Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Erről írtunk 2013 januárjában

Csongrád megye – Bizony már itt tartunk: tizenkét nap van hátra az esztendőből, így megkezdjük visszatekintésünket 2013-ra. Többek közt ezeket írtuk az év első hónapjában.
Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

Január 1.:
Anna jól van, de nem mer hazajönni Németországból
Jól van, levelezik az édesapjával Juhász Anna, aki szeptemberben egy búcsúlevél és a kutyájuk hátrahagyása után szökött el párjával Szegedről. Azóta kiderült: S. Péter sokakat átvert, Annától több tízmillió forintot csalt ki. Juhász János elfogultság miatt másik rendőrkapitányságra viszi lánya igencsak furcsa ügyét.

Jonas Larholm indulója: ˝Trabanton szállni élvezet, gyorsabban száll, mint a képzelet˝
Lapunk és a Sport Klub televízió tesztvezetésre invitálta Jonas Larholmot, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának svéd légiósát. Az olimpiai ezüstérmes játékos Vadkerti Attilával közösen egy Trabantot vezetett.

Jonas Larholm indulója: ˝Trabanton szállni élvezet, gyorsabban száll, mint a képzelet˝ (galéria)

január 2.:
Működnek a járási hivatalok
A közigazgatás átalakításának részeként 2013. január 1-jén életbe lépett a járási rendszer, amely alapján Csongrád megyében 7 járás kezdte meg működését. Január 2-án minden járási központban elindult a munka, az okmányirodák ugyanabban az időpontban nyitnak, mint eddig.

Mégsem kelt el a gencsháti kastély
Volt érdeklődő a bő egy esztendeje védetté nyilvánított gencsháti kastélyra, ám pár hónap reménykedés után mostanra kiderült: az ajánlat mögött nincs komoly vételi szándék. Így a Návay család egykori pompás épülete pusztul tovább.

január 3.:
Megnéztük, hogyan, mennyit dolgoztak képviselőink a parlamentben. Kiderült, Varga Géza (Jobbik) beszélt a legtöbbet, B. Nagy László (Fidesz) pedig a legkevesebbet a Csongrád megyei képviselők közül 2012-ben a parlamentben.

Gyermekvédelmi központ készül Alsóvároson
Saját tulajdonú ingatlanhoz jutott decemberben az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged–csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Az alsóvárosi, Alföldi utcai épületegyüttesben játszóház, képzési központ és könyvtár is helyet kap a tervek szerint, előbb azonban fel kell újítani nagyjából 50 millió forintból. Várják az adományokat.

Innen indultak... Fotó: Karnok Csaba
Innen "indultak..." Fotó: Karnok Csaba

január 4.:
Önkormányzati portás, állami kréta: első nap az állami iskolákban
Zavartalanul kezdték meg működésüket a téli szünet után az immár állami fenntartásba került iskolák. Igaz, minden részlet még mindig nincs tisztázva.

Önkormányzati portás, állami kréta: első nap az állami iskolákban (galéria)

Fogvatartottak is dolgoznak a Csomiépnél
A vásárhelyi Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. 18 éve foglalkoztat úgynevezett hosszúidősöket a szegedi Csillag börtönből. Jelenleg húszan dolgoznak, négyen pedig szabadulásuk után is a cégnél helyezkedhettek el.

Cserhalmi Györgyé a 11. Páger-díj
A makói színészdíjat, Páger Antal kedves pecsétgyűrűjének hű mását idén Cserhalmi György veheti át a Hagymaházban. Azt mondta, az új esztendő legjobb híre, hogy megkapja a kitüntetést – Téni bácsit a magyar színházi mesevilág egyik főszereplőjének tartja.

Bessenyei Tamás a '90-es évek legsikeresebb szentesi úszója volt. Sok szép eredménye ellenére nem jutott ki az olimpiára, majd eltűnt a szemünk elöl, nem is kisebb indokkal, mint hogy új életet kezdjen a távoli Amerikában. Tamás érdeklődésünkre elmesélte, hogyan él mostanában, s megtudtuk: élsportolók masszőrjeként vannak nagy tervei.

A szegedi Vágó Fanny lett hazánk legjobb női labdarúgója 2012-ben
A Magyar Labdarúgó-szövetség Vágó Fannyt, az MTK szegedi származású labdarúgóját választotta 2012-ben a legjobb női játékosnak. A 21 éves támadó a télen szeretne harmadszor is légiósnak állni.

Fanny (kékben) akcióban
Fanny (kékben) akcióban

január 5.:
Egymás ellen indul Gyüdi Sándor és Juronics Tamás
Egyelőre öt pályázat érkezett a Szegedi Nemzeti Színház direktori posztjára. Egymás ellen indul a jelenlegi főigazgató, Gyüdi Sándor és művészeti igazgatója, Juronics Tamás. Pályázott még Balikó Tamás, Szolnoki Tibor és Vasvári Csaba is.

Kapós volt a direktori szék. Fotó: Frank Yvette
Kapós volt a direktori szék. Fotó: Frank Yvette


85 éves Makó helytörténésze
Tóth Ferenc, a makói múzeum nyugalmazott igazgatója, a város díszpolgára 85 esztendős. Szállóige is született róla – Buzás Péter polgármester fel is idézte, amikor felköszöntötte.

Janics Micsó: Nem lényeg, kinek a testvére vagyok
A Szerbiába távozott háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa bátyja, Janics Micsó (33) az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE fiataljait edzi a gyermeket váró Bátor Csenge segítségeként.

Janics Micsó: Nem az a lényeg, kinek a testvére vagyok (galéria)

Spanyol sztáredző ül le a Pick Szeged kispadjára?
Spanyol internetes portálok szerint Juan Carlos Pastor (44) elhagyja a Valladolid férfi kézilabdacsapatát, és a következő idénytől a kétszeres magyar bajnok Pick Szeged mestere lesz. Egy biztos, a világbajnok (2005) tréner már közölte a klubjával, hogy az idény végén távozik.

január 7.:
A Tisza a szomszédjuk - sokan élnek télen is a Sárgán
Többen azért laknak télen is a Sárga üdülőtelepen, mert olcsóbb, mint a város. Olyan is akad, aki luxusban él a Tisza szomszédjaként.

Télen is van élet a Sárgán (galéria)

Sport, kultúra és életmód - ez a baranta
Hagyománytiszteletre, fegyelemre és önállóságra nevel a Vásárhelyen is elsajátítható baranta, amely nemcsak az állóképességet javítja, de a lelki fejlődésben is jelentős szerepe van. Sport, kultúra és életmód egyszerre.

Eddig nem volt szükség gázra Csongrádon
A fűtési szezon kezdete óta még nem kellett gázt használni az új csongrádi termálfűtéshez csatlakozott épületekben. Ez az időjárás mellett a 415 millió forintból készült hálózatnak köszönhető, amely ilyenkor fél áron adja a meleget.

Szeged 2011: Lisztes távozik a csapattól
Családi okok miatt Lisztes Krisztián, a Szeged 2011 játékosa távozik a csapattól, és visszatér a fővárosba.

január 8.:
Megmentették a fa tetején ragadt macskát Szegeden

Ha beszélni tudott volna, azt kiáltotta volna: segítség! Kihűlés fenyegette a Klapka téri fán fagyoskodó macskát. Szombat óta megmentőjére várt.

Megmentőjére vár a fa tetején egy macska Szegeden (galéria)

Haldokló kutya a konténerben
Megdöbbentő videót publikált a Facebookon a makói gyepmesteri telepről egy makói állatvédő. Dancsi Péter fotókat is közzétett a konténerbe rakott, fejbe lőtt kutyákról – egyikük még haldoklott. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz.

január 9.:
1,8 milliárd támogatást kap a szegedi hőszolgáltató

A januárban bevezetett 10 százalékos rezsicsökkentést az állam kompenzálja a távhőszolgáltatóknak, a szegedi társaság 1 milliárd 793 millió forint éves támogatást kap.

Belepusztult Mackó a petárdázásba
A szilveszter éjjeli petárdázástól tartva olvasónk láncra kötötte a komondorát. A család kedvence hajnalra megfulladt.
 

Mackó, a komondor belepusztult a petárdázásba
Mackó, a komondor belepusztult a petárdázásba


A világ negyedik legjobb koktélját keverte István
Párizsban, a világ vezető koktélszirup-gyártó cégének világbajnokságán a legjobbak között bizonyíthatta mixer tudását Ludányi István. A szentesi bártender egy fanyar ízű italkreációval a 4. helyezést érdemelte ki a döntőben.

január 10.:
Az önkormányzati lakások bérlőivel tavaly szeptemberig kellett volna elszámolnia az IKV-nak a 2011-es közös költségről. Az ingatlankezelő a pontos elszámolással indokolja a csúszást. Még mindig nem történt meg.

január 11.:
Tűzvész a Pitricsom 610.-ben

Leégett Dömösék tanyája: a Facebookon terjedő hírre még Kanadából is kaptak segítséget. Az édesanya szerint tele van a világ jó emberekkel. Az újrakezdéshez építőanyagra lenne szükségük.

Tűzvész a Pitricsom 610.-ben (galéria)

Konténerpénztár és ideiglenes váró a Kisállomáson
Megújul a népkerti vasútállomás. Az épület közműfejlesztése mellett a váróterem népi bútorai és a majolika burkolatos oszlopok is restaurálásra kerülnek. A munkálatok idejére a MÁV ideiglenes jegypénztárat és várótermet alakított ki az utazóközönség számára.

január 12.:
325 millió forintból természettudományos műhely készül a vásárhelyi Németh László gimnáziumban. A 2013 szeptemberében nyíló labort más iskolák tanulói is használhatják.

január 13.:
Adri kerekes székről raliautóra váltott

Nyitott gerinccel született, két éve kerekes székbe kényszerült Kis Adri. Január 25-én nekivág élete egyik legnagyobb kalandjának, versenyzőként vesz részt a Budapest–Bamako ralin.

Adri kerekes székről raliautóra váltott (galéria)

január 14.:
Ügyvédek országa vagyunk

Rengeteg a praktizáló ügyvéd Magyarországon, a Szegedi Ügyvédi Kamara létszáma pedig a főváros után a második legnagyobb. A jogászképzés önköltségessé tételével csökkenni fog az egyetemről frissen kikerült ügyvédek száma, ám mindez a kamarákra nézve alig lesz hatással: a jogászok átlagéletkora az országban meglehetősen alacsony.

Novák István 75 éves
Január 16-án lesz 75 éves Novák István DLA, Ybl-díjas építész, Szeged díszpolgára, volt főépítésze. A 2008-ban Prima Primissima Díjjal is kitüntetett szakember nem pihen: jelenleg Makó, Orosháza és Szarvas főépítésze.

Időjárás előrejelző radart telepítenek Szentesen
Árvízvédelmi előrejelzésre is alkalmas lesz az a Szentesre telepítendő radar, amelyet nyílt közbeszerzésen, nettó 1 millió 832 ezer euró becsült értéken kíván megvásárolni az Országos Meteorológiai Szolgálat. A vételár 85 százaléka uniós támogatás, a maradék nemzeti forrás.

Nyártól Juan Carlos Pastor lesz a Pick Szeged edzője
Vasárnap késő este Madridban a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának vezetése és Juan Carlos Pastor aláírta az új tréner szerződését. A spanyol edző megállapodása a nyártól 2+2 évre szól.

január 15.:
Kölcsönbringák Szegeden - márciustól óránként 200-ért

Magyarországon elsőként Szegeden vehető majd igénybe a citybike, vagyis a város frekventált pontjairól kerékpárok kölcsönözhetők. A tervek szerint márciusra épül ki a rendszer.

A hatgyermekes Horváthék Az év családja
Két éve hozta létre Csongrád képviselő-testülete Az év családja címet. Ezzel az elismeréssel azokra az emberekre szeretnék felhívni a figyelmet, akik munkájukkal és gyermekvállalásukkal példát mutatnak másoknak.

Csongrádon Horváthék Az év családja cím birtokosai 2013-ban
Csongrádon Horváthék Az év családja cím birtokosai 2013-ban

Olasz Anna világbajnoki formában
Az első medencés maratonúszó-bajnokságot rendezték Debrecenben, ahol a Haász Szegedi Úszó Egylet nyolc érmet szerzett, ezzel a verseny legjobb klubja lett. Olasz Anna aratta a legnagyobb sikert: csak négy másodperccel maradt le az olimpiai bajnok Risztov Évától.

január 16.:
Kritizálják az új menetrendet

Közelebbről is megvizsgáltuk a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő autóbuszjáratokat. Megnéztük, melyek a 2013-as változtatásokkal kapcsolatos leggyakoribb panaszok.

Kormoránok pusztítják a Tisza halállományát
A csongrádi Tisza-szakaszra a tél kezdetén egy hatalmas kormoránraj érkezett. Olyan károkat okoztak, amelyek megbolygatták az ottani vízi világ egyensúlyát.

Kormoránok pusztítják a Tisza halállományát (galéria)

január 17.:
50 ezer forinttal kevesebb jár Keresztúrinak

Már nem tagja a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának Keresztúri Farkas Csaba.

Visszaszökik a víz a lezárt Kurca-mederbe
A vártnál is nehezebben lehet vízteleníteni a Kurca medrét, amire a 129 éves kőhíd felújítása és bővítése miatt van szükség.

Kayes a legjobb légiós, Szivós lőtte az év gólját
A férfi vízilabda-válogatott honlapján az összes idei kerettag szavazott az év legnagyobb teljesítményeiről. 2012 legjobb magyar vízilabdázója Madaras Norbert lett, a második legtöbb szavazatot viszont az A-Híd Szeged VE játékosa, Szivós Márton kapta, míg új-zélandi csapattársa, Joseph Kayes a legjobb légiósnak járó címet érdemelte ki.

január 18.:
Fizet a szolgáltató nyugdíjasa - aztán perel

Wittmann Sándor
Wittmann Sándor
Kifizeti a rá kirótt 9168 forintot, de kártérítési pert indít az EDF DÉMÁSZ-szal szemben Wittmann Sándor egy jogvédő szervezet segítségével. Az áramszolgáltató nyugdíjasának megrongálták a mérőóráját, s előbb 375 ezres kötbér lógott a feje fölött, végül csak a rongálási kárt számlázták ki neki.

január 19.:
Gasztroangyal és batáta - Ásotthalmon és Szegeden

Egy különleges, Ásotthalom környékén termesztett növénnyel, a batátával, valamint az ebből készült ételekkel ismerkedhetnek meg ma délután fél 6-tól az m1 Gasztroangyal című műsorában.

Az ismert „gengszterrepper", Ganxsta Zolee egy műszakra eladónak állt Hódmezővásárhelyen, a már 2007-től működő Famous Stars and Straps boltban – ilyen kiszolgálásban régen volt része a termék iránt érdeklődőknek.

január 21.:
Maximumhoz közeli pont kell a legnépszerűbb szakokra

Kitűnő tanulmányi eredmény, nyelvvizsga, emelt szintű érettségi. Ezek nélkül esély sem lesz bekerülni a legnépszerűbb szakokra. Nyilvánosságra hozták az előzetes ponthatárokat, aki állami pénzen szeretne újságíró lenni, felkötheti a gatyáját.

A 85 éves vásárhelyi Mátyus Károly 80 esztendeje kezdett járni a helyi strandfürdőbe, és 65 éve váltotta meg első bérletét. Azóta szinte mindennap úszik pár száz métert, télen és nyáron egyaránt a szabadtéri medencében.

Happy Birthday Hagymatikum!
Első születésnapját ünnepelte a Hagymatikum. Akciókkal, tortával, lufis bohóccal és bűvész show-val várták a vendégeket a fürdők templomába. Mindenki féláron vehetett jegyet.

január 22.:
Még mindig nem járhatnak úszóoktatásra a gyerekek a fürdőbe

Az ÁNTSZ határozata alapján – a tavaly októberi ellenőrzés pozitív eredménye miatt – november 5-étől a 14 év alatti fiatalok csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe Szentesen az Ady Endre utcai termálfürdő szolgáltatásait.

Kiss Csabának Down-szindrómás kislánya, Grétike a mindene
Amióta megszületett, átértékeltem mindent, amit kaptam a sorstól – mondta lapunknak Kiss Csaba, korábbi válogatott tollaslabdázó, amikor négyéves Down-szindrómás kislányáról, Grétikéről beszélt. A sportember kétszeres magyar bajnokként vonult vissza az élsporttól, 1985 óta pedig a bordányi általános iskolában dolgozik testnevelő tanárként.

január 23.:
Virág-ügy: ismét elutasította a bíróság György Sándor keresetét

Három éve zárva a Virág. Azóta egymást érik a perek a patinás cukrászda ügyében. A Fővárosi Törvényszék ismételten elutasította György Sándor keresetét, aki már azt kérte: semmisítse meg a bíróság a felszámoló várossal kötött 300 millió forintos adásvételi szerződését.

Átadták a Magyar Kultúra Napja alkalmából Vásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Az idén Jordán Tamás és a vásárhelyi helyőrségi zenekar kapta meg. A díszközgyűlésen elhangzott: a nemzeti kultúra elvont fogalom.

Jordán Tamás és a helyőrségi zenekar a Bessenyei-díjas (galéria)

január 24.:
Gyümölcstároló-paloták a komfortos Subasán

Gyümölcstárolókban élő embereket kerestünk Subasán, ahol több palotát és egy kisebb gyárat is találtunk.

Házak Subasán (galéria)

Vásárhelyi futópálya: jobb, mint a Margitszigeti!
Aki szeret futni, annak nem akadály az időjárás sem: sokan biciklivel vagy gyalogosan, de minden nap eljutnak az első telét megérő vásárhelyi futópályára kocogni. A délutáni sportolók szerint nemcsak a futópálya remek, hanem a társaság is.

Megtalálták az elszökött tinilányokat
Megtalálták azt a két makói tinilányt, akik még hétfőn reggel tűntek el; reggel elindultak az iskolába, de nem oda mentek

Repülőépítés közben megszűnik a világ
A különböző járművek élethű, kicsinyített másának készítésével foglalkozik a makettezés, a modellek viszont a levegőbe is emelkednek és képesek a repülésre. A szentesi Kotymán Zsoltnak is ez a hobbija.

Benkő Gyula
Benkő Gyula
Benkő Gyula - a mezítlábas focitól a birkózásig
Sorozatunkban legendás Csongrád megyei edzőket, sportvezetőket, testnevelő tanárokat mutatunk be. Benkő Gyula szerdán ünnepelte 82. születésnapját. A birkózó mesteredző kiváló egészségnek örvend, és továbbra is rendszeresen dolgozik az SZVSE birkózói mellett.

január 26.:
Szegedről is indul éhségmenet Budapestre

Ujhelyi István parlamenti képviselő, az Országgyűlés szocialista alelnöke lapunknak elmondta: mindenben támogatja a tiltakozókat.

január 28.:
Kármentés: vágják a fákat a Fokán

Napok óta nagy erőkkel irtják az erdőt az ártérben, a Foka Etelka sorral szemközti részén. Úgy látom, nem csak a beteg fákat tarolják le a motoros fűrészekkel. Nekem úgy tűnik, mintha tarvágást csinálnának – hívta szerkesztőségünket aggódó olvasónk, Kocsis Albert Ervin.

Kármentés: vágják a fákat a Fokán (galéria)

Anyagyilkosság: megfojtotta, mielőtt elvágta a torkát
Megfojtotta, majd késsel elvágta a torkát az édesanyjának egy 20 éves fiatalember Vásárhelyen. Miután végzett az asszonnyal, felhívta a testvérét, hogy az anyjuk öngyilkos lett. A körülmények alapján a rendőrök nem hittek a gyanúsítottnak. Kihallgatásán azt mondta, veszekedett az anyjával, aki nem akarta beengedni.

Popey lehetetlen küldetése
Már a rekordok számát tekintve is rekorder Sinka Zsolt, de erre az évre elhatározta, kevesebb kísérletet tervez, viszont igazán nagy teljesítményekre készül. 2013-at a Lehetetlen évének nevezte el Popey.

január 29.:
Botka kiáll, Magyar Anna tájékozódik

Mit tesznek az alma materükért, a Szegedi Tudományegyetemért (SZTE) a szegedi országgyűlési képviselők? Botka László polgármester, szocialista honatya szerint ki kell állni az egyetemért. Magyar Anna fideszes képviselő, aki óraadó tanár is az SZTE-n, még tájékozódik.

Vízválasztó ügy lett a vízóracseréből Fábiánsebestyénben
Sokan fizettek a bekötési vízóra cseréjéért Fábiánsebestyénben, miután a képviselő-testület erről tavaly rendeletet alkotott. Mások kivártak, és akadt, aki panaszt tett, mondván, ezt másutt a szolgáltató állja. A megyei kormányhivatal most arra kérte a képviselő-testületet, változtassa meg a rendeletét.

január 30.:
Gyulatelep, a parabolák hazája

Miért vagyok én másodrendű állampolgár? – kérdezte felháborodva szegedi olvasónk, aki arra célzott, hogy Gyulatelepen gyengébb minőségű szolgáltatást kínálnak a távközlési szolgáltatók, mint más városrészekben.

Gyulatelep, a parabolák hazája (galéria)

A vásárhelyi hangszerkészítő és -javító, Török Sándor 34 éve űzi a szakmát, három megyéből, Csongrádon kívül Bács-Kiskunból és Békésből járnak hozzá zenekarok és zeneiskolák a hangszereiket reparáltatni. Birtokában van egy eredeti, felújított, még Adolphe Sax által készített szaxofon is.

Hiller: marhaság az önfinanszírozó felsőoktatás
2010 óta az oktatás színvonala nem nőtt Magyarországon, csak a káosz és a felfordulás – mondta Makón Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, aki az Iránytű pódium vendége volt.

január 31.:
A hóvirág mindig hagyja magát becsapni
Kinyílt hóvirágot fotózott kolléganőnk, pedig ez a növény február közepén szokott előbújni.

Szép. Volt. Fotó: Frank Yvette
Szép. Volt. Fotó: Frank Yvette

Felvette a térfigyelő kamera, hogyan gázolt Apátfalván a hummeres
Újabb videofelvétel került az ügyészség birtokába a hummeres gázolóról.

Új remény a szentesi műtőtömb ügyében
Évekkel ezelőtt lemaradtak róla, most talán felépülhet a műtőtömb a szentesi kórházban. A város minden segítséget megad.

Dübörögve hódít a Nippon Zengo
Csongrádon is hódít az új japán őrület, a Nippon Zengo. Teltházasak a shihan Brezovai Sándor 6. danos kyokushin karate mester vezette edzések.

Dübörögve hódít a Nippon Zengo (galéria)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új troli avatta fel az új vonalat

Szegeden péntektől már csak troli jár a módosított és meghosszabbított 10-es trolivonalon a tarjáni… Tovább olvasom