Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Épül a Mars téri nagycsarnok faszerkezete - fotókkal!

Szeged - Látványosságot is kínál a piacra járóknak a szegedi Mars téri beruházás kivitelezője: ezekben a napokban daruk emelik be a nagycsarnok faszerkezetét. Az üzletek bérbeadásakor a helyi kereskedőket részesítik előnyben.
– Az a faszerkezet, amelynek elemeit ezekben a napokban emelődarukkal állítják össze, a Mars téri épülő nagycsarnok középső részén húzódik majd végig, az asztalos piaci rész fölött – magyarázta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester kérdéseinkre válaszolva. – Az érdekes faszerkezetet – folytatta a városvezető – belülről lehet majd jól látni, ha teljesen elkészül a csarnok. A 4500 négyzetméter alapterületű építményben, a két oldalhajóban az üzleteket alakítják ki, ezek mennyezete is látszik már.

A földön és a levegőben egyaránt nagy erőkkel dolgoznak a kivitelezők, a piacra járó szegedieknek most a szó szoros értelmében látványosságot kínálnak. Kárpótlásul azért, hogy az építkezés kellemetlenségeket okoz: nagy a zaj, és többet kell sétálni, mire valaki egyik helyről a másikra eljut.

Június végére elkészül az épület. Fotók: Karnok Csaba (galéria)

A projektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója, Máté Tamás hozzátette: a kivitelezés jól halad, a nagycsarnok a tervek szerint június végére már állni fog. Az U pavilonnál is elkezdődtek a munkák, éppen a régi vásári pavilonokat bontják. A valamikori kiállítási csarnoktól északra ugyanis szabadtéri asztalos piac lesz, előtte pedig park. A nagycsarnokban mintegy 300 beltéri, a korábbinál több asztal lesz, az U pavilonnál pedig 200 fedett, szabadtéri asztal férhet el. A teljes beruházást őszre fejezik be.

Daruk táncolnak a piac körül.
Daruk táncolnak a piac körül.
Fotó: Karnok Csaba

Többször megírtuk: a Mars téri fejlesztés része annak a Kölcsey utcától a Gutenberg utcán át a piacig terjedő belváros-rehabilitációnak, amely 3,3 milliárd forintba kerül. Ehhez a város 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Uniótól.

Nyilatkoznak a kereskedők

Folyamatosan pályázhatnak a vállalkozók a nagycsarnok üzleteire – tájékoztatott Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. – Az első két kör képviselőivel már lefutottak a tárgyalások. Elsőbbséget élveztek azok, akik a kiscsarnokokból szerettek volna a nagyba költözni, utánuk következtek azok, akiknek saját felépítményük volt a Mars téren. Most a régi nagycsarnokban, valamint a P és A pavilonban árusítók jelentkezhetnek. Őket azok követhetik, akik meglévő üzleteik mellé továbbiakat igényelnek. Majd a szegedi, eddig nem a Mars téren árusítók, legvégül pedig a nem szegedi kereskedők kerülnek sorra. Egy 18 négyzetméteres üzlet 25 évre szóló bérleti joga nettó 3,2 millió forintba, havi bérleti díja mintegy 50 ezer forintba kerül, ugyanannyiba, mint korábban.

A reptéren a bódék

A Mars téri építkezés útjában álló, 2009 decemberében ingóságként az U pavilon mellé szállított bódékat ezúttal a repülőtérre kellett vinni, mivel a volt kiállítási csarnoknál is elkezdődött az építkezés. Megírtuk, hogy amikor először helyezték át őket, több összecsuklott közülük, amelyeket újjá kellett építeni. Elszállításkor a nagyobb bódékat szétszerelték, hogy a reptéren újra összerakják.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. hasitasi90 2010. április 01. 00:35
  „ez is olyan sokáig fog épülni, mint a villamos-körforgalom(szvse-nél)
  .....”
 • 27. Cornelius 2010. március 31. 16:37
  „"20. ebbolelegvolt
  Én tudok örülni!
  A végtelenségig húzódó M43-as és villamospálya építés, a meg nem valósult Biopolisz, mobil partfal, fedett uszoda után most végre a kereskedők jogainak sárba tiprását követően egy csarnokot talán sikerül időben megépíteni.
  Szuper!"
  De furcsa az örömöd :) esküdni mertem volna, h fanyalogsz. Ha mégsem, akkor veled örülök, hogy lesz végre egy rendes nagycsarnok. Amúgy a cikkből nekem nem jön le a kereskedők jogainak sárbatiprása. Olvasd el lassabban. Elsőbbsége lesz a régi, szegedi kereskedőknek, a bérleti díj nem tűnik gyilkosnak. Főleg egy ilyen újy csarnokban. Persze, ha a jogtiprás az volt, hogy nem fizettek 33 nm-ért 40 milliót, akkor igaz. :)

  Azért várom már, hogy az új villamossal suhanjak el az új csarnokba, azon a Kossuth L sgt-n, amit az új elkerülő és az új Tisza-híd tehermentesít. Asszem utána le fogok ülni a Lófaránál az újjáépített térre. Jó lesz az én szeretett, Europa Nostra díjas városunkban éldegélni. Ha erre valaki azt monja, hogy "nem, dehogy lesz jó" az megérdemli, hogy eméssze az epe! :P”
 • 26. KingTiger 2010. március 31. 11:11
  „Kedves török!

  Ne ítélj hogy ne ítéltess.
  <moderálva>”
 • 25. embrumm 2010. március 31. 09:38
  „Én örülök, hogy egy szép piacunk lesz! :o)”
 • 24. török 2010. március 30. 21:51
  „Úgy látszik, itt fizetett fideszes kampány van. :D

  KEDVES SZEGEDI FIDESZ ÉS RAJONGÓTÁBORA! NEM FIKÁZÁST KÉRÜNK, HANEM ALTERNATÍVÁT! LASSAN MONDOM, HOGY MINDENKI MEGÉRTSE: AAALLLTTTEEERRRNNNAAATTTÍÍÍVVVÁÁÁTTT!!! :D”
 • 23. antikos 2010. március 30. 21:46
  „..
  Úgy vettem észre a Casinó is bezárt... Na ez a válság biztos jele... Vagy valaki szoci-ovit nyit a környéken:)”
 • 22. török 2010. március 30. 21:40
  „18. Ugyan már! Ne várd már egy ebbolelegvolt nevű életúnt embertől, hogy bárminek is örüljön. Tudod, Lipót bezárt, Pulcz utca meg nem bírja a forgalmat, úgyhogy őt is hazaküldték fórumozni. ;)

  Én örülök a csarnoknak, hajrá. És szidhattok ezerrel, attól még Botkára fogok szavazni. :D”
 • 21. deszkás 2010. március 30. 20:01
  „" Megirtuk hogy a....több bódé összecsuklott.."AZOK EGY POCOKFÉSZKEK VOLTAK AMIÉRT EGY ÚJSZEGEDI HÁZ(!) ÁRÁT KÉRTÉK!”
 • 20. ebbolelegvolt 2010. március 30. 19:36
  „18. macs
  Én tudok örülni!
  A végtelenségig húzódó M43-as és villamospálya építés, a meg nem valósult Biopolisz, mobil partfal, fedett uszoda után most végre a kereskedők jogainak sárba tiprását követően egy csarnokot talán sikerül időben megépíteni.
  Szuper!
  ...”
 • 19. TrombiFrédi 2010. március 30. 18:37
  „A faszerkezetet látva azt gondoltam valami muszlim építmény vázát látom!:)”
 • 18. macs 2010. március 30. 18:14
  „Kedves Hozzászólók, tudtok Ti egyáltalán örülni valaminek az életben? Ha mondjuk egy klassz pasi/csaj kerülne mellétek, akkor is fanyalognátok és a hibákat keresnétek?”
 • 17. KingTiger 2010. március 30. 17:01
  „14. hozzászólás flexsnake : Téged látott már úgy komolyan pszichiáter? És pont az ilyen lelki sérült ember fanyalog más topicban, hogy bezzeg neki milyen sűrűn kell fegyvertartáshoz pályaalkalmassági vizsgálatra mennie...És ilyen emberek hogy mennek át ezen a vizsgán????? Te jó ég! A te kezedbe még egy körömvágó ollót se mernék adni....

  Amúgy kíváncsi leszek, hogy a Mars-téri fa tartószerkezetek közé még választásokig ünnepélyesen feszítenek-e nemzetiszínű szalagot, és azt is vagdossák-e nagy bőszen a kamerák kereszttüzében.....:)))”
 • 16. varadipal 2010. március 30. 16:24
  „Örül a szívem, mikor a pénznek látszata is van. Még a csúszásokat is megbocsátom, ha a projekt elkészül, és jó lesz./ A kötbért azért nem elengedni!!/”
 • 15. nyomdasz63 2010. március 30. 15:08
  „Ezt írtam hónapokkal ezelőtt a Szeged-ringgel kapcsolatos cikkhez! Ezek DOLGOZNAK ! Nem úgy,mint ott...Bár volt az ősszel néhány fanyalgó,mikor írta a lap,hogy Bács megyei/Merkbau-K.K.halas/ az építő cég,de én már akkor tudtam,ezek megcsinálják határidőre.”
 • 14. flexsnake 2010. március 30. 14:05
  „Ha valamit csinálnak akkor biztos kampány, ha jó akkor biztos ismerős9knek adják ki... az ilyen hozzáállású embereket össze kellene terelni egy kupacba , leönteni őket benzinnek és addig dörgölhetnék egymás hátát amíg be nem gyulladnak.”
 • 13. N.P. 2010. március 30. 12:40
  „Tóthimi 2010.03.30. 12:27

  "A város vezetői a nyolcadik év vége felé belátták, hogy elsősorban a helyi vállalkozókat kell hlyzetbe hozni. Ezt így kellett volna a nyolc év alatt, és nem csak ezen a területen!"
  - ezzel nagyjában egyetértek,de a verseny azért ugye arról szól, hogy a helyi vállalkozó ha 40%-al többért végzi el a munkát akkor azért ne őt bízzuk meg, mert azt a 40%-ot mi fizetjük!!!!! Egy város vezetése nem csak a helyi vállalkozóknak, hanem az adófizetőknek is felelősséggel tartozik!!!!”
 • 12. Logaritmus 2010. március 30. 12:40
  „Tóthimi: a közbeszerzési törvény értő olvasgatását ajánlom a figyelmedbe. Örülhetünk, ha bizonyos összeghatár felett nem egy külföldi cég "viszi el" a melót a magyarok orra elől.”
 • 11. Tóthimi 2010. március 30. 12:27
  „A város vezetői a nyolcadik év vége felé belátták, hogy elsősorban a helyi vállalkozókat kell hlyzetbe hozni. Ezt így kellett volna a nyolc év alatt, és nem csak ezen a területen! A szegedi építkezések többségén más megyék, sőt más országok vállalkozásai gazdagodnak, adót is másutt fizetnek!”
 • 10. cselac 2010. március 30. 12:27
  „Ez hülye :D

  Szeretném kérni, hogy aki látja, hogy hol kritizáltam az építkezést, vagy mi nem jó, vagy bármit mondtam, az jelentkezzen :D

  Csókolom”
 • 9. Tóthimi 2010. március 30. 12:22
  „Milyen jók lennének a bódék a csarnokok helyett! Ugye?
  Egyszerűen érthetetlen, hogy azokon kívűl, akik több millió forint kártérítést/kárpótlást remélve pár forintért vettek bódékat, mások is visszasírják a szétesőfélben lévő bodegákat.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihelyezett ülés a villamosprojektről

Kihelyezett bizottsági ülés összehívását kezdeményezte ma 17 órára a rókusi iskolába a szegedi villamosprojekt csúszásáról és egyéb problémáiról Kalmár Ferenc. Tovább olvasom