Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Épül a magkórház vezetékrendszere

Szeged - Utat bontottak, házat dózeroltak, most vezetékeket és körforgalmat építenek a szegedi klinikasor déli csücskének közelében. A magkórház 12 milliárd 326 milliós egyetemi beruházásához Szeged önkormányzata 750 millió forintos közműfejlesztést ad.
- Magkórháznak nevezzük, mert egy helyen minden orvosszakmai funkció megtalálható lesz a 12 milliárd 326 millió forint értékű, a mostani 410 ágyas klinika rekonstrukciójával és egy új 265 ágyas tömb felépítésével kialakuló centrumban – fogalmaz Járai Béla projektmenedzser. Az elmúlt harminc év legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházását a város 750 millió forintos közműfejlesztéssel támogatja. A közmű-rekonstrukció, az új klinikai tömb megközelítéséhez szükséges utak építése elkezdődött.

Kétszer kétsávos útban folytatódik majd a Bécsi körút – ez lesz a klinikai tömb egyik feltáró útja, illetve egy majdan megépülő új híd feljárója. Ennek három régebbi, takaros ház lebontásával csináltak helyet az Oldal utcában. A rövid utcácska és a Boldogasszony sugárút kereszteződésében már a leendő körforgalmi csomópont körvonalazódik. Itt május közepe óta a forgalmat is elterelik. Ha – várhatóan július közepére – ezen az oldalon elkészülnek, akkor a Bécsi körút felől kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy a villamossíneken keresztülhaladva kell kikerülniük a körforgalmi építkezést – tudtuk meg Máté Tamástól. A városrehabilitációs program projektigazgatója elmagyarázta: a hatalmas esőzések és a közműszolgáltatókkal kapcsolatos problémák hátráltatták a kivitelezőt, ezért néhány hetet csúszhat a befejezés.

Közmű-rekonstrukcióval kezdődik a munka. Fotó: Veréb Simon
Közmű-rekonstrukcióval kezdődik a munka.
Fotó: Veréb Simon

Vízcsőcsere, egy méter átmérőjű csatorna elhelyezése, új gázvezeték és erősáramú kábelek lefektetése miatt dúlták föl a Bánomkert sor Oldal és Liliom utca közti szakaszát, valamint a Semmelweis utcát. A közmű-rekonstrukció a klinikaépítés indításának feltétele. Ha e munkával – várhatóan nyár közepére – elkészülnek, csak ideiglenes burkolat kerül az útra. A magkórház tömbjének építéséhez leghamarabb szeptember végén kezdhetnek hozzá. Közben, a városrehabilitáció második ütemében, 2011-ben parkosítják, utcabútorokkal és új burkolattal csinosítják a magkórház környékét.

Olvasóink írták

 • 14. török 2010. június 22. 16:48
  „12. Előbbire nem tudom a választ. Az utóbbira (miért nem lehet a sínen menni) az a válasz, hogy csak a Kossuthnak a külső szakaszán olyan széles a nyomtáv, hogy a villamosnál szélesebb buszok is elférnek rajta oda-vissza. Itt viszont a villamos mellett csak balesetveszélyesen tudna elmenni egy autó, a nagyobb járművek pláne. Ráadásul a villamos meg is áll, mert ott a megálló. Tehát nem vezethetik rá a szabályok miatt, sajnos...”
 • 13. makákó 2010. június 22. 10:02
  „Szerintem meg a repülőtéri egysínű vasút van a videón:)))”
 • 12. makákó 2010. június 22. 10:00
  „Valaki világosítson föl, hogy miért van kb 15 percig piros a Boldogasszonyon a terelésnél (mikor semmi nem jön, sehol egy lélek)? Illetve miért nem lehet a k..tt villamossínen autózni, minek a lámpa?”
 • 11. daveedbrown 2010. június 21. 14:39
  „10!
  A videó végén az egy tatra villamos, ez biztos, és az a kék valaminek a formája is a villamosra emlékeztet”
 • 10. török 2010. június 21. 14:19
  „ÉN ÖRÜLÖK, hogy végre előre gondolkodnak, és ha esetleg megépül ez a híd, nem kell újra szétverni a környéket, mert már meglesz a 2x2 sáv. Az ilyet miért nem veszi senki észre? Bezzeg, ha nem gondolkodnának előre, akkor rögtön jönne az anyázás...

  8-9. Az nem villamos, az a vonat, ami a nagyállomás felől átmegy az újszegedi állomás felé, csak béna az illusztráció.”
 • 9. daveedbrown 2010. június 21. 12:57
  „8.
  nem biztos az, gondolom csak illusztráció miatt rakták be, a videón először pl kékek a villamosok”
 • 8. Szecskamester 2010. június 21. 12:41
  „Nincsmit! A villamosos történethez a villamosfanok jobban értenek, majd hozzászólnak.. Mindenesetre a videón én egy igencsak a tátrákra emlékeztető járművet vélek felfedezni... Ebből gondolom, hogy esetleg az egyes felkanyarodna a hídra.
  Viligások, valaki tud valamit erről??”
 • 7. daveedbrown 2010. június 21. 12:38
  „6.
  Plusz egy villamos vonal (vagy inkább a 2-es átvariálni?)
  Tök jó nem is tudtam, kösz az info-t”
 • 6. Szecskamester 2010. június 21. 12:27
  „1!

  Évek óta tervben van az ún. Déli-híd megépítése, ami bezárná a nagykörutat a Temeseváritól a Bécsi-ig...
  Ezen aztán akár villamos is áthaladhatna. De tudomásom szerint ehhez akarják kapcsolni a vasúti hidat, amit a második vh-ban lebombáztak...

  Itt van néhány látványterv:

  http://www.vektorsoft.hu/reference_hid.php

  ill.

  itt egy videó is: http://www.vektorsoft.hu/img/ref/hid/movie/ref-hidfo.wmv

  A híd csak a 2013-ban kezdődő uniós forrás-allokációs ciklusban kaphat pénzt, ezért körülbelül 2015 környékén autózhatunk át rajta leghamarabb...és akkor még optimista voltam.
  A lényeg ami lényeg, a terv megvan. A pénz 2013tól meglehet...csak elszántság kérdése. Egyébként ez az a híd aminek a megépültével csökkentenék az autózható felületeket a szűk belvárosban. És akár még a belvárosi hídat is lezárhatnák az autóforgalom elöl..”
 • 5. szatyi 2010. június 21. 12:21
  „3. hozzászólás papipa 2010.06.21. 11:45
  Pedig hogy igérték, hogy ahhoz nem nyúlnak!”
 • 4. Szusi 2010. június 21. 12:01
  „Csúszás? Ez manapság már nem hír! Ha hamarabb adnák át az már az volna.”
 • 3. papipa 2010. június 21. 11:45
  „Értem én, hogy feldúrják! De miért kellett belebarmolni a frissen betonozott vágányalapba is? Nem igaz, hogy az a tíz centi kellett a boldogságukhoz!”
 • 2. gróf 2010. június 21. 10:53
  „1!
  Ott van a Római körútnál.”
 • 1. daveedbrown 2010. június 21. 10:11
  „új híd?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1 milliárd Szeged útjavítására

Visszatért Szeged a régi kerékvágásba, és bár több helyütt építkeznek, nyár lévén adódik a kérdés: javítják-e a lerongyolódott utakat. Tovább olvasom