Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Érzi, hogy meleg? 24 ponton mérik a városi hőterhelést

Szeged, Újvidék - 24 különböző helyszínen mérik egyetemi kutatók, hogy milyen az emberek hőérzete Szegeden. A mérőhálózat nem csak nyáron értékelhető: a távfűtésben energiamegtakarítást jelenthet.
A városi hőterhelést mérik a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem kutatói egy határon átnyúló európai uniós projektben. Szegeden létrehoztak egy 24 mérőállomásból álló hálózatot, mindegyik ponton léghőmérsékletet és nedvességtartalmat vizsgálnak.

Hol lehetnek a napfény városának legforróbb pontjai? – kérdeztük az utca emberét. – A Dóm tér, ahol le van kövezve, és a Mars téren is nagy meleg szokott lenni a buszmegállóban. Én a Teleki utcában lakom, ott a tartós kánikulában sem melegszenek át annyira az épületek, de van légkondicionálónk – mesélte Czakó Erzsébet.

– A projekt egy hónap múlva ér véget. A fő célja, hogy mind Újvidéken, mind Szegeden létrehozzunk egy mérőállomás-hálózatot. Ennek segítségével tudjuk kiszámítani a humánkomfort-paramétert, amely azt adja meg, hogy milyen a hőérzete annak az embernek, aki az adott környéken tevékenykedik – magyarázta Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék egyetemi adjunktusa. Nem csak a kutatók láthatják az interneten folyamatosan frissülő adatbázist, amely az urban-path.hu címen érhető el. Az eddigi tapasztalatok szerint kiugró hőség a belvárosban észlelhető. Érdekesség, hogy például a baktói kiskerteknél és a Lövölde utcában még hűvösebb lehet, mint a beépítetlen külterületen.

Hűsítő zuhany a szegedi belvárosban. A kánikulában csökkentheti a hőérzetet, de a hőmérsékletet nem. Fotó: Segesvári Csaba
Hűsítő zuhany a szegedi belvárosban. A kánikulában csökkentheti a hőérzetet, de a hőmérsékletet nem.
Fotó: Segesvári Csaba

A Bartók téren, a klinikakertben, az Ady téren, a Dugonics utcában, a móravárosi Farkas utcában, az alsóvárosi Váradi utcában is található villanyoszlopra szerelt mérőműszer. Az egyetem még legalább öt évig üzemelteti a készülékeket. Az a cél, hogy ennél is tovább folyjon a vizsgálat, és hosszabb időszakot tudjanak elemezni.

Gál Tamás úgy véli, a városlakók szempontjából egyrészt azért hasznos a kezdeményezés, mert hőhullámok esetén tanácsokat adhatnak a szakembereknek, hol érdemes ivóvizet osztani. Télen pedig az éjszakai lehűlésről tájékozódhatnak városrészekre lebontva, így a távfűtésben pontosabban adagolhatják az energiamennyiséget. Ez megtakarítással jár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden indult a Class Nyár

Szegedre települt egy napra a Class FM stúdiója, pénteken itt volt a Class Nyár programsorozat első… Tovább olvasom