Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Építik a röszkei pihenőt

Februárban elkezdték a röszkei pihenő építését, azt követően, hogy jogerőre emelkedtek a megyei közigazgatási hivatal kisajátítási határozatai. A tulajdonos ebbe nem nyugszik bele, ha kell Strasbourgig is elmegy igazáért. A perek évekig is elhúzódhatnak.
A kivitelező körbekerítette a területet. Fotó: Karnok Csaba
A röszkei pihenő nélkül adták át az M5-ös határig elérő közel 15 kilométeres szakaszát március 11-én. Ennek az az oka – mint ahogy arról lapunkban már többször beszámoltunk –, hogy a terület tulajdonosával nem sikerült korábban megegyezni a telek áráról. Végül a megyei közigazgatási hivatal idén január 27-én hozott és februárban jogerőre emelkedett kisajátítási határozatait követően – az indoklás szerint a közérdek megelőzi a magánérdeket – elkezdődhetett a beruházás. Igaz, ennek még csak annyi jelét látni, hogy a területet körbekerítették, s a belvíz elvezetésével küszködnek. Mellesleg azért született két határozat, mivel az út két oldalán elhelyezkedő telekről van szó.

A beruházás elindítását Garai Valéria, az AKA Zrt. sajtószóvivője is megerősítette, s elmondta, a kivitelező az a Strabag Zrt., amely a most átadott M5-ös szakaszt is építette.

A kötelező matricára figyelmeztető táblát van, ahol leragasztották, van, ahol nem. Fotó: Karnok Csaba
A terület tulajdonosa, Tanács Imre ezt követően polgári peres eljárásban megtámadta a határozatokat. A vállalkozó, aki hasonlóképpen benzinkutat, kereskedelmi egységeket tervezett az értékes ingatlanra, társberuházókkal összefogva, nem szívesen válaszolt kérdéseinkre. Azt mondta csak el, hogy magát az egész eljárást megfellebbezte, s ha kell, Strasbourgig is elmegy a szerinte jogtalan kisajátítás ügyében. Hozzátette: amikor a nyomvonal számára adott el részt a területéből, nem vitatta, hogy a köz érdekéről van szó. A pihenő, más néven országkapu azonban kereskedelmi létesítmény.

Áthúzott matrica

Több olvasónk felfigyelt arra, nehezen lehet észrevenni az autópálya előrejelző tábláin, hogy ingyenes az M5-ösnek az országhatár és a szegedi északi csomópont közötti szakasza. Csak aki jobban odafigyel, veszi észre, hogy a matrica feliratot egy vékony csíkkal áthúzták. Sőt a röszkei körforgalomnál lévő táblán elfelejtették áthúzni a jelzést. Emiatt sokan feleslegesen fizetnek útdíjat a Szegedet elkerülő szakaszért.


 

Dobay Dezsőtől, a kisajátítást végző Nemzeti Autópálya (NA) Rt. megbízásából eljáró ügyvédtől azt kérdeztük, milyen lépések következnek ezután. Elmondta, egyszerre három per is zajlik majd egymással párhuzamosan: egy szálon, de külön eljárás keretében folyik majd a kisajátítási határozatok bírói felülvizsgálata. A tulajdonos azonban elindított egy birtokháborítási pert is, mivel a kivitelező még a kisajátítás előtt tereprendezésbe fogott a magántulajdonú telken. A röszkei vállalkozó kártérítést kér, valamint az eredeti állapot visszaállítását. A perek évekig is elhúzódhatnak.


Benzinkút nélkül

Ma Budapest felől Röszke felé haladva Lajosmizsénél lehet utoljára tankolni, majd az országhatárig nincs egyetlen töltőállomás sem. Ez 107 kilométer. A Mol Rt. az elkövetkező fél évben szeretne három új benzinkutat építeni – közölte Bacsur György, az olajtársaság sajtószóvivője: Kecskemétnél a Szeged felé tartó oldalon, Szatymaznál pedig mindkét irányban. A napokban az M7-es Ordacsehi és Balatonkeresztúr közötti 26 kilométeres szakaszát is úgy adták át, hogy nem építettek benzinkutat, Balatonszárszótól számítva tehát 50 kilométeren át nincs töltőállomás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitler-bajusszal csúfított Gyurcsány

Megrongálták a Gyurcsány Ferencet ábrázoló óriásplakátokat Szegeden. Az MSZP nem függeszt ki új… Tovább olvasom