Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Erkel operák a Széchenyi téren

Szeged - Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából július 20-án, kedden, a Széchenyi téren négy operáját mutatják be a városháza előtt. A világhírű zeneszerző Hunyadi László, Dózsa, Sarolta, Bánk bán című műveiből adnak elő részleteket táncegyüttesek, operaénekesek.
A szegedi városháza előtt felállított többszintes színpadon holnap mutatnak be részleteket négy Erkel operából: a Hunyadi Lászlóból, a Dózsából, a Saroltából és a Bánk bánból.

A produkcióban közreműködik a Szeged Táncegyüttes, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus Gyüdi Sándor vezényletével, szólistaként fellép Kónya Krisztina, László Boldizsár és Cseh Antal operaénekes, valamint Szecsődi Ferenc hegedűművész. A Liszt-díjas muzsikus a száznegyven éve született szegedi zeneszerző, Király-Kőnig Péter Variációk Erkel Ferenc himnusza fölött című virtuóz művét adja majd elő.

A zeneszerzőről

Erkel Ferenc 1810. november 7-én született és 1893. június 15-én halt meg. Pályáját zongoraművészként és zenepedagógusként kezdte Kolozsváron, de alkalmilag vezényelt is és zeneszerzéssel is megpróbálkozott. Pesten 1834-ben mutatkozott be, majd a következő esztendőben véglegesen ott telepedett le. Két éven át a Pesti Városi Német Színháznál valamint a Budai Magyar Színjátszó Körnél dolgozott karnagyként. 1837-ben a Pesti Magyar Színházhoz, a későbbi Nemzeti Színházhoz került első karmesteri minőségben. Itt mintegy három évtizeden át munkálkodott. 1840-ben írta meg első operáját, a Bátori Máriát. A szövegkönyv szerzője Egressy Béni, aki ezután egészen haláláig (1851) segítőtársa volt operaszerzői munkájában. 1844-ben megnyerte a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére hirdetett pályázatot.


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után a főváros hangversenyéletének fellendítésén fáradozott. Vezetésével alakult meg 1853-ban a Filharmónia Társaság, amelyet számtalan esetben vezényelt Bánk bán című operáját, amely egyben pályájának csúcsát is jelentette,1861-ben mutatták be. Közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál (1875), amelynek ezután tíz éven át igazgatója és zongoratanára volt. Az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Erkel nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése. Nyugati, elsősorban olasz és francia perai mintákra támaszkodva, a 19. századi magyar verbunkos zenének átélésével, kifejezési lehetőségeinek megfinomításával és kiszélesítésével sikerült viszonylag egységes nemzeti operanyelvet kialakítania. Mint karmester és szervező egyéniség rendkívül sokat tett a főváros zenei életének felvirágoztatása érdekében. Neves sakkozó volt, az 1864-ben alakult Pesti Sakk-kör egyik alapítója.

Ingyenkoncert az Erkel-év jegyében

Ötödik alkalommal rendezi meg az önkormányzat Szegeden a Zenés Forgatagot: a Széchenyi téren ma 21 órakor kezdődő ingyenkoncert műsorát az Erkel-emlékév jegyében állították össze. Operaslágereket, népszerű műveket hallhat a közönség.

Népművelő szándékkal indította el 2006-ban az önkormányzat Szegeden a Zenés Forgatag című ingyenes koncertsorozatát: nyaranta valamilyen évfordulóhoz kapcsolódva kínálnak színvonalas muzsikát. Először a Bartók-, a következő nyáron a Kodály-évfordulóhoz kapcsolódott a műsor, később a reneszánsz, majd a Szent Iván-éj volt a koncertprogram összekötő eleme. A Klauzál térről tavaly került át a rendezvény a Széchenyi térre, ahol hétszáz széket állítanak fel, a héttérben díszletként a városháza tornya magasodik.

Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tegnap Erkel Ferencnek öltözve járta várost, így emlékeztetett a 200 éve született zeneszerzőre. Fotó: Karnok Csaba
Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tegnap Erkel Ferencnek öltözve járta várost, így emlékeztetett a 200 éve született zeneszerzőre. Fotó: Karnok Csaba

A ma 21 órakor kezdődő, immár ötödik Zenés Forgatag műsorát az Erkel-emlékév jegyében állították össze: Erkel Ferenc legnépszerűbb szerzeményei, operaslágerek adják a program gerincét. Indításként Gyüdi Sándor színházigazgató és művészeti vezető dirigálásával a Hunyadi László nyitányát játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar, majd a címszereplő és Gara Mária áriája, valamint duettje is felcsendül az operából László Boldizsár és Kónya Krisztina előadásában. A szegedi társulat két magánénekese az ingyenkoncert kedvéért szakította meg trieszti vendégszereplését. Ha Erkel-est, akkor kihagyhatatlan műsorszám a Palotás – ezt, valamint másik két Erkel-opera betétszámát, a Dózsa György fegyvertáncát és a Vaszy Viktor Kórus közreműködésével a Sarolta fináléját a Szeged Táncegyüttes adja elő Gombos András művészeti vezető koreográfiájára. Gara nádor áriáját, majd a Bánk bánból Petúr bordalát Cseh Antaltól hallhatja a publikum. Száz Krisztina, az önkormányzat zenei szakreferense a műsor egyik különlegességére is felhívja a figyelmet: a 140 éve született iskolateremtő szegedi zenepedagógus és komponista, Király-König Péter virtuóz futamokat is tartalmazó Himnusz-variációi a szegedi zeneművészeti kar nemzetközi hírű professzora, Szecsődi Ferenc hegedűművész előadásában csendülnek fel.

A legnépszerűbb Erkel- számot, Bánk bán Hazám, hazám... áriáját sem kell nélkülöznie a közönségnek a Toronykőy Attila által rendezett esten: László Boldizsár énekli el.

Olvasóink írták

 • 16. koranyi2 2010. július 29. 14:33
  „Kedves varosi! Nem kellene olyanhoz hozzászólnod, amihez nem értesz és nem vagy benne. Szerintem nem vagy tisztában azzal, hogy pl. Mihály Illésnek mennyi ideje és energiája van egy ilyen megjelenésben. Inkább örülni kéne neki, hogy valaki tesz valamit ezért a városért.”
 • 15. sportplusz 2010. július 21. 22:11
  „Kedves Mignon, remélem, hallottad László Boldizsártól is a Hazám, Hazámat.......!
  Persze, hogy senki nem érhet nyomába Simándynak, de gyönyörűre sikeredett, akármit is mondasz.”
 • 14. Mignon 2010. július 20. 18:04
  „Szerintem, Mihaly uron
  jol all ez a ruha.
  (mintha beleöntöttek volna)”
 • 13. varosi 2010. július 20. 17:50
  „Léni! Dicsőített bottkád egyik utolsó rendezvénye. Biztosan sajnálod, hogy a lagzilacsitok , meg a kordáék nem ingyen jönnek a szoci népeknek zenélgetni.
  Menj el és sirassátok el az elmúlt 8 évet, már csak 2,5 hónapotok van. Mihály Illésnek sem kell már Erkelnek beöltöznie jövőre, legalábbis igazgatóként biztosan nem.”
 • 12. Mignon 2010. július 20. 16:44
  „Simandy

  Ezer bocsanat!
  (szegyenlem magam)”
 • 11. Mignon 2010. július 20. 16:38
  „A "Hazam,hazam..."-at enekelheti akarki a szinpadon!
  Az, csak nyivakolas lesz.

  Soha, de SOHA ! senki nem tudja es fogja tudni szebben enekelni, mint

  Simandi Jozsef...!!!!!!!!!!!!”
 • 10. Mignon 2010. július 20. 16:30
  „Nem szeretem az operat.
  (nemhogy meg 4-et egyszerre)”
 • 9. cyt 2010. július 20. 16:20
  „Igen, Léni, ott a helyünk a közönség soraiban. No és köszönet előre is a rendezvényért - bárkinek is.”
 • 8. Léni 2010. július 20. 13:59
  „Ott a helyem! Jó Szegeden, hogy ha valakinek nincs is sok pénze , akkor is részt
  tud venni egy csomó olyan rendezvényen ami olcsó vagy ingyenes, de azért
  színvonalas.”
 • 7. Ajozsi 2010. július 20. 13:16
  „Tehát ma is meg holnap is ? "A szegedi városháza előtt felállított többszintes színpadon holnap mutatnak be részleteket négy Erkel operából:"”
 • 6. asztenoszsz 2010. július 20. 13:11
  „Ne fanyalogjatok!...Én már a múlt héten olvastam a rendezvényről. Nagyon jó ötlet.”
 • 5. savos 2010. július 20. 12:40
  „4. Titanilla !
  Zalán meg is jelent volna 1-2 nappal előbb, de Szegeden vagyunk, ez pedig a Délmagyar!”
 • 4. Titanilla 2010. július 20. 11:00
  „Érdekes, milyenez a kevés is egy bakira kihegyezve. Inkább örlni kellene az ilyen rendezvénynek, végre nema sörröl, meg a borról szól minden. Szerintem legyünk büszkék erre a programmra, és vigyü el a hirét. Zalán az is jó lett volna, ha 1-2 nappal előbb jelenik meg cikk, nem a műsor napján.”
 • 3. savos 2010. július 20. 10:51
  „A rája meglapul meder alján és nem érdekli semmi. Erre mondják, hogy <moderálva>.... rája.”
 • 2. Zotya100 2010. július 20. 09:01
  „"...négy operaráját mutatják be..." --- Úszni is tud vajon az operarája?”
 • 1. savos 2010. július 20. 08:22
  „Kiegészíteném azzal, hogy Erkel Ferenc Gyulán született. Illett volna megemlíteni már csak azért is, mert a mi "régiónkban" van Gyula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örmény boom Szegeden

Feltűnően nőtt az örmények száma Szegeden. Négy éve 53-an kérték felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe, most 139-en jelentkeztek. Tovább olvasom