Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Erőszak a családban

Szeged - " Egyre többször nyúlt a pohár után, és egyre többet ivott. Szóvá tettem, megütött. Fölhívtam anyámat, aki azt mondta, hogy minden családban előfordul az ilyesmi, majd megváltozik, lenyugszik ő is."
„Nagy szerelem volt a miénk (...). Nagyon fiatalon jöttünk össze, ő volt az életemben az első férfi (...). Nálunk is úgy történt minden, ahogy történni szokott. Együttélés, házasság, gyerekek (...). Lassan változott meg minden. Szinte észrevétlenül kúszott az erőszak az életünkbe. A párom ekkor már éjszakánként járt haza, ittasan (...). Egyre többször nyúlt a pohár után, és egyre többet ivott. Szóvá tettem, megütött. Fölhívtam anyámat, aki azt mondta, hogy minden családban előfordul az ilyesmi, majd megváltozik, lenyugszik ő is. Hittem neki, hittem a férjemnek, aki megígérte, hogy soha többet... – aztán még éveken keresztül ígérte... Egyszer aztán annyira megvert, hogy orvoshoz kellett fordulnom, a látlelettel pedig feljelentést tettem. Nem volt egyszerű lépés, de a gyerekeim miatt megtettem, meg kellett tennem (...). Kértem, hogy tartsák tőlem, tőlünk távol (...). Emlékszem, letérdelt, könyörgött, hogy együtt kezdjük újra, ne dobjam el a közös éveket. Annyira szánalmas volt, úgy sajnáltam, hisz mégiscsak a gyermekeim apja (...). Nem! Erős leszek! Erősnek kell lennem magamért, a gyermekeimért. Tudtam, hogy van segítség! El kellett hinnem, hogy meg tudom csinálni, újra tudom kezdeni az életet – erőszak és félelem nélkül."

A család a társadalom legkisebb érzelmi, fizikai, gazdasági közössége. Ha egy háztartásban élő személyek, hozzátartozók, volt házastársak, élettársak, partnerek, és az intézményes ellátás keretében életvitelszerűen együtt élő személyek között testi-lelki-szexuális erőszakot megvalósító cselekmények történnek, családon belüli erőszakról beszélünk.

Könnyű testi sértés történt, ha az eredmény 8 napon belül gyógyuló sérülés vagy betegség. Magánindítványra üldözendő: a sértettnek nyilatkozatot kell tennie, amelyben kéri az eljárást. Ha a sérülés vagy betegség 8 napon túl gyógyuló, súlyos testi sértésről van szó – az eljárás feljelentés alapján vagy hivatalból indul meg. Zaklatásról beszélünk, ha a sértett akarata ellenére magánéletébe valaki erőszakos kapcsolatteremtés céljából beavatkozik, félelmet keltve. Feljelentéssel lehet élni. Kiskorú veszélyeztetésének minősül, ha a nevelésre, felügyeletre vagy gondozásra köteles személy e feladatából adódó kötelességét súlyosan megszegi, ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti.

Indokolt esetben a sértett kérheti az elkövető távoltartását, ennek időtartama alatt a bántalmazó sem közvetlen, sem közvetett módon nem léphet kapcsolatba a határozatban megjelölt személyekkel.

Olvasóink írták

  • 1. atya.gatya 2011. november 05. 14:36
    „Szomorú élethelyzet. A legszomorúbb az viszont, hogy a megelőzéssel szinte senki nem foglalkozik. Az, hogy elcsattan egy (több) pofon és azt a cselekedet súlyossága szerint szankcionálják, nagyon helyes. Az viszont elgondolkodtató, hogy a megelőzés (hogy ilyen eset a lehető legkevesebb legyen) szinte teljesen hiányzik. Félre kellene tenni azokat a sztereotípiákat, hogy a "férfi"... A családon belüli erőszakban, mint elkövető, szinte ugyanannyi nő is szereplő. Ezek az emberek nem tudnak, akarnak, mernek segítséget kérni akár a szégyenérzetük, akár a tudatlanságuk miatt. Azok részéről, akiknek a megelőzés lenne a feladata, a nagy homályba burkolóznak. Tudvalevő, hogy "nyűgös" a feladat, de könyörgöm, ezt vállalták, ne magyarázzák, hogy... Nem csak azt kellene propagálni, hogy egy-egy cselekmény milyen szankciót von maga után, hanem azt is, hogy ezeket az eseményeket miként lehetne megelőzni. Ugyanis vallom, hogy nem csak az a vétkes, aki üt, hanem sajnos az esetek többségében az ütés elszenvedője is hibás. Azt a pontot könnyű megtalálni, aminek nyoma van. A kiváltó okokkal viszont szinte senki nem foglalkozik, pedig ott kellene keresni a megoldást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siegfried – New Yorkból

Szeged - Wagner Ring-tetralógiájának harmadik részét, a Siegfriedet láthatja ma a szegedi közönség a… Tovább olvasom