Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Erőt ad nekem Bence eltökéltsége - Vendégségben Pusztaszeren, a természetfotós édesanyjánál

Pusztaszer - Máté Bence első képeiről, céltudatosságáról és a világsiker megéléséről is beszélgettünk a természetfotós édesanyjával. Máté Ildikót a család pusztaszeri otthonában látogattuk meg karácsony előtt.
– Minden gyerek öntörvényű, ez alól Bence sem volt kivétel. Sokszor mondta nekünk kiskorában, hogy „hagyjál már békibe" – ez nála azt jelentette, ne mi akarjuk megmondani a mi világlátásunkkal, ő hogyan élje az életét. Figyelni kell a gyerekeket, tiszteletben tartani, amit szeretnének, megengedni nekik, de végig ott állni a háttérben, hogy ha baj van, elkapjuk őket – vallja Máté Ildikó. A világhírű természetfotós, Máté Bence édesanyját a család pusztaszeri otthonában látogattuk meg.

A falakon Bence képei lógnak, a nappaliban hatalmas szobanövények jelzik, hogy az itt élők szeretik a természetet. Ezért is nézünk furcsán Ildikóra, amikor bevallja: az állatokért viszont nem rajong. Tart tőlük. Még macskát sem simogat.

Máté Ildikó: Bence eltökéltsége erőt ad
Máté Ildikó: Bence eltökéltsége erőt ad.
Fotó: DM/DV

– Érdekes kihívás volt Bence rajongását és az én félelmemet összeegyeztetni. Ha az állatokkal nem is barátkoztam meg, de az elmúlt négy évben – a fiaim példáján föllelkesülve – sok új dolgot kipróbáltam, amik korábban a lehetetlen küldetés kategóriájába tartoztak. Például vezettem Budapesten, levizsgáztam angolból és blogot írok. Amit a fiam kitalál, azt véghez is viszi. Nem ismer lehetetlent, függetlenül attól, hogy a dzsungel közepén van egyedül, vagy a pusztában. Az eltökéltsége nekem is erőt ad – hallottuk Ildikótól, aki 26 évig dolgozott pedagógusként. Öt évvel ezelőtt abbahagyta a tanítást, úgy érezte, kicsúszott a talaj a lába alól. Semmi máshoz nem értett, nem tudta, mihez kezdjen, mígnem rátalált a lehetőség: áruljon kávékülönlegességeket. A munka testhezálló, hiszen Ildikó nagyon szeret beszélgetni. A kávé kóstoltatása közben ügyfelei problémáit is meghallgatja, ha igénylik, tanácsot ad nekik. Ahogy ő mondja: mosolyogni tanítja az embereket. Fiait is arra nevelte: miközben szerencsét próbálnak a nagyvilágban, próbáljanak annyira boldogok lenni, amennyire csak tudnak.

Karácsony, fa nélkül

– Idén nem díszítünk fát, nincs szívünk kivágni – mondta Máté Ildikó, akitől megtudtuk: náluk a karácsony nem elsősorban az ajándékozásról szól. Férjével, Máté Gáborral, aki a település polgármestere, fiaikkal, Bencével és Somával végiglátogatják a családot. Ilyenkor van idejük beszélgetni a fotózások során átélt kalandjairól is. Néhányról a Spektrum december 26-án kezdődő sorozatában is hallhatunk: A láthatatlan madárfotós címmel forgattak háromrészes műsort a pusztaszeri természetfotósról. Az első részt hétfőn 16 órától láthatjuk.

– Bence egyszerűen csak azt csinálja, amit szeret. Sokszor nem is érti, miért mondják a képeire, hogy művészet – magyarázta Ildikó. Saját bevallása szerint rendkívül elfogult fia munkáit illetően. Nem mond kritikát és nem ad tanácsokat Bencének. Kedvenc képei persze vannak: az egyiken gombához tapad a harmatos pókháló, mintha gyöngysor lenne. Nem feltétlenül a díjnyertes munkák a kedvencei, de tény, számára ezekhez kötődnek a legszebb emlékek, hiszen számos díjátadóra elkísérte fiát. Tavaly például éppen az 50. születésnapján vette át Bence az év természetfotósának járó nemzetközi kitüntetést.

– Sokan kérdezték már tőlem, milyen érzés híres ember anyukájának lenni. Akármilyen hihetetlen, Bence sikereivel semmi nem változott meg. A siker az életünk része, mert az nálunk nem a díjakat jelenti, sokkal inkább azt, hogy jól érzem magam, olyan vagyok, amilyen lenni szeretnék, és azt csinálom, amit szeretek. Ez mind a négyünkre igaz. Bence lett 2010-ben Az év természetfotósa a magyar és a világpályázaton is. Így beszélt erről: „Ez a díj nem azt jelenti, hogy én vagyok a világon a legjobb természetfotós. Csupán annyit jelent, hogy ebben az évben a zsűri az én munkámat ismerte el a legjobban."

– Példamutató realitás! Aki személyesen is ismeri, tudja, milyen magas nála a mérce. Hihetetlen a munkabírása, a precizitása. Szárnyalnak az ötletei, és a megvalósításban is csak azok tudnak vele lépést tartani, akik – hozzá hasonlóan – a megoldásra koncentrálnak. 

Olvasóink írták

 • 8. alfa258 2011. december 27. 11:04
  „Igen a Spektrum - on ma és holnap is lesz 16-tól 16:30 ig a Láthatatlan természetfotós! Nagyon örülök Bence szép képeinek, annak hogy ilyen nagyszerű dolgot tesz, és nagyszerű fiatalember!!!! Szívből gratulálok Bencének és édesanyjának is!!! Sok sikert és boldogságot az életben, maradjon ilyen egyszerű nagyszerű ember!!!!!!!”
 • 7. nagypappa 2011. december 27. 04:01
  „A fiam, aki igen sok és szép fotót készít, nagy csodálója Bencének.
  Valamikor hobbi szinten én is fotóztam, de az már történelem.
  Bencének sok sikert.
  Tegnap volt egy műsor róla a Sprektumon, ha jól emlékszem ma lesz a folytatás.”
 • 6. skami53 2011. december 26. 06:11
  „Sajnos vannak akik az öröm helyett csak ráülnek (klikkelnek) egy cikkre , mert azt gondolják ezzel saját népszerűségeiket is emelik.
  Végre van nálunk ilyen fiatal ember is akit ez nem érdekel.
  Sok sikert kívánok és érjen el mindent amit szeretne!”
 • 5. Zsoltee0716 2011. december 26. 01:37
  „http://hvg.hu/Tudomany/20111020_mate_bence_eric_hosking_dij

  De van weboldala is az úri embernek!”
 • 4. benq 2011. december 25. 21:18
  „http://comment.blog.hu/2011/12/22/vigyazat_megrazo_felvetelek_kovetkeznek
  sajnos az itt leírt kommentárok között is vannak (moderálom magam).
  Hajrá! vidd a magyar nemzet hírét minden országba....”
 • 3. ketrin72 2011. december 25. 19:20
  „:)”
 • 2. joy 2011. december 25. 12:48
  „Kellemes Karácsonyt, és további, sikerekben gazdag BÚÉK a családnak!”
 • 1. szatyi 2011. december 25. 10:13
  „Végre, egy magyar fiú akire büszkék lehetünk! Ez az igazi "országimázs"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betlehemi bölcsek kezdték az ajándékozást

A szakember szerint mára többnyire egymás túllicitálásában merül ki az ajándékozás, pedig egyszerű ötlet is nyújthat életre szóló élményt. Tovább olvasom