Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Erősítenék a fesztivál nemzetköziségét

A fesztivál finomhangolását tartja szükségesnek Herczeg Tamás, aki a művészeti igazgatónak jelölt Harangozó Gyulával erősítené a szabadtéri nemzetköziségét is. Sorozatunkban bemutatjuk a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára pályázó 3 aspiráns elképzeléseit.
– A szegedi fesztiválon az eddigi működéshez képest finomhangolásra van szükség. Harangozó Gyulával – akinek kompetenciája, kapcsolatrendszere nagy érték – közösen pályáztam. A szabadtérin a legideálisabb művészeti vezető egy olyan koreográfus, aki nagy térben tud gondolkodni, képes átlátni a produkciókat – véli az ügyvezetői posztra pályázó Herczeg Tamás, aki 2006-tól 2011-ig a szabadtéri igazgatóhelyettese volt, jelenleg a Thália Színház operatív igazgatója. Kulturális menedzseri, majd a színművészetin szerzett drámapedagógus végzettsége mellett tavaly PhD-fokozatot szerzett színháztudományból a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahol doktori disszertációját a színházi intézményvezetés új módszereiről írta.

– A magyar operajátszás megújításáról volt egy közös koncepciónk Tamással, de kiderült, hogy ennek a megvalósítása most nem időszerű. Ezért amikor decemberben megtudtuk, hogy pályázatot írnak ki a szabadtérire, úgy gondoltuk, Szegeden kellene ezzel a felállással indulnunk. Jól kiegészítjük egymást. A nemzetközi tapasztalatomat, kapcsolatrendszeremet, angol, német, orosz és spanyol nyelvtudásomat jól tudom hasznosítani a fesztivál programjának megszervezésekor. Egy ilyen gyors váltásnál az olajozott működéshez nagy szükség van arra a nagy helyismeretre és az intézmény működésének alapos ismeretére is, amellyel Tamás rendelkezik. Nyugat-Európában általában két év alatt történik a hasonló fesztiváloknál a vezetőváltás, hogy legyen idő az új koncepciónak megfelelő új műsor kialakítására. Az idei nyár kész programját most úgy kell levezényelnünk, hogy a közönség szinte észre se vegye, hogy váltás történt – hangsúlyozza a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus, Harangozó Gyula, akinek édesapja már a szabadtéri első periódusában koreografált a Dóm téren: 1935-ben Bánffy Miklós és Oláh Gusztáv munkatársa volt a Tragédia színrevitelében, 1939-ben pedig Nádasdy Kálmánnal dolgozott az Aidában.

A prózát Újszegeden erősítenék

– Véleményem szerint a Dóm tér a zenés műfajoké, prózát csak olyan jeles alkalmakkor érdemes ott műsorra tűzni, mint amilyen 2011-ben a fesztivál 80. évfordulója volt, amikor újra láthatta a közönség Az ember tragédiáját. Újszegeden szeretnénk megerősíteni a prózajátszást, a szegedi színházat is partnernek tekintjük ebben a törekvésünkben – jelenti ki Herczeg Tamás.  
Herczeg Tamás arról is beszélt: szeretnék a jövőben elkészülő produkciókat úgy hasznosítani, hogy pluszbevételeket tudjanak általuk teremteni. Producerként is működnének, azaz az előadásokat a Dóm téren kívül is értékesítenék. Évi 14-16 előadást terveznek. – Az előadásszámokat elsősorban a kereslet befolyásolja, az pedig jelenleg inkább apad, nem pedig növekszik. Ha csak kisebb előadásszámban tudunk játszani, akkor viszont arra kell törekednünk, hogy új és minőségi produkciókat hozzunk létre. A terveink szerint akár csütörtöki napokon is tarthatnánk előadásokat, valamint augusztus 20-a után is játszhatnánk még néhányat. A belföldi idegenforgalmi kereslet egyelőre ennyi, ez a realitás, ami persze nem jelenti azt, hogy a jövőben nem erősödhet – mondja Herczeg Tamás, aki az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a Thealter Fesztivállal is szeretne együttműködni. Olyan új rendezőknek, alkotópárosoknak is lehetőséget adna ott, akik később a Dóm téri nagy zenés produkciókban is bizonyíthatnának.

– A nagy nemzetközi nyári szabadtéri fesztiválok többsége – Bregenz, Mörbisch – általában egy-egy produkcióra koncentrál. Ezért nem lehet a működési rendszerüket egyszerűen átvenni. Olyan producereket kell keresni külföldön, akik több fesztivállal, rangos játszóhellyel is kapcsolatban állnak, népszerű musicalek játszási jogaival rendelkeznek, egyszerre több produkciójuk is fut. Mindig vannak olyan tervezett nagy projektjeik, amelyekbe mi is be tudnánk kapcsolódni. Ha Szegeden elő tudunk készíteni és bemutatunk olyan előadásokat, amelyeket ők továbbvihetnek, akkor koprodukciós partnerként érdekessé válhatunk számukra – fogalmaz a Bécsi Staatsopertől a New York-i Metropolitanig a legrangosabb társulatokkal fellépett Harangozó Gyula. Szerinte például az opera esetében ez azt is jelentheti, hogy világsztárokat is könnyebben Szegedre lehet így csábítani. – Látványos, nagy klasszikus balettprodukciót is szeretnénk kétévente színpadra állítani. Olyan népszerű darabokat kell találni, amelyekre megtölthető a négyezres nézőtér. Fontos, hogy a koreográfus és az együttes is komoly vonzerőt jelentsen; a Bolsoj, a Kirov, a Párizsi Opera vagy a Covent Garden balettegyüttesében és világsztár szólistákban gondolkodom.
Felvették a kapcsolatot a legnagyobb hazai teátrumokkal, az Operaházzal, a Nemzetivel, a Madáchcsal és a Budapesti Operett Színházzal – a jövőben is fontos partnereiknek tekintik, az igazgatók támogató nyilatkozatot is adtak.

– Önkritikusan felül kell bírálni a REÖK-kel kapcsolatos korábbi álláspontunkat, és a nemzetközi jelentőségű kiállítások mellett hangsúlyosabb lehetőséget kell biztosítanunk a közönség körében népszerű szegedi művészek számára. Bizonyosan adósok vagyunk például Kopasz Márta emléktárlatának vagy Kliegl Sándor és Lapis András életmű-kiállításának megrendezésével. A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is támogató nyilatkozatot adott, így a legjelentősebb állami gyűjtemények kölcsönözhető anyagaira is számíthatunk – fejti ki elképzeléseit Herczeg Tamás. Harangozó Gyula azt is hozzáteszi: – A püspök úrral és a katolikus egyházzal is szeretnénk szorosabb kapcsolatot kialakítani. Passiójátékot is lehetne rendezni a szakrálisnak tekinthető Dóm téren, és ezt a produkciót akár körbe is lehetne vinni az országban.

Olvasóink írták

 • 18. JoGabor 2013. február 09. 12:14
  „17. titokgazda 2013.02.08. 14:03
  sok buta és frusztrált szerencsétlen szokta kiélni itt a rejtett bosszúszomját, de maga túltesz mindegyiken. Ennél már jóval kevesebbért is kijárna bíróság előtt az elégtétel, gondolom, ezt az opciót H.T. is megfontolja.

  Azoknak, akik fröcsögés helyett valóban érdeklődnek a téma iránt, javaslom az egyik színházi szaklap cikkét, itt:
  http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/50565-ervenyes-palyazatok-erkeztek-a-szabadterire-tevedett-a-szegedi-cimzetes-fojegyzo”
 • 17. titokgazda 2013. február 08. 14:03
  „Dévedsz Bakker 18. Heczeg Tamás hencegett így 2008. februárjában...bár olyan mindegy, hogy mit gondolunk... Tegnap Friderikusz Sándor kilincsét, ma Harangozó Gyula kilincsét, holnapután meg ki tudja kinek a kilincsét fogja a marosvásárhelyi áldoktor... Most neki áll a zászló, mi meg majd nyáron elkerüljük a Dóm teret.”
 • 16. Bakker18 2013. február 08. 13:33
  „Titokgazda::))Harangozó Gyula neve mond neked valamit???..Gondolom nem, mert ő mondta azokat amiket 12-es hozzá szólásodban mint a fáklyát csóváltad,talán a cikket is el kellene olvasni,nem árt egy ilyen sokrétűen hozzáértő szinház rajongónak::))))”
 • 15. macs 2013. február 08. 13:20
  „Nem értelek benneteket, úgyis az lesz a vezető, akit ki akarnak nevezni! :-D
  És ha nem felel meg a kiírásnak, akkor majd kap felmentést, vagy átírják a pályázatot, ha legalább a látszatra adni akarnak. :-))))))))))))))”
 • 14. titokgazda 2013. február 08. 09:29
  „Mit várhatunk attól, aki még ki sincs nevezve, és már hazudik? Más lenne a helyzet, ha Herczeg úr szerényen indított volna és nem a színháztudományok doktornak mondaná magát, csupán jószándékú általános iskolai pedagógusnak... de ő hitte, hogy jó helyen már elég kilincset fogott... PFÚJ!!! inkább legyen színházigazgató, minthogy gyerekekre vigyázzon... undorító :-(”
 • 13. elinvest 2013. február 08. 08:21
  „Véleményem szerint a tapasztalat és a hozzá értés többet ér, mint bármilyen végzetség, különös képpen, akkor, ha valaki amit csinál azt szenvedélyel csinálja.

  A Herceg úr koncepciója nekem tetszik, amelyből az elhivatotság is kitűnik.

  Ha lehet akkor én rá szavazok.
  Inkább rá teszem a voksom a Szabadtéri Játékoknál el töltött évek miatt, mint a Fidesz mutyi haverjára.”
 • 12. titokgazda 2013. február 07. 18:50
  „angol, német, orosz és spanyol nyelveken is füllentő Tamás... korábban a Délmagyarban megjelent cikkből idézek: Úgy tudjuk, Herczeg Tamás szakirányú képzettsége és gyakorlata hiányzik. A pályázó, mint már megírtuk, főiskolai nevelőtanári diplomával, felsőfokú kulturális, marketing- és reklámmenedzseri végzettséggel rendelkezik, jelenleg pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős drámapedagógia szakos hallgatója. (a nevelőtanári képesítés egyedüli BSC szintű diplomája, a többi 1-2 féléves felsőfokú szakirányú továbbképzések, magyarán szólva gyorstalpalók. Ezekkel a végzettségekkel nincs a világon olyan doktori iskola, ahova felvételt nyerhetne...

  Mindazonáltal a közgyűlés mind a négy jelöltről szavaz. Az előterjesztés nem hagy kétséget arról sem: ha Herczeg Tamást választják a képviselők, akkor az illetékes minisztériumtól felmentést kell kérni a jogszabályi előírások alól - ha a felmentést megkapja, betöltheti a direktori posztot.

  Herczeg Tamás kérdésünkre tegnap azt mondta, Szegeden már volt példa arra, hogy éppen olyan végzettséggel, mint az övé, betölthető a színházvezetői poszt. Neki intézmény-vezetői felsőfokú végzettsége van, kulturális menedzser, amelyre a vonatkozó rendelet a foglalkozás során előforduló legfontosabb feladatok között első helyen nevesíti az ,,állami, önkormányzati kultúraközvetítő intézmények vezetését". A kulturális menedzser a jogszabályban előírt szakvizsgával egyenértékű szakképesítés - mondta, hozzátéve: a pályázati kiírás ellentmondásos a munkakör megnevezésében, és a szakmai gyakorlatot illetően is. Értelmezése szerint ha az öt éves szakmai gyakorlat követelményét szigorúan vennék, akkor mindössze három magyarországi színházi ember lehetne főigazgató Szegeden: Szinetár Miklós, Petrovics Emil és Székhelyi József.”
 • 11. titokgazda 2013. február 07. 18:15
  „lidi- az igazán autentikus forrásnak számító színházi portálon a 7ora7.hu a következőket olvasom: Tudhatóan csak Kelemen Csabának van szakirányú végzettsége a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetői posztjára kiírt pályázat jelentkezői közül.
  Herczeg Tamás pályázata ,,szakminiszteri engedéllyel tehető csak érvényessé, aki felmentést adhat a szakirányú felsőfokú végzettség alól". Nyilvánvalóan valaki hazudik? Ekkora égést!!!!”
 • 10. lidi 2013. február 07. 17:09
  „8: a jegyző név nélkül nyilatkozott, a Szegedma tette hozzá, hogy szerintük melyik verzió kire vonatkozik (sztem alaposan tévednek), az Index meg egyszerűsített.... ennyi történt

  6: na és a sportcsarnokok mire valók, ha nem erre!? Az idei dicsőséges Máriát is a debreceni Sportcsarnokban mutatták be, így aztán nem szólhat senki semmit, hogy herdálják az adóforintokat. Az már kit érdekel, hogy egy sportcsarnok nem az Aidára való, sztem akkor sem, ha Oláh Ibolya adja Aidát, de hát kicsire nem adunk, ugye, örüljön a kultúrnép, mert lesz (tömeg)kultúra...

  3: akár így van, akár nem (én azért egy névtelen kommentet a szegedmáról nem tekintenék autentikus forrásnak): magánügy. semmi köze a szakmai kvalitásokhoz”
 • 9. Bakker18 2013. február 07. 16:05
  „Boncolgathatunk amennyit akarunk,személyeskedhetünk is ahogy kedvünk tartja,itt mindenki "ért"egy kicsit a gazdaságismeretekhez,szakképzett ás potenciális vezető is egyben...és minden titkok tudója::))Ha Szegednek az a jó hogy Herczeg Tamás legyen a Regionális Összművészeti Központ és a szabadtéri igazgatója,mert elismerik a rátermettségét ám legyen,nekem oly mindegy a Bátyai botrány után nem lepődnék meg már semmin,de döntsenek egyértelműen úgy hogy az a későbbiekben kikezdhetetlen legyen,és végre arról szóljon hogy mi (látogatók,és nézők..)hogy járhatunk a legjobban..fantazmagória??-Hát lehet!!”
 • 8. titokgazda 2013. február 07. 15:08
  „Az indexen olvastam, hogy Mózes Ervin jegyző szerint Herczeg pályázata nem érvényes, mivel nincs megfelelő szakirányú felsőfokú végzettsége (csupán ált. isk. pedagógus). Hogy nyilatkozhat a jegyző ekkora baromságot? Mindenki tudja, hogy Herczeg Tamás a színháztudományok PHD doktora, több cikkben nyilatkozott már erről, sőt a doktori dolgozatáról is, a kutatásairól is... Vagy a doktorátus nem elég, vagy az Index, vagy Mózes Ervin, vagy Herczeg Tamás nem mond igazat.”
 • 7. 3xhe 2013. február 07. 14:30
  „Azért érdekes, Bátyai jobb keze volt, a REŐK vezetőjeként van ökritikája? Bátyai vitte el a balhéját!”
 • 6. macs 2013. február 07. 13:45
  „Azért kíváncsi lennék milyen jegyárak mellett tudnák megoldani pl. a Bolsoj művészeinek felléptetését és a nézőtér megtöltését, majd ezt követően nem bemenni az önkormányzathoz támogatást követelni? Megjegyzem az ötlet hogy nagy neveket hozzanak, nem rossz, hiszen ők vonzzák majd nézőket, de akkor már most jelentkezni kell náluk, mert ha emlékeim nem csalnak, Pécs is ott csúszott el, hogy már nem fért bele a művészek naptárába.
  Ez a körbehordozás is érdekes, végig gondolta már valaki, hogy a Dóm téren színpadra kerülő daraboknak mekkora a díszlete, mennyi statisztát foglalkoztatnak, ha zenés darabról van szó, akkor ott van még a zenekar? Végig gondolta már valaki, hogy hány ekkora színpad van az országban, ahová az előadásokat el lehet vinni?”
 • 5. mátka 2013. február 07. 13:43
  „4. ő maga vallotta be,hogy az előző periódusban,a Reök teljesítménye...nem mérte fel jól,stb...ki mondta ,hogy most,ez alkalommal reális a kép,amit fest ?”
 • 4. Bakker18 2013. február 07. 12:32
  „Nem lehet egyszerű stratégia a mai pénz ínséges időkben olyan koncepciót alkotni ami a "kis pénzű"művészet rajongókat is be tudja invitálni a REÖK-be...Kíváncsian várom mi lesz,a cikkben vázolt lehetőségek,rendezett gondolkodás módról adnak tanú bizonyságot,legalább is számomra,jó kezekben lesz úgy érzem a szabadtéri is,sok sikert és bátorságot hozzá,nem lesz egyszerű dolga ebben a városban::)))”
 • 3. maji 2013. február 07. 12:22
  „Olvastam, hogy Herczeg Tamás élettársa volt Friderikusz Saniynak. Ha nem is a legmegfelelőbb szakmailag erre a posztra, el fogja érni, amit akar :)”
 • 2. lidi 2013. február 07. 10:50
  „ez az országban való körbehordozás-mánia, ami Vidnyánszkytól származik, egyszerűen nevetséges, és nyilván nem is (lenne) olcsó mulatság”
 • 1. mátka 2013. február 07. 08:59
  „egy másik szegedi portálon érdekes hozzászólásokat lehet olvasni,Szabadtéri kapcsán. A legfontosabb egy pályázó felel csak meg ? Akkor talán vége is a zajnak ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizeletszagú műemlék a belvárosban

Felfeszített postaládák, hulló vakolat, vizeletszag fogadja az embert, ha belép annak az épületnek… Tovább olvasom