Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Érvénytelen a Fidesz-MPSZ által indított népi kezdeményezés

A Szegedi Választási Bizottság 7751 aláírásból csak 144-et hitelesített a Fidesz-MPSZ által indított népi kezdeményezést támogató íveken, emiatt érvénytelennek mondta ki a kezdeményezést. A Fidesz egyelőre nem döntötte el, hogy fellebbez-e, a párt hétfő délig élhet a lehetőséggel.
A helyi választási iroda 2007. július 9-én hitelesítette a Fidesz-MPSZ szegedi csoportja által beterjesztett kezdeményezést, amely arra vonatkozott, hogy az önkormányzat továbbra is gondoskodjon az egészségügyi ellátásról. Az ellenzéki párt augusztus 8-án nyújtotta be a népi kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit. A Szegedi Választási Bizottság elvégezte az aláírások ellenőrzését és megállapította: az íveken szereplő 7751 aláírásból 144 az érvényes, ez nem éri el sem az 5 százalékos (6696), sem a 10 százalékos (13 ezer 392) küszöböt, ezért a népi kezdeményezés eredménytelen.

A határozat kitér az érvénytelenség okaira is. Így például: az aláíró nem szegedi (266), ugyanaz a személy többször is aláírta a gyűjtőívet (6), nem rendelkezik választójoggal (4), adatai alapján nem valós személy (185), hiányzik a támogató személy aláírása (6), személyi azonosító nem megfelelő vagy hibás (415), a támogatást igazoló aláírás hiányzik (2877), hátlapon írta alá (42), nem írt személyi azonosítót, személyi számot (3747).

Napirendi szabályok

Szegeden 135 ezer 52 választásra jogosult személy él, közülük különböző okok miatt 1138-at eltiltottak a közügyek gyakorlásától, ők nem élhetnek választójogukkal. Ahhoz, hogy a közgyűlés egyáltalán foglalkozzon a Fidesz által indított népi kezdeményezéssel, a választásra jogosultak 5 százalékának, ahhoz, hogy napirendre vegye, 10 százalékának támogatni kellett volna a felvetést, ami egyébként szerepel a közgyűlés napirendjén.

A bizottság egyhangúlag állapította meg, hogy a Fidesz-MPSZ által indított népi kezdeményezés eredménytelen.

Könczöl László, a választási bizottság elnöke elmondta, hogy a testület ülésére meghívták a kezdeményezőket is, de közülük senki nem jelent meg. Az elnök megjegyezte, hogy a döntés ellen 72 órán belül jogorvoslati lehetőséggel lehet élni. Könczöl László arra a kérdésre, hogy mivel magyarázható a feltűnően sok érvénytelen aláírás azt válaszolta, az aláírásgyűjtő aktivisták valószínűleg nem kapták meg vagy nem olvasták el a használati utasítást, azaz, hogy mit ír elő a törvény.

Gyimesi László, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke azzal hárította el megkeresésünket, hogy bár ők nyújtották be a népi kezdeményezést, az aláírásgyűjtést Kalmár Ferenc indította el és ő „vezényelte le". Kalmár Ferencet meglepte a rengeteg érvénytelen szavazat, ám mégis sikernek nevezte, hogy ennyi embert meg tudtak szólítani. Az aláírásgyűjtést kezdeményező és azt összefogó kereszténydemokrata politikus ugyanakkor azt mondta, a történteket ketté kell választani: – A jogi részével nem foglalkozom, a támogató aláírások politikai jelentőségét azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A KDNP-frakció vezetője arra a kérdésre, hogy fellebbeznek-e a határozat ellen azt mondta, három nap áll rendelkezésükre, hogy ezt eldöntsék, előbb tárgyalnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-es egyéniségek

Szerda óta az újszegedi Partfürdőben a legmagasabb az egy négyzetméterre eső rasztahajúak száma.… Tovább olvasom