Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Épülhet adótorony a tápéi Búcsú téren

Szeged - Saját döntésének szöges ellentétéről határozott a közigazgatási hivatal. Eszerint mégis épülhet telefontorony a tápai Búcsú téren. A jogerős „nem" és az „igen" határozat közötti időben semmi nem történt, de a hivatal joga megváltoztatni álláspontját.
A regionális közigazgatási hivatal jogerősen felülbírálta az önkormányzat döntését, néhány hónap múlva pedig felülbírálja a saját határozatát. Nyáron arról számoltunk be, hogy pont került a tápai telefontorony körüli, évek óta húzódó vita végére: a regionális közigazgatási hivatal akkor elutasította a Magyar Telekom Nyrt. építési engedélyét, amit a szegedi önkormányzat illetékes irodája adott ki a Búcsú térre, hogy ott a távközlési cég átjátszó adót állítson fel. A hivatal döntését két kifogásra alapozta: nem minden telektulajdonost értesített az önkormányzat és nem kérte az örökségvédelmi hivatal véleményét.

A távközlési cég bíróságon támadta meg a döntést, mert továbbra is építeni szeretne. A közigazgatási hivatal változtatott: újabb határozatban mégis áldását adja a város által kiadott építési engedélyhez. A változtatás okára a határozat szűkszavúan utal: „saját hatáskörében döntött".

– Bővebben ez annyit jelent, hogy újra áttekintettük az iratokat, és megváltozott az álláspontunk – fejtette ki kérdésünkre a regionális közigazgatási hivatal hatósági főosztályvezetője. Ződi Zoltán érdeklődésünkre azt közölte: semmilyen új körülmény nem merült fel. Hangsúlyozta: a döntés megváltoztatására a hivatalnak törvény adta joga van. Arra a kérdésre, hogy milyen gyakorisággal határoznak egyszer így, utána meg pont ellenkezőleg, azt válaszolta: nagyon ritkán, de előfordul.

Szendrei Zoltán: minden lehetséges, még az ellenkezője is. Fotó: Segesvári Csaba

– Közben az örökségvédelmi hivatal nyilatkozott: ebben az ügyben nem kell nyilatkoznia, csak a kivitelezés előtt kell majd velük konzultálni – mondta az önkormányzat építési csoportvezetője, Kovács Béla.

– Innentől, úgy látszik, minden lehetséges, meg az ellenkezője is. Feketéből fehéret csinált a hivatal – háborgott Szendrei Zoltán, a tápaiak szószólója. – Tegyék távolabb a lakott területektől! Szerdán este gyűlést tartunk, megkérjük Juhász Gyula képviselőt, hogy terjessze a gondunkat pénteken a közgyűlés elé.

Csak bíróságnál támadhatják meg a tápaiak e második jogerős határozatot. Külön kérvényezhetik, hogy a bíróság intézkedjen az építkezés elhalasztásáról.

Hét év – három helyszín

2000. május 19., Tímárné Horváth Magdolna önkormányzati képviselő: „parázs hangulatú fórumon tiltakozott a lakosság" a tápéi Budai Nagy Antal utca–Csap utca–Rába utca közé tervezett torony ellen.

2002. október 9.,
Tímárné Horváth Magdolna: „a toronynak építési engedélye van, a szomszédjai fellebbeznek, javaslunk a szolgáltatónak egy másik, a lakóterülettől távoli téeszterületet".

2005. június 23.:
Az adótorony építéséhez a város bérbe adja a Búcsú teret.

2007. március 27.,
Szendrei Zoltán tiltakozik: „a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez".

2007. április 3.,
Juhász Gyula KDNP-s önkormányzati képviselő: „az önkormányzat a környékbeliek meghallgatása nélkül engedélyezte a torony felállítását".

2007. július 15.:
a közigazgatási hivatal elutasította a Magyar Telekom Nyrt. építési engedélyét.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

 • 5. szeke 2007. december 11. 21:17
  „Mi a különbség a demokrácia és a diktatúra között? Az, hogy a demokráciában megpróbálják elhitetni veled: a dolgok rajtad múlnak.”
 • 4. El Nyomottka 2007. december 11. 17:24
  „Kedves tápaiak!
  Ha felépült a torony, összedobtok egy kis lóvét és szerb/ukrán "barátaink" gyorsan lebontják nektek azt a szart. :-) Balkániában vállról indítható rakétával szokás elintézni a dógokat, mert különben semmi esélyed a -hivatalnokokat kilóra megvásárló- multikkal szemben...”
 • 3. torda 2007. december 11. 16:38
  „Kedves Szendrényi Úr!

  Minden tiszteletünk az Öné, hogy a tápéi lakosok összefogásával az adótorony ügyével kapcsolatos példátlan visszásságokat és szabálytalanságokat már eddig is a nagyközönség elé tárta.
  Döbbenetes és felháborító, hogy 2007-ben az adófizetők pénzéből fenntartott közhivatalok megengedhetnek maguknak ilyen, a saját polgáraik akaratát teljesen figyelmen kívül hagyó, ALKOTMÉNYSÉRTŐ és az egészségüket veszélyeztető döntéseket, PUSZTÁN PÉNZÜGYI ÉRDEKEKBŐL. A közigazgatáshoz egy szikrányit is értő számára eleve megdöbbentő, hogy Ződi úr nyilatkozatából, vagy akik mögötte állnak, csak úgy sugárzik a szakmai hozzáértés hiánya, a sunyi, hátráló menekülés egy gumijogszabály mögé. Emberek! 2007-ben nekünk szegedi polgároknak csak annyi indoklás, és válasz jár létfontosságú ügyekben, mint amit 2 éves gyerekek szoktak mondani a felnőttek MIÉRT kérdésére? A CSAK. Indoklás nélkül. A ,,tisztelt" döntéshozók ezek után aligha számíthanak az ügy hátteréről bármit is tudó polgárok tiszteletére, de ennél sokkal nagyobb a baj. Vajon az első döntés meghozatalától számított közel fél év elteltével, újabb indokok felmerülése nélkül ugyan mi motiválhatta a társulatot a korábbival szöges ellentétben álló döntés meghozatalára? Azt hiszem, ezt mindannyian sejthetjük......Itt az ideje most már, hogy a polgárok felnőjenek saját érdekeik képviseletéhez és ne hagyják, hogy hivatalnoki tisztségek mögé bújó szakmai pancserek és sumák érdeklobbik lefizetett képviselői teljesen hülyének nézzék őket. Szívből kívánom, hogy a döntéshozók ezért a minősíthetetlenül aljas pálforduláésrt keményen fizessenek meg, reméljük az érintettek e per során elfogulatlan bíróval találkoznak majd. A közigazgatási hivatal érintett nagyérdemű léhűtői pedig igen mélyen szégyelljék magukat, de jobb lenne, ha egyszerűen eltűnnének ahová valók, egy veszélyes hulladékokat tartalmazó lezárt szemétgyűjtőbe.”
 • 2. Lala 2007. december 11. 08:23
  „Sajnos a multikat annyira nem érdeklik az emeberek hogy azt ki sem lehet mondani. Lásd Vodafon torony a Juszt műsorban.
  Ebben az országban minden ügyben a bíróságra kell menni mert azok a szervek akiknek a megoldást kellene megtalálni hol így dönt hol úgy. Nem tudom ha az illetékes szomszédságában építenék fel akkor is ilyen flegma lenne-e?
  Teszi mindezt az adó fizetők pénzén az adó fizetők ellen.”
 • 1. Dongó 2007. december 11. 06:19
  „Szendrei úr ! Egyszerű a megoldás: igérjen többet az illetékesnek, mint a távközlési cég és minden rendben lessz. Ez a mai Magyarország 2007-ben, Ön még ezt nem tudta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilona öccsétől, Imrétől kapta az új veséjét

Szeged - Öccsétől kapott új vesét az az erdélyi kántornő, akin egy hete a szegedi sebészeti klinikán hajtottak végre szervátültetést. A költségeket adományokból állták. Tovább olvasom