossz harcol és a jó győzedelmeskeik általában,de az ugymond hittéritő funkcióra biztos hogy alkalmatlan!!Ezen az alapon ne kapcsold be a tévét a rádiót és a számitógépet sem mert biztos hogy ott az ördög!!!!......”
 • 36. smalltown 2009. március 03. 01:48
  „"Nem játszanék benne, mert összességében nem az igazságra irányul. " mondta a muveszur.
  A Hidember-ben ez nem zavarta?”
 • 35. Konrad 2009. március 03. 00:03
  „pintyőke, nem értem, mi a probléma. Ha azt mondod, nem ezt mondta Eperjes, akkor ezt értsem úgy, hogy valójában nem ítélte el a HP-t? Vagy te szereted a HP-t, és szerinted Eperjes is szereti, csak a gonosz újságíró ferdítette a tényeket?

  A kérdésem lényege: mi az, ami a cikkben benne van, de szerinted nem igaz?”
 • 34. Mignon 2009. március 02. 22:51
  „"A Lelek ott fuj, ahol akar...."
  :)”
 • 33. Cat 2009. március 02. 22:42
  „pintyőke
  Lehetni lehet. De ezután nem lepődöm meg, ha nem: http://www.karizmatikus.hu/hp-kritika.htm”
 • 32. pintyőke 2009. március 02. 22:24
  „(képzelt tudósítás a középkorból)
  Megjelent egy könyv új kiadásban, amely ezt írja: Isten nincs!
  (Meglincselnek)
  Sajnos elfelejtettem hozzátenni, hogy a mondat folytatódik is valahogy így: hívé a balga
  És a könyv címe a biblia
  Szóval a szentírásban leírták, hogy nincs Isten.

  Attól függően használható egy szövegkörnyezet, hogy milyen hatást akarok elérni vele. Biztos, hogy Eperjes két soros összehasonlítást tett, és nem lehet, hogy kicsit kibontotta, elemezgette a szimbólumokat? Nagy újságírói bravúr teológiai, néprajzi, pszichológiai érvelést, értekezést két és fél sorban bemutatni, és kifuttatni a végkövetkeztetésre.
  Bravó Dombai Tünde! Van remény, a DM mégsem egy bulvárszar, hanem egy igényes, teljességre törekvő, hiteles sajtótermék, ahogy az a száz éves múltjából is fakad!”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adj nevet a kiscsikónak!

Tiszasziget - Kiscsikó született a tiszaszigeti Happyriders Kétnyelvű Lovasiskolában. Tovább olvasom