Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Erősebb volt az orvos a galócánál

Sándorfalva - Gyilkosgalóca-mérgezéssel szállították a szegedi klinikára 11 évvel ezelőtt a sándorfalvi Ráczné Derkács Olgát. A nővérek imádkoztak a kétgyermekes édesanya életéért.
Orvosa, Nagy István sem tudta, mit hoz a következő nap – végül felépült a beteg, aki sok év után lapunk közreműködésével mondott köszönetet.

„Tegnap este gombát evett, amit édesanyja és gyermekei szedtek. Megették. A gyerekek jól vannak, ő és a mama lett rosszul. Hajnali háromkor érezte először, hogy nincs jól: hányt, ment a hasa. A klinikai kép és a típusos lefolyás gyilkosgalóca-mérgezést igazolt" – így a részlet egy 1998. szeptember 23-án keletkezett klinikai dokumentumból. Akár tragédiát is megörökíthetne, de az idézetben szereplő, gombamérgezést szenvedett sándorfalvi asszony, Ráczné Derkács Olga túlélte a környékünkön ritka gyilkosgalóca-mérgezést. Azóta születésnapjaként emlegeti e napot. Máig hálás orvosának, Nagy Istvánnak, az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika főorvosának – lapunk megszervezte, hogy több mint 10 év után újra találkozhassanak.

– Egy életet semmivel sem lehet megköszönni. De ezt a virágot azért fogadja el. Hiszen együtt győztünk – mondta tegnap meghatottan az 58 éves nő, átnyújtva lila cserepes virágját egykori orvosának, aki a mai napig emlékszik az esetre.

Ráczné Derkács Olga és Nagy István a szegedi klinikán. Egy életet semmivel sem lehet megköszönni. Fotók: Miskolczi Róbert
Ráczné Derkács Olga és Nagy István a szegedi klinikán. Egy életet semmivel sem lehet megköszönni. Fotó: Miskolczi Róbert

– A kisfiam szedte a gombát, mint később kiderült, a templom környékén. Kárpátalján éltünk korábban, tizenéve gombásztunk, ezért megfőztük. Petrezselymes, tojásos gombát készítettünk. A gyerekek nem ettek belőle, csak megkóstolták. Én ettem a legtöbbet. Éjjel rosszul lettem, ment a hasam, folyamatosan hánytam. Elhagyott az erőm, mentővel vittek a klinikára. Rettenetes fájdalmat éreztem. Mozdulni sem tudtam, csak feküdtem, de végig a tudatomnál voltam. Úgy éreztem, hatalmasra duzzadt a májam, és nyomja a hasamat, s mintha a gyomromat az egyik, a beleimet a másik irányba húznák – eleveníti fel a szörnyű perceket Ráczné Derkács Olga. – Két nővér állt az ajtóban, hallottam, hogy imádkoznak. Kérték az Istent, ne vegye el a két gyerektől az édesanyjukat. A fiam 12, a lányom 11 éves volt akkor – meséli.

Egy kalap is halálos lehet

Ritka az ilyen súlyos eset Szeged környékén, kevés helyen terem meg a gyilkos galóca. 1991-ben egy négytagú, sándorfalvi család került a klinikára gombamérgezéssel – a 14 éves kislányon már nem tudtak segíteni. Édesanyja várandós volt – később egészséges gyermeknek adott életet. Azóta összesen 6 mérgezéses esettel találkoztak a klinikán. Már egyetlen gombakalap is tartalmazhatja a halálos adagot.

– A gyilkos galóca azért veszélyes, mert nem azonnal jelentkeznek a tünetek. Eltelik fél nap is. A benne található méreganyagot, az amanitint egyedül a májsejtek veszik fel – tudatja Nagy István, aki 1994 óta vezeti a klinika májbetegekkel foglalkozó részlegét.

– Gyomormosással el kell távolítani a maradékot, majd rengeteg vízhajtóval csúcsra járatni a veséket. Fokozott felügyelet kell, nem tudjuk, mikor fog megállni a májfunkciók romlása, mikortól termelődnek az új májsejtek. Olgánál sem tudtuk, mit hoz a következő nap – mondja.

Ahogyan a nő emlékszik: azt mondták neki, lehet, hogy másnap reggel már tepsibe kerül. 400-szor annyi elhalt májsejtet mutatott a vizsgálat, mint egy egészséges embernél.

Kiderült: a mérgezés nem fatális, túléli a beteg. Olga májának csupán 10 százaléka maradt ép, de nem volt szükség májtranszplantációra: 6 hét alatt felépült. Édesanyja egy hetet töltött kórházban, enyhe betegséggel. A gyerekeken nem jelentkeztek a tünetek – ők az ehető gombából fogyasztottak.

Ráczné Derkács Olga a sándorfalvi templomkertben, ahol a fia szedte egykor a gyilkos galócát.
Ráczné Derkács Olga a sándorfalvi templomkertben, ahol a fia szedte egykor a gyilkos galócát.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nagyon szeretem a gombát, de azóta sosem szedtem. A petrezselymes-tojásosat pedig nem tudom megenni – vallja be a nő, aki orvosának oroszlánrészt tulajdonít gyógyulásában.

– A jó szó sokkal többet segített, mint a gyógyszer. A főorvos úr volt az, aki reggel hatkor rámnyitotta az ajtót, este 10-kor pedig becsukta maga után – mondja a nő. Nagy István hangsúlyozza: ez minden, súlyos betegeket kezelő orvosra igaz, ilyenkor nincs ünnepnap, mindegy, hogy éjjel van vagy nappal.

Olvasóink írták

 • 2. IVY 2009. június 12. 16:12
  „Olga néni legközelebb bevizsgáltatja a gombát, mielőtt pörköltet főz belőle.
  Többet nem lesz ilyen "mákja"......”
 • 1. csonakos 2009. június 11. 09:39
  „Azért az egy alap dolog, aki gombászni megy vagy akar a Gyilkosgalócát ismerje! Tudom sok mérgezés történik évente de a hiba abban van, nem ismerik fel az emberek ezt a gyönyörű gombát. Pedig kiabál szinte, itt vagyok ne szedj le mert meghalsz ha megeszel. Álljon itt a leírása mert csapadékos au idő;
  Kalap:
  (4)-6-15-(16) cm, húsos, később vizenyős, harang alakúból domború v. kúpos-domború, később kiterülő, felszíne bőrszerű tapintású, sugarasan benőtten szálas, széle nem bordás. Színe alapvetően olajzöld: sápadtzöld, szürkészöld, olívzöld, lehet barnás v. sárgás árnyalat is, ált. burokmaradvány nélkül.

  Lemezek:
  sűrűek, szabadon állók, puhák, fehérek, öregen lehet zöldes árnyalat is.

  Tönk:
  (6)-8-15-(16) x 1-2-(3) cm, karcsú, hengeres, üreges, alján nagy, fejlett gumó, fehér alapon világos v. sötét kalapszínű szálas v. kígyóbőrszerűen mintázott. Gallér fejlett, hártyás, fehér, sima, de egyes esetekben nagyon halvány bordázottság látható. Bocskor fejlett, nagy, elálló, maradandó, fehér.

  Hús:
  vizenyős, fehér, nem színeződik, jellegzetes retek- v. ammóniaszerű szaga van.

  Termőhely és idő:
  lomberdőben, talajra nézve tágtűrésű. Elterjedt, gyakori, nyártól őszig.

  Spóra:
  fehér, elliptikus, (7,5)-8-10-(11) x (7)-8-9-(10) um.

  Megjegyzések:
  Halálosan mérgező.

  Elkülönítő bélyegei:
  # alapvetően olajzöld, puha húsú, nem bordás kalap
  # fehér gallér
  # fejlett gumó, rajta fejlett, fehér bocskor.
  Jellegzetes habitusa miatt más fajokkal nem téveszthető össze. Színe elkülöníti a hasonló, de fehér Amanita verna-tól és Amanita virosa-tól; fejlett bocskora és színe az Amanita citrina és Amanita porphyria fajoktól; a gallérja a selyemgombáktól; bocskora és sima gallérja az Amanita excelsa, Amanita rubescens és Amanita franchetii fajoktól.
  A link is ahol megnézhető, megtanulható; http://www.terra.hu/gomba/html/amanita_phalloides.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegházhatás az autóbuszon

Szeged - Nem a kabrióélményt kerestem a szegedi buszokon, de a mozgó üvegházat nehezen viseltem. Az… Tovább olvasom