Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Eperjesi Ferencné Marika Turandot jobbkeze a Dóm téren

Szeged - A színház dolgozói Eperjesi Ferencné Marikának ítélték nemrégiben a legjobb háttérmunkásnak járó Dömötör-díjat. A teátrum és a szabadtéri női öltöztetője 38 éve segíti a művészeket, most épp a Turandot szerepére készülő Rálik Szilviát.
– Nagyon meglepett a Dömötör-díj. Lombikbébiként született, imádott kis unokám ült mellettem a gálán, és odasúgta, amikor a nevem mondták: „Mama, nehogy bénázz nekem!" Szóhoz sem tudtam jutni, amikor a színpadra szólítottak. Annyira remegett a lábam, hogy nem sikerült elmondanom: harmincnyolc év alatt rengeteg szeretetet kaptam a művészektől. Horváth Feri bácsi, a szabótár vezetője hívott a színházba: 1970-ben öltöztetőként vettek fel. Nagyot váltottam, mert korábban szakács voltam az I-es kórházban. Soha nem felejtem el, a tüneményes Király Levente 1974-ben, amikor átkerültem a női oldalra, azt mondta: ilyen öltöztetője nem volt még senkinek, ezért sajnálja, hogy átmentem bugyikapitánynak a lányokhoz – meséli az éjszakai próba szünetében a Dóm téri nagyszínpad alatt Eperjesi Ferencné Marika, akit nemrégiben a színház legjobb háttérmunkásává választottak.

Színházi pályafutása újabb fordulatot vett, amikor „bugyikapitányból" a jelmeztár vezetője lett. 1995-ben nyugdíjba ment, de maradt, és visszakérte magát az öltözőbe. Az évtizedek során rengeteg nagy művészt „szolgált" a színházban és a szabadtérin.

Marika most Rálik Szilviának segít a szabadtéri öltözőjében. Fotó: Frank Yvette
Marika most Rálik Szilviának segít a szabadtéri öltözőjében.
Fotó: Frank Yvette

– Simándy Józseffel, Ajtay Andorral és Radnai Györggyel mindig óriási élmény volt a munka. Az egyik kedvencem Komlóssy Erzsébet volt, aki csodálatos Carment énekelt. A szabadtérin A végzet hatalmával dobtak a mélyvízbe. Tudták, hogy az opera a szívem csücske, ezért rám bízták a jelmezeket. Gyönyörű produkció volt Tokody Ilonával és Ilosfalvy Róberttel. A Dóm téren Márk Tivadarral, a legendás jelmeztervezővel is sok előadásban dolgoztam együtt. Egy öltöztetőnek a leghisztérikusabb dívát is maximálisan segítenie kell. Előfordult egyszer, hogy mindent megtettem egy magyar világsztárnak, mégsem volt jó, csapott-vágott. Olyan rosszulesett a viselkedése, hogy sírva fakadtam. Szerencsére ez kivétel, de ilyenkor is tudni kell: nem könnyű a művészek élete, felfokozott idegállapotban lépnek a rivaldafénybe – vallja Marika, aki kívülről fújja az operákat. Amikor „pártfogoltjai" próbálnak, kiül a nézőtérre megnézni, hogy áll rajtuk a jelmez – és az elfogult „külső szemben" mindenki megbízik.

– A színházban Kerényi Miklós Gábor rendezéseit, a Macbethet, A bolygó hollandit és a Pillangókisasszonyt szerettem a legjobban. Az elmúlt években Vajda Julikával és Szonda Évával dolgoztam a legtöbbet, most pedig örülök, hogy újra Rálik Szilvikének segíthetek magára ölteni Turandot csodaszép jelmezét. Hatvannyolc éves vagyok, ha az egészségem is engedi, szeretnék még két évig dolgozni. Akkor rendezek majd egy kis bulit, és elköszönök. Biztosan nehéz lesz színház nélkül élni, de majd időnként megnézek egy-egy előadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most belefér plusz egy szoknya a keretbe

Szeged - A kánikula kellős közepén elkezdődtek Szegeden a leárazások: 30-50 százalékkal olcsóbban bővíthetik gardróbjukat az érdeklődők, akik akciók nélkül alig-alig vásárolnak. Tovább olvasom