Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Építik a szabadtéri színpadát a Dóm téren

Szeged - A szabadtéri nézőtere után a 936 négyzetméteres új mobil színpad építését is megkezdték a Dóm téren. 18 ezer méternyi csövet használnak fel az 1000 tonna teherbírású szerkezethez.
Két hónappal az idei szezont nyitó produkció premierje előtt a 180 fokkal megforduló nézőtér után megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok új színpadának felépítése is. 18 ezer méternyi csövet szállítottak a Dóm térre, a szerkezetek teljes súlya pedig 140 tonna. A 936 négyzetméteres színpadnak közel 1000 tonnányi súlyt kell majd elbírnia. A dómmal szemben, az óraterasz területén épül fel az eddiginél jobb technikával rendelkező színpad. A szkeptikusokat és a támogatókat megosztja az új helyzet, egyben azonban közös a két tábor: mindenki látni akarja az új felállást.

– Különlegesség a fesztivál életében az idei év – mondja Herczeg Tamás igazgató. – Egyrészt 83 esztendő során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények között az előadásokon, ez már önmagában kuriózum. Már a Játékok indulásakor, az 1930-as években felmerült a gondolat, hogy megfordult helyzetben játsszanak a téren. 20 évvel ezelőtt többek között azért választották az azóta is használatos mobil lelátót, mert bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínált. Másrészt a szabadtéri történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósul most meg, amely később segíteni fogja a produkciók további életét és turnéztatását is.

936 négyzetméteres színpadot építenek. Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Dusha Béla
936 négyzetméteres színpadot építenek. Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Dusha Béla

Az eddiginél jóval többet tudó vadonatúj színpadot kap a fesztivál. A Németországból érkező speciális színpadtechnikához hasonló hazánkban legfeljebb egy-egy rendezvényen volt látható, a szegedi beruházás viszont hosszú évtizedekre szól.

– Több hasonló szerkezetet építettünk már világszerte. Legutóbb Veronában, Sydney-ben, Oroszországban és Dél- Amerikában is épült ilyen színpad – mondja Serdült Sándor, a kivitelező Layher Kft. ügyvezetője. A cég színpadai piacvezető csúcstechnológiának számítanak. – Mivel az országban más nem rendelkezik ilyen volumenű berendezéssel, ez speciális helyzetet teremt a szabadtérinek, hiszen a fesztivált lebonyolító menedzsment újabb vállalkozásokba is kezdhet, egyéb rendezvényeken is érdekeltséget szerezhet.

Az új felállás a dóm turisztikai rekonstrukciója miatt vált szükségessé, amelynek elkészülte után a fesztivál és a székesegyház között szorosabb kapcsolat alakulhat ki a turizmus terén. A napokban a Rerrich Béla téri műszaki és művészeti kiszolgáló zóna infrastruktúrájának építését is megkezdik. A művészek kulturáltabb körülmények között készülhetnek fel a próbákra, előadásokra. Ha minden elkészül, az érdeklődők is megtekinthetik az újdonságokat. A közönség először július 4-én, a fesztivál művészeti igazgatója, Harangozó Gyula rendezésében színre kerülő Zorba, a görög című táncmű premierjén láthatja működés közben az új színpadtechnikát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aludj el szépen

˝Előbb meghalsz, ha korholsz!˝ – villog a felirat az interneten, jó néhány híroldalon. Tovább olvasom