Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Érvágás az egyetem költségvetésén

Zárol 302 millió forintot a Szegedi Tudományegyetem költségvetéséből az Oktatatási és Kulturális Minisztérium. De nem adott írásbeli garanciát arra, hogy ezt az összeget jövőre visszakapja az intézmény. A rektor szerint a tárca kérése nehéz helyzet elé állítja az egyetemet.
Augusztus 1-jétől az esztendő végéig összesen 302 millió forintot zárol az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) költségvetéséből. Az összeg egy kisebb (például a zeneművészeti) kar éves költségvetésének felel meg. Ez része egy intézkedéscsomagnak, ugyanis a tárcának összesen közel 5,8 milliárd forintot kell az állami költségvetés számára előteremtenie.

Az SZTE-t súlyosan érintő megszorításról a rektor a minisztérium egy főosztályvezető-helyettese által aláírt levélből értesült. Levelében az OKM nem biztosítja az intézményt arról, hogy a most zárolt milliókat a következő évben visszaadja.

Kérdés, az elfogadott egyetemi költségvetésben hogyan érvényesíthető ez a 302 millió forint.
– Ha és amennyiben ez a forrás végleg eltűnik, akkor nem fair a fer (azaz a fejlesztési részhozzájárulás) – fogalmazott Szabó Gábor rektor. – A fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével ugyanis akkor értek egyet, ha az egyetem állami költségvetési támogatása stabilan így marad. Méltatlan lenne ugyanis, hogy a hallgatók által befizetett fert a gáz- és a villamosenergia ára növekedésének kompenzációjára kellene használnunk, s nem a diákok ösztöndíjára és az egyetem fejlesztésére.

Az egyetem másik problémája, hogy míg tavaly jelentős volt a pénzmaradvány, addig idén ez nem várható, mert nagy beruházásokat végzünk.

Emlékezetes: tavaly ősszel a korábban törvényben előírt pénzügyi maradványképzési kötelezettségen felüli megtakarítást is előírt a kormány. Akkor az SZTE-nek a törvényben korábban előírtnál 1,2 milliárddal többet, összesen több mint 6 milliárd forintot kellett zárolnia éves költségvetéséből. Viszont írásbeli garanciát kapott a rektor arra, hogy a visszatartott összeget a minisztérium az új év indulásakor átutalja az egyetemnek. Ami be is következett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar verte jelzőlámpák

Napokig torlódtak az autók a nagykörúton, a szombati nagy viharban ugyanis több csomópontot… Tovább olvasom