Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Épül az ideiglenes vidámpark az újszegedi ligetben

Szeged - Tizennégy eszközből áll a majálisra épülő ideiglenes vidámpark az újszegedi ligetben. A körhinták és társaik 4-5 évente kapnak új dizájnt, a Szegeden működő gépek 4-10 évesek. Egy menet idén 4-600 forint lesz.
Tizennégy eszköz – ez a forgók, dodzsemek összefoglaló szakszerű megnevezése – épül a majálisra az újszegedi ligetben. A tizennégy gép két tulajdonoshoz tartozik. Hétfőn már a nagyobb részük állt, de még nem működtek. Tettünk egy kört az egyelőre se nem pörgő, se nem forgó eszközök körül.

– Költözés, gázolaj, elektronika, terület bérleti díja – sorolta az ideiglenes vidámpark költségeit Dohány Ferenc. A kitelepülés ennek ellenére megéri – legalábbis május elsején. Hogy a megéri mit jelent, azt a két tulaj, Dohány Ferenc és Czékus János nem részletezte. De azt elmondták: ha szép az idő, sokan bámészkodnak a ligetben, a sok néző közül jó néhány biztosan kedvet kap, és fizet menetenként 4-600 forintot.

Szerelik az egyik körhintát. 4-600 lesz egy menet. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)

Az eszközöket árulják készen is Olaszországban, Németországban, de beszélgetőpartnereim szerint ezek magyar vurstlis számára megfizethetetlenek. Az ő gépeik ezért így születnek: tervezés, tervengedélyeztetés, gyártás, műszaki vizsga, érintésvédelmi vizsgálat, kezelői vizsga. Évente műszaki vizsga, négy-öt évente komplett ellenőrzés. Ilyenkor át is festik, az aktuális divat szerint új dizájnt kapnak a körhinták és társaik.

Hetvenen bérelnek a ligetben

A Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától, Szélpál Gábortól megtudtuk: a ligetben hetven kiállító kapott engedélyt a négynapos szegedi majálisra. A város négy napra négyzetméterenként 13 ezer 900 forintért adta bérbe a területet. A Zápor-tónál rendezett ünnepség bérlői 5900 forintot fizetnek szintén négyzetméterenként és szintén négy napra.

A Szegeden május elsején beinduló eszközök 4-10 évesek. Néhány feltűnően arculatfrissítés előtt áll. Pár éve még a nagy mellű nők fürdőruhában vagy átlátszó trikóban dekoráció volt a menő – ilyet is láttunk a ligetben –, ma viszont már sztárok arcképét illik pingálni a dodzsemekre. Felismertük többek között a csillogó színekkel megörökített Jennifer Lopezt, Dennis Rodmant, Eminemet, David Beckhamet, Shreket és Shrekné Fionát. A legmerészebb motívum egy szívnapszemüveges Szabadság-szobor. De emlékezetes a new rap feliratú, magyar zászlóval díszített dodzsem is. Hiába, a figyelemfelkeltés a cél – valamelyik elem biztos megfogja a nézőt. Ha ez kevés, akkor ott az aktuális slágerekből válogatott muzsika. Tegnap még nem szólt.

Czékus és Dohány szerint a dodzsemek a legnépszerűbbek – a ligetben kettő is van –, és szereti a közönség az óriáspolipot is. Utóbbi négy irányban mozgatja az embert, közben hatezer égő világít felváltva, hogy a nézelődők is kapjanak valamit. Hiába akartuk volna, tegnap nem próbálhattuk ki, már csak azért sem, mert nem lehet csak úgy beindítani: minden üzemkezdet előtt tesztelik a gépeket, a próbáról pedig jegyzőkönyv készül.

A négynapos vidámpark üzemeltetői elmondták: a fákra, virágokra ügyelnek, a letaposott füvet pedig a majális után újratelepítik.

Olvasóink írták

 • 6. SizeNine 2008. április 29. 15:58
  „Kovács T: "A négynapos vidámpark üzemeltetői elmondták: a fákra, virágokra ügyelnek, a letaposott füvet pedig a majális után újratelepítik."

  Vidámpark viszont tényleg lehetne állandó jeleggel:)Nem éri meg fenntartani, pedig én még emlékszem mikor volt dodzsem, gokart meg ikaruszbusz kapcsolóval:D ellátott vizenjáró csoda. Persze a területből skate parkot csináltak...”
 • 5. Vidám 2008. április 29. 14:41
  „Kovács T. Melyik bolygóról jöttél, hogy az elmúlt száz évben nem tűnt fel, hogy körhinták mindig is voltak a ligetben! Sajnos egyre kevesebb!
  Vidámpark viszont miért nincs?”
 • 4. 123000 2008. április 29. 12:31
  „Hát szerintem ez a lényege az egész majálisnak hogy tele legyen játékkal!!! -.-”
 • 3. Nornora1 2008. április 29. 11:44
  „4-600 Ft. Na ezért nem megyünk mi a közelébe se....”
 • 2. korhinta 2008. április 29. 10:06
  „Mert ahol regen leginkabb voltak, ott parkolo lett.”
 • 1. Kovács T. 2008. április 29. 09:33
  „Felháborító, hogy a Ligetben a középső, nagy réten is van vurstli. Tönkreteszik a gyönyörű pázsitot, nem lesz hova pokróccal letelepedni, mert az idejétmúlt, ósdi játékokkal pakolták tele! Miért engedték ezt meg ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszakadt a jégtörő vontatókötele

Szeged - A szegedi Szabadság úszóházat megpróbálták hétfőn megszabadítani a vastagon alászorult… Tovább olvasom