Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Épül Szeged ötödik mozgólépcsője

Szeged - Augusztusban már a Szeged Plazában is használhatunk mozgólépcsőt. Ez lesz az ország legmélyebb pontjához közeli nagyváros ötödik ilyen szerkezete.
Az első az 1980-ban átadott nagyáruházban szolgálja a vásárlók kényelmét. Mozgólépcsőmustránkból kiderült, ezek a gyerekek kedvencei, megépítésüket a vásárlókért folytatott harcnak köszönhetjük.

– Mozgólépcsőzünk – tudósítja az otthoniakat mobilján Gyura Erika. Mellette ott a négy és fél éves Klivényi Emma, akinek – sok kortársához hasonlóan – kedvenc délutáni programja a szegedi „nagyá" mozgólépcsőjén le-föl utazgatni. – Egy emeletnyi, pici kényelem ez – magyarázza az asszony, aki sajnálja, hogy a mozgásukban korlátozottak, vagy a kerekes székhez kötöttek nem használhatják a legrégebbi szegedi mozgólépcsőt. Ő New Yorkban látott olyan szerkezetet, amelyen például babakocsit, illetve nagy bevásárlókocsit is biztonsággal lehetett utaztatni.

A gyerekeknek szórakozásnak is elmegy a mozgólépcsőzés. Fotó: Miskolczi Róbert
A gyerekeknek szórakozásnak is elmegy a mozgólépcsőzés. Fotó: Miskolczi Róbert

Az 1980-ban átadott Szeged Nagyáruház ajándékozta meg vásárlóit, illetve az ország legmélyebb pontjához közeli nagyvárost az első itteni mozgólépcsővel. A 35 lépcsőfokot kiváltó, le és felfelé is mozgó energiafaló szerkezet felújításának szükségességéről tíz évvel ezelőtt írtunk lapunkban.

– Ahol cipekedni kell, ott hasznos az ilyen mozgó szerkezet, de nem hiszem, hogy ezen múlna az áruházi emelet forgalma – véli Basa Ferencné. A magát kereskedőnek valló asszony véleményével ellentétes Bánáti Antalé: a szegedi Centrum (ma Skála) egykori vezetője, területi igazgatója 1999-ben lobbizta ki, hogy 600 millió forintért beépüljön a szegedi áruház emelete, a korábbi raktártér, s vele a vásárlókat fölfelé szállító mozgólépcső.

Sétatempó

A vásárlókért folytatott harcnak köszönhetik a szegediek a meglévő négy közül három mozgólépcső megépítését. E szerkezetek tempója nem sietős: óránként 5 kilométeres sebességgel emelnek egy emeletnyi magasba, visznek a földszintre.

– Az óvoda után ide vezet az első utunk: mozgólépcsőzünk, aztán a mozdonyokat és a vonatokat nézzük – vázolja az alsóvárosi programot az unokáival a 2007-ben megújult szegedi nagyállomáson nézelődő Rózsa Sándorné. Az idős asszony és a Békéscsabára induló, Szegeden tanuló Vandlik Jánosné egyetért: jó lenne, ha felfelé is lenne egy mozgó sáv, amivel könnyebb lenne leküzdeni a peronokig a harmincnál is több lépcsőfokot.

Az áruház forgalmának növelése a célja a 2005-ben épült Sever center lefelé és fölfelé is mozgó lépcsősorának. Ott a vásárlók számától függ, mikor kapcsolják be a két „sávot".

– Várhatóan idén augusztusban átadjuk azt a mozgólépcsőt, amelyik a mélygarázsból az ételudvarba röpíti vendégeinket – mondta Nagy Éva. A Szeged Plaza üzemeltetési igazgatója hangsúlyozza: céljuk az üzletcentrum eladóterének könnyebb megközelíthetősége.

Olvasóink írták

 • 9. daveedbrown 2009. augusztus 11. 10:59
  „Mozgólépcső...a mélygarázsba...na grat...Akkor legalább egy emeletet dobtak volna fel a plazara!Mert ennek így semmi értelme...”
 • 8. Ness 2008. május 26. 03:27
  „de hát a plázának nincs is emelete. vagy én vagyok lemaradva valamiről...”
 • 7. höhö 2008. május 20. 20:41
  „Lépcsőőőt, nekem pl. anyád.”
 • 6. Lépcsőőőt 2008. május 20. 17:36
  „Nem tudtam mi hiányzott.......”
 • 5. m 2008. május 20. 11:34
  „"Ez lesz az ország legmélyebb pontjához közeli nagyváros ötödik ilyen szerkezete."

  Ez tényleg vicces...:))
  Valami nagyot akartak mondani...
  "Vakuljjjjj paraszt!!!!"”
 • 4. Skipper 2008. május 20. 10:21
  „"Ez lesz az ország legmélyebb pontjához közeli nagyváros ötödik ilyen szerkezete." Valaki magyarázza el nekem, mi az összefüggés a mozgólépcső és az a tény között, hogy Szeged közel van az ország legmélyebb pontjához... Az egész mondat elég zavaros”
 • 3. Corpus 2008. május 20. 10:04
  „Jó az 1980! Középiskolásként Kilián-kör gyanánt megtekintettük a megnyílt áruházat.
  Mi is élveztük a mozgólépcsőt.”
 • 2. gy 2008. május 20. 09:15
  „a Nagyáruházat 1984-ben adták át...”
 • 1. maci52 2008. május 20. 07:22
  „Ezt a mozgólépcsőt a Csillagba kellene építeni,rajta az összes korrupt képviselővel,polgármesterrel,és csak oda felé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: szemetet szedtek a piaristások

Szeged - Több zsák szemetet gyűjtöttek össze a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai és… Tovább olvasom