Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Erdélyben felvidékinek nézik az észt Jürgent

Szeged - Legalább 5 nyelven beszél Jürgen, a Szegedi Tudományegyetemen tanuló észt egyetemista, aki szerint tükörbe kell néznünk, ha nem vagyunk elégedettek az életünkkel.
– Mindig azt mondom, hogy úgy kell nyelvet tanulni, mintha a következő ember, akivel találkozol, csak azon a nyelven beszélne – mondja az észt Jürgen Dengo, aki szeptember óta él Szegeden, Erasmus-hallgató, és születése óta vak.

Mint mondja, nem csak hallás alapján tanul nyelveket, számítógépén speciális programok segítik. A finnugor nyelveket tanulmányozza több éve, de természetesen németül és angolul is tud. Az észt mellett még magyarul, finnül is beszél.

 Kedvence az ü

Jürgen Dengo nagyon szereti azokat a nyelveket, amelyikben van ü betű, mindig elmosolyodik, ha ezt a magánhangzót hallja. Kedvenc magyar szava az alma, mert egy észt mesében az almafának különlegesen fontos szerep jut.

– A finnugor mellett altajisztika szakot hallgatok, így elkezdtem burjátul is tanulni. Egy nagyon kedves lány néhány napja felajánlotta, hogy bevezet a perzsa nyelvbe. Latinból is vizsgáztam, néhány török szót is ismerek. A 30 finnugor nyelvből is tanulmányoztam párat – sorolja Jürgen, aki azt mondja, a magyarok segítőkészek, mindig számíthat rájuk.

A 23 éves Jürgen az átlagos egyetemisták életét éli. Szívesen ismerkedik, sok barátja van, akikkel szeret beülni a város különböző szórakozóhelyeire. Verseket és történeteket ír, nemsokára egy észt újságban jelenik meg egy meséje.

Ha magyarul beszél, magyarnak is gondolják, sokan mondják, hogy erdélyi az akcentusa, Erdélyben viszont felvidékinek nézik. Mivel egyre kevesebben beszélik a finnugor nyelveket, Jürgen fontosnak érezte, hogy csatlakozzon a finnugor fiatalok mozgalmához.

– Már csak 20 millió azoknak a száma, akik beszélnek valamilyen finnugor nyelvet. Szeretnénk valahogy életben tartani, ezért fordítunk, táborokat, koncerteket szervezünk. A közös érdeklődés ezeknél az embereknél leginkább a metál, valahova az észt erdőkbe tervezünk egy fesztivált, várjuk a magyar zenekarok jelentkezését is – mondja Jürgen.

Jürgen a bölcsészkar előtt német barátjával, Jonasszal. Fotó: Schmidt Andrea
Jürgen a bölcsészkar előtt német barátjával, Jonasszal. Fotó: Schmidt Andrea

Az egyetemtől 5 percre lakik, de egyébként is mindenhova gyalog jár, a legtöbb, számára szükséges dolgot megtalálja a belvárosban. Csak akkor villamosozik, ha a pesti barátainak küld valamit a vonattal az albán pékségből: ilyenkor fél, hogy elkésik. Jürgen egy évig a fővárosban is lakott, még 2008- ban, végzős gimnazista korában került oda, akkor tanult meg magyarul.

– Én voltam az első nem látó diák, aki bekerült ebbe a programba. Jó elsőnek lenni különböző dolgokban. Például kipróbálnám, hogy milyen érzés látni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a szegedi MASZK Egyesület tavaszi színházi programja

Az előző évadokhoz képest új helyszíneken már vasárnap elindul a szegedi MASZK Egyesület tavaszi színházi programja. Tovább olvasom