Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

˝Építettem az országot, most egy huncut vasat sem kapok˝

Zákányszék - István 40 év munka után rákbeteg lett. Rokkantsági ellátást nem kap, a tajkártyájával is probléma volt. A jogszabály változott, a hivatalok szerint minden rendben lesz.
Tipikusnak mondható zákányszéki olvasónk kálváriája, amit építőipari vállalkozóként bejárt. István – a valódi nevét 6 és 8 éves gyerekei miatt nem vállalja – most 55 éves, 40 éve kezdett dolgozni. 1984-ben saját vállalkozást indított, és ereje teljében másod-, majd harmadállást is vállalt. Futott a szekér; autópályákon épített aluljárókat, felüljárókat, majd plázákat, bevásárlóközpontokat húzott fel. A cég a beruházásoknak hol a főkivitelezője, hol az alvállalkozói lánc egyik tagja volt. 18 alkalmazott és legalább ugyanennyi alvállalkozó dolgozott neki. A vállalkozás tizenkét éve csúszott meg a körbetartozás miatt. Hogy a saját embereit kifizethesse, hitelt vett fel, amit azóta is törleszt. 2008-ban István le húzta a rolót. Utána is dolgozott még, de senki nem jelentette be.

– A felszámolás kikészített idegileg, lefogytam harminc kilót. Tavaly februárban kiderült, hogy vastagbélrákom van, sugárkezelést kaptam, majd kemoterápiát, aztán megműtöttek, utána újabb kemoterápia jött.

Tavaly júliusban a szakértői bizottság megállapította, hogy 80 százalékos egészségkárosodásom van. 2015 júliusáig nem dolgozhatok. Bevittem a szakvéleményt a hivatalhoz, de az elutasított, mert az elmúlt 5 évben nem volt meg a társadalombiztosítási jogviszonyom 1095 napra, nem jár rokkantsági ellátás. Építettem az országot, most egy huncut vasat sem kapok – foglalja össze István az utóbbi egy évét. – Azóta a párom tart el a fizetéséből és a családi pótlékból négyünket. Havi 130 ezer forintot kapunk, amiből vonják a 80 ezres hitelrészletet. Szerencsére a nyugdíjas édesanyám tud valamennyit segíteni. Hogy fel ne kopjon az állunk, eladtuk a tartalékainkat, földeket, gépkocsikat, munkagépeket. Olvastam, hogy januártól változott a jogszabály: az is jogosult rehabilitációs ellátásra, aki 10 éven belül 7 év vagy 15 éven belül 10 év biztosítási idővel rendelkezik. Az ellátás nem jár automatikusan, a hivataltól kell kérni. Bementem a rehabilitációs szakigazgatási szerv szegedi, Deák Ferenc utcai ügyfélszolgálatára, ott űrlapot kaptam, hogy jelentkezzek újabb szakértői felülvizsgálatra. A másik problémám, hogy mivel az utóbbi időben nem volt megfelelő tb-befizetésem, az orvosi kezeléseknél jelezte a rendszer, hogy nincs rendben a jogviszonyom. Passzív kategóriába soroltak, a lámpám színe barna, vagyis elláttak, de papírt írattak alá: ha nem rendezem a kezelés árát, az adóhivatal hajtja be. A tb-nél mondtam, ilyen betegen automatikusan jár az ellátás, de elküldtek, hogy majd elbírálják. Betelt a pohár.

* * *

Nyitott kapuk

A megyei kormányhivataltól azt a választ kaptuk, hogy valami félreértés történhetett, olvasónk nyitott kapukat dönget. A rehabilitációs szakigazgatási szervnél tavaly a korábbi jogszabály alapján utasították el a kérelmét, de az új jogszabály szerint újra kérelmezheti a rokkantsági ellátást. A 2015 júniusáig érvényes és hatályos szakvélemény miatt nem kell újabb szakértői véleményezésen megjelennie. Ezt a változást a megyei szakigazgatási szerv először hirdette meg lapunkban. Automatikusan jár az ellátás, ha 60 százalékos vagy kisebb mértékű az egészségi állapot és megvan az előírt biztosítási idő, nem végez keresőtevékenységet, és nem részesül rendszeres pénzellátásban. Ha a fenti egészségi állapotról van szakvéleménye, haladéktalanul elmehet az egészségbiztosítási szakigazgatási szervhez, ahol egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát megállapítják, vagyis zöldre állítják a jogosultságát. A hivatal szerint István tajkártyája is rendben van, jogosultságát már 2013. július 19-én bejegyezték, a lámpája színe zöld. (Ezt István ellenőrizte, a lámpája március elején lett zöld.) Megtudtuk: ha valaki nem biztosított (mert nincs munkaviszonya) vagy nem részesül ellátásban (nem nyugdíjas, nem aktív korú ellátott), akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát – ami egészségkárosodáson alapul – az egyén bejelentése alapján jegyezheti be az egészségbiztosítás az úgynevezett Bejelentett Személyek Jogviszonyadatait tartalmazó adatbázisba. Bejelenteni az egészségbiztosításnál kell az OEP nyomtatványán, és dokumentumokat kell csatolni. Megváltozott munkaképességűek, illetve egészségkárosodást szenvedett személyek akkor jegyezhetők be, ha a munkaképesség-változás mértéke eléri az 50 százalékot, illetve egészségkárosodásának mértéke eléri a 40 százalékot, illetve az egészségi állapot 50 százalékos vagy ennél kisebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négylábú az autó előtt - a rutin segít

Parázs vita alakult ki az interneten a keddi tragikus közúti baleset kapcsán. Tovább olvasom