Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Erkély alja szakadt le a Kárász utcán

Szeged - Leszakadt egy nagy vakolatdarab az egyik felújított Kárász utcai ház erkélyéről. Az ingatlankezelő elhárította a balesetveszélyt, és hamarosan javítja a homlokzatot. Évente végigellenőrzik az önkormányzati házak falát.
– Kilós darabot mosott ki az eső vasárnap az erkélyünkről. Isten őrizte, hogy nem a pár méterre álló családra esett: három hónapos babával álltak alatta. Felháborító! Hét éve újították fel a homlokzatot, és nem telt bele egy-két év, potyogni kezdtek a faldarabok, ha picit nagyobb eső esett. Írtam már a tulajdonos IKV-nak, de érdemben nem történt semmi – telefonált a Kárász utca 8. szám alól Makovi Mária. Az ingatlankezelő hétfőn elkerítette a potyogós erkélyt, de az asszony szerint ez nem megoldás, hiszen alatta van a bejárat, a lakók életveszélyben érzik magukat.

Hasonló vakolathullást jeleztek olvasóink a belvárosból a Nádor utcai óvoda és az Oroszlán utcai légi veszély láttán.

– Elhárítottuk a veszélyt. A Kárász utcai erkély aljáról levertük a mozgó maradványokat. A mohásodás okoz gondot, mert a műemlékházra nem lehetett vízvetőt és megfelelő anyagokat feltenni. Hosszabb távon az a megoldás, hogy statikus szakértővel megvizsgáltatjuk, és a műemlékvédelem ellenében a szakmát erősítjük, vagyis rejtett vízvetőt szereltetünk be – hallottuk Balla Bélától, az IKV Zrt. beruházási irodavezetőjétől. Plusz gondot jelent, hogy vigyázniuk kell az építőknek a régi konzolokra meg a fecskefészkekre is. A javításra árajánlat után előreláthatólag júliusban kerülhet sor.

A képen jól látszik, mekkora darab esett le az erkélyről. Fotó: Karnok Csaba
A képen jól látszik, mekkora darab esett le az erkélyről.
Fotó: Karnok Csaba

Elmondta még, hogy az ingatlankezelő darus kocsival menetrend szerint vizsgálja az önkormányzati épületek homlokzatát, a vizsgálatokra minden évben több millió forintot költenek.

Bemutattuk, szalmatetőből kapott gallért a Deák Ferenc utca 22. szám alatti sarki ház a nagypostával átellenben, amelynek gyakorta megadta magát egy-egy majolikadísze. Legutóbb a Tisza Lajos körút 39. szám alatti ház belső udvarán zuhant le egy függőfolyosót tartó kőkonzol, nagy mennyiségű törmelékkel a nyomában.

Tragédiák

Senki nem sérült meg Szegeden vakolattól. Még. Másutt viszont okozott már tragédiát. Egy halálos áldozatot követelt, és heten megsérültek tavaly nyáron, amikor lezuhant egy erkély a budapesti Tűzoltó utcában. Ugyancsak tavaly Miskolc sétálóutcáján ütött agyon egy férfit egy régi bérházról leszakadó vakolattömb.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2009. június 25. 11:52
    „Hagyd máááá!
    A mi házunkban is az IKV a kezelő.
    A lépcsőházunk már úgy néz ki, hogy lassan azon sem csodálkoznék, ha egy tehén jönne szembe velem a lépcsőn. Szóval, kissé istállókinézetű az egész és kb. 25 éve nem volt festve. 1,7 milliós költséget hozott ki az IKV. Ennyibe kerülne a négy szintes ház lépcsőházának festése. Jó vicc, nem?”
  • 1. varadipal 2009. június 24. 16:53
    „A felelős gyorsan megmagyarázta, hogy mit és miért nem lehet. Az ilyen mentalitású embereket minden közpénzből finanszírozott hivatalból azonnal el kell távolítani.A versenyszférában már rég éhenhalt volna.7 évente az ilyenek húznak hasznot a kiírások megbundázásából. Biztos benne volt a nyertes régi alkuban, hogy 7 év múlva potyognia kell a vakolatnak.Az IKV, mint tulajdonos fütyül a jó gazda köteles gondosságának követelményére, és ezt a céget is vezeti valaki az adómból jó pénzért. Kirúgni, és hozzáértő lekiismeretes embert a helyére.Nem kell megvárni, míg a vakolat megint agyoncsap valakit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humusz, papadom és szecsuáni

Szeged - Nem kell órákig utazniuk a szegedieknek, ha más nemzetek specialitásait szeretnék megkóstolni. Három kontinens ízeit próbálhatják ki az ínyencek. Tovább olvasom