Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Erővágóval szedték szét a határzárat Ásotthalmon

Erővágóval szedték szét a határzárat Ásotthalmon
Királyhalom (Szerbia), Ásotthalom, Röszke - Ismét egyre több határsértő érkezik Szerbia felől Magyarországra Csongrád megye déli határszakaszán. Három nap alatt 335-en kerültek rendőrkézre. Ásotthalmon erővágóval szedték szét a határzárat, Röszkénél megsétáltatták a rendőröket.
Újra tud éledni a MigSzol

A MigSzol (Migráns Szolidaritás) Szeged csoport január 19-én azt közölte közösségi oldalán, hogy megszünteti minden tevékenységét. Szalai Balázs, a csoport egyik volt főszervezője azt mondta, hogy tudomásuk szerint a Szabadka melletti migránstábor vasárnapra túlzsúfolt lett, de arról nekik sincs információjuk, hogy a szerb hatóságok innen melyik határszakaszhoz irányítják őket. – Ha az élet úgy hozza, hogy a menekülteknek a segítségünkre lenne szükségük Csongrád megyében, gyorsan tudunk reagálni.
– Reggel fél nyolckor kezdtük a munkát. Akkor láttam vagy 60-70 migránst sétálni a határ szerb oldalán. A magyar rendőrök a másik oldalon kísérték őket kocsival – mondta tegnap a vajdasági Királyhalmon dolgozó Tibor.

A horgosi férfi társaival a két ország közötti határzártól pár száz méterre ásott a földeken. Azt mondták, hogy az elmúlt napokban egyre több határsértőt láttak a környéken, de sok van belőlük Horgoson is. A hivatalos határátkelőtől pár száz méterre néhány migráns tegnap kora reggel egy erővágóval roppantotta szét a gyorstelepítésű drótakadályt, és vágtak vele egy lyukat a kerítésbe. A bordó színű erővágót szerb oldalon találtuk meg a földön.

– Úgy tűnik, hogy itt felejtették a helyszínelők. Elkérhetem? – kérdezte egy készenléti rendőr, akinek a kivágott kerítésen adtuk át a szerszámot. A néhány fős csoport hamar rendőrkézre került Ásotthalmon. A később érkező nagyobb számú csoport tagjai közül mintegy 30-an indultak el a röszkei tranzitzóna felé, de legtöbbjük meggondolta magát, és útközben eltűntek a bozótosban.
 
Erővágóval metszették át a határzárat Ásotthalomnál. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Alvázon és pótkerékben utaztak

A NAV pénzügyőrei és a rendőrök négy marokkóit találtak elrejtőzve egy kamionban Röszkén. A teherautót előbb röntgennel vizsgálták meg, a képeken az látszott, hogy az alvázba két ember kapaszkodik. A járművet félreállították, és alaposabban megvizsgálták. A részletes ellenőrzésen újabb két határsértő került elő a pótkerék felnijéből. A négy marokkói ellen eljárás indult.

Elért viszont a tranzitzónához egy másik migránscsoport, amely Horgos felől érkezett ide. Közülük hét marokkói férfi nem akart belépni a zónába. Ők a kerítés másik oldalán, néhány méterre a magyar rendőröktől és katonáktól vertek tanyát – két macska társaságában. A migránsok macska-egér harcot folytattak a járőrökkel, szerb oldalon sétálgattak fel s alá. Egy katona és egy járőr követte minden lépésüket, nehogy illegálisan lépjenek át magyar területre. Az egyenruhások szakaszonként adták át egymásnak a kísérgetésüket.

A rendőrség tájékoztatása szerint Csongrád megyében szombaton 125, vasárnap 166 illegális migráns került rendőrkézre. Hétfőn lapzártánkig 44 határsértőt tartóztattak fel az egyenruhások. A legnagyobb számú csoportot vasárnap délelőtt fogták el Ásotthalom térségében. Itt egyszerre 80 – 42 szír, 8 iraki és 30 afgán – emberrel szemben intézkedtek.
 
Tárgyalások

Határzár tiltott átlépése miatt 195 migráns ügyében tartottak tárgyalást a bíróságon a múlt héten. Százharmincöt határsértőt egy, ötvenhármat kettő, egy embert három évre utasítottak ki az országból. Hatan a kiutasítás mellett felfüggesztett börtönbüntetést is kaptak. Többségében marokkói, algériai, pakisztáni, iráni és koszovói állampolgárságúnak vallották magukat, de volt, aki nepáli, tunéziai, szomáliai, szír, togói és bangladesi személyi adatokat közölt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint melyik Szeged legveszélyesebb zebrája?

Ön szerint melyik Szeged legveszélyesebb zebrája?
Tippelje meg, melyik Szeged legveszélyesebb zebrája! Lapunk toplistáján az első három helyen a… Tovább olvasom