Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Erdélyből indult a népmeseimádó színész

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Szőcs Artúr játssza Kukorica Jancsi szerepét a János vitézben. Az erdélyi származású fiatal színész idén végzett a színművészeti egyetemen, ősztől a Vígszínház társulatát erősíti.
Szőcs Artúr János vitéz szerepében. Fotó: Gyenes Kálmán
Szőcs Artúrt már láthatta a szegedi közönség: a Vígszínház júniusi vendégjátékán a Lónak négy lába van, mégis megbotlik című Osztrovszkij-komédia főszerepét játszotta. A produkció rendezője, Eszenyi Enikő figyelt fel a Kerényi Imre osztályában idén diplomázott színészre, és olyan parádés bemutatkozási lehetőséget kínált neki, ami csak kevés pályakezdőnek adatik meg.

– Bevallom, nem tartozom azok közé, akik egész életükben csakis színészek akartak lenni. Sokáig tanácstalan voltam, a gimnáziumban zenekarommal sokszor felléptem, énekeltem. Tizennégy éves koromig Szovátán éltem, utána a marosvásárhelyi Bolyai gimnáziumban tanultam.
Hét évvel ezelőtt kerültem el a szülőföldemről, Erdélyből: az érettségi után jöttem át Magyarországra – mondja bemutatkozásképpen Szőcs Artúr. – Budapesten eleinte sokféle munkát elvállaltam, kőművessegédtől újságkihordóig minden voltam. Szép lassan megismertem a fővárost, lettek barátaim is. Közben folyamatosan készültem a felvételire, könyvtárba jártam, sokat olvastam, tanultam. Egy évig egy színitanodában is tanultam. Hál' istennek elsőre felvettek a színművészetire. Harmadéves voltam az egyetemen, amikor elhívtak egy kisebb szerepre a Pesti Színházba: a János vitéz érdekes átiratában Bartolót játszottam. Ez a figura Petőfinél még nem is szerepel. Később Eszenyi Enikőtől is kaptam egy kisebb szerepet a Tévedések vígjátékában, majd Marton László szerződtetett a Vígszínházba.

Szőcs Artúr azt is elárulta: álmában nem gondolta, hogy megkaphatja Kukorica Jancsi szerepét, amikor elment arra a meghallgatásra, amit Hegyi Árpád Jutocsa, a János vitéz rendezője és Kesselyák Gergely, a szegedi szabadtéri művészeti vezetője tartott Budapesten. – Biztosan az is segített, hogy a dalok már a fülemben voltak. Amikor egy hét múlva telefonon közölték, hogy enyém a szerep, nem akartam elhinni. János vitéz figurája közel áll hozzám, mert ugyan városi gyerek voltam, de a nyarakat mindig a nagyszüleimnél töltöttem Sóváradon, ahol a paraszti világot is megismerhettem. Mindig népmeseimádó voltam, a hőskölteményeket is nagyon szerettem. Kukorica Jancsit tiszta, bátor, leleményes fiatalembernek, egy igazi népi hősnek képzelem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom