Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Építők támadják a dómot toronytól az altemplomig

Szeged - Az átlagosnál melegebb időben a dóm minden pontján folynak a felújítások. Készül az altemplom oszlopcsarnoka, alapozzák a látogatóközpontot, mossák a panteont.
– Az altemplomban készül az urnatemető új helye a szentély alatti részen. Jövő héten helyezik át a földi maradványokat, karácsonykor az elhunytakat már ott lehet keresni. Mostani helyükön díszsírhelyeket alakítanak ki – tájékoztatott a dóm bruttó 2 milliárd forint értékű turisztikai célú felújításáról Kozma Gábor projektvezető, a Gál Ferenc Főiskola rektora. Egybenyílt az altemplom oszlopcsarnoka, eltűntek belőle az elválasztófalak. Két oldalon állandó kiállításokat rendeznek be klimatizált helyiségekkel a középkori, az új- és a legújabb kori gyűjteménynek. A rendezvényteret üvegfal határolja körbe. A két torony alatti területeket ugyancsak kiállító- és közösségi helyiségként vonják be a látogatótérbe. Az ablakokat stílusában megegyező, korszerű szigetelt nyílászárókra cserélték. A torony előtti részen épül már az a lift, ami felvisz a látogatóközponttól a templomtérig és tovább, a karzatig.

A dóm minden pontján folynak a felújítások. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A templomtérben a nagykupola alatt lealapozták az új oltár alapját; efölé helyezik majd át a baldachint, amit az átadáskor a történészek kősátornak neveztek el. A sérült festett üvegablakokat restaurálni vitték. A tornyok külső részén dolgoznak az ipari alpinisták, de ahol a kisebb építmények falánál kőelemeket, téglákat cserélnek, azt állványról oldják meg. A tornyokban belül a vakolatot állítják helyre az építők, legfelül világháborús gránát- és géppuskanyomokat távolítanak el a falfirkákkal együtt. A magaslati új közösségi terekbe most vezetik be az áramot.

A dóm minden pontján folynak a felújítások. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Befejeződött a látogatóközpont cölöpözése, és elkészültek azok a tartószerkezetek, összekötőelemek is, amelyeken a betonépítmény nyugszik majd, kiváltva a korábbi előlépcsőt. Megerősítették a Szentháromság-szobor és a Dömötör-torony alapját. A torony alapja üvegfalon át látható lesz, és a középkori falmaradványokat is bemutatják. A téren napok óta mossák a nemzeti emlékcsarnok árkádját a Somogyi-könyvtár és az Aradi vértanúk tere között. A következő lépésben a szobrokat tisztítják, szükség szerint helyreállítják – helyben. Leginkább a Pieta szorul felújításra. A kivitelező restaurátorokkal egyeztetve használ vegyi anyagokat, vizet, homokot. Megerősítik a födémet, javítják a padlót, cserélik a sérült járólapokat, mossák a padokat, világítótesteket. Gondoskodnak a madárvédelemről is: hálókat és elektromos riasztót szerelnek fel. A püspöki székház, a főiskola és a szeminárium közös udvarán várhatóan a fagyok előtt véget ér a munka. Az utolsó simításokat végzik a parkolón, garázsokon, valamint a rendezvényekre, elmélkedésre alkalmas díszkerten.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rühesség miatt hazaküldték a diákokat

Hat kollégistánál állapították meg a fertőzést. Tovább olvasom