Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Erzsébet ősei is borászkodtak már

Két évszázaddal ezelőtt már szőlőgazdasága volt a szegedi Horváth Erzsébet őseinek Szekszárd környékén. A borszakértő hölgyet borvidéki versenyek zsűrijébe is meghívják. Úgy tartja magát formában, hogy naponta több bort kóstol. Aki ezt nem teszi meg, abból nem lehet igazi borbíráló.
Horváth Erzsébet azt szeretné, ha minél többen ráéreznének a borivás kultúrájára. Fotó: Frank Yvette
Már kétszáz évvel ezelőtt is szőlőműveléssel és borászkodással foglalkoztak a szegedi Horváth Erzsébet ősei. A ma borkereskedéssel foglalkozó fiatal hölgy azt sajnálja, hogy a Szekszárd környéki családi birtokot két évvel ezelőtt el kellett adnia. Rájött, hogy ilyen távolságból nem lehet irányítani a szőlészetet. Ha magas szinten szeretne borászkodni, akkor az ültetvényt és a pincészetet nem szabad magára hagyni.

– Nehéz döntés volt, hiszen kislánykorom óta nagyon érdekel a szőlőművelés és a borászkodás. Ismerem a sarabolástól a metszésen át a borkészítésig az összes munkafolyamatot. Édesapámék négyhektáros szőlőjében – ahol kékfrankos, kadarka, bíbor kadarka, merlot és olaszrizling termett – mindent megtanultam – mesélte a Duna-Hungária Borház tulajdonosa, akit rendszeresen meghívnak borversenyek zsűrijébe. A férfiak egyből befogadták, mert tisztelik és elismerik a szakértelmét. Nem titkolta: míg idáig eljutott, rengeteg bort kellett megkóstolnia. Hitvallása szerint csak az tud borok között árnyalatokat felfedezni, aki naponta különböző borvidékek többfajta nedűjét kóstolja.

– Mindig leírom, hogy milyen benyomások érnek, majd egy hónap múlva ugyanazokat a borokat előveszem és összehasonlítom a tapasztaltakat. Rendkívül érdekes dolog felfedezni a borokban a különböző illatokat és zamatokat – vezetett be a borkóstolás művészetébe a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának alapító elnöke, aki azt szeretné, ha minél többen ráéreznének a borivás kultúrájára. Ezért borklubot szervezett és a klubtagokkal havonta közösen tesztelik a borokat.

A legjobb bor? Az etalonnak számító, Borkalauzban szereplő hiteles adatok szerint a Tokaji Szepsy Cuvée 1999-es évjárata vezeti a rangsort a százas skálán 96 ponttal. A kedvence? – Valamirevaló magyar borfogyasztó előtérbe helyezi a száraz borokat. Kivétel csak a tokaji lehet. Nekem is a szekszárdi, lágy, gyümölcsös vörösbor a kedvencem és természetesen a Borbarát Hölgyek zászlósbora is ilyen fajta. A Csongrádi Borhölgyek kedvence Cuvée, Pálfy György cabernet francból, kékfrankosból és kadarkából készítette – magyarázta a borszakértő, aki sajnálattal említette, hogy az idén a megyében nincs igazán jó cukorfoka a mustnak, és várhatóan a kedvezőtlen időjárás miatt savas borok készülnek.


Elvitte a szürkerothadás

Nagyon gyenge a szőlőtermés a borvidékeken: az előző évekhez képest feleannyi a szőlő vagy még kevesebb. Horváth Erzsébet napra készen sorolja az okokat: már januárban a fagy megtizedelte az ültetvényeket, későn indult a vegetáció, a zsendülés és az érés is kitolódott. A néhány napos jó időket követő tartós csapadék pedig a szürkerothadásnak kedvezett, ami megtizedelte az ültetvényeket. Hiába próbálkoztak permetezni a gazdák, a szer hatásának múlásával újrakezdődött a penészesedés. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babszemekből kirakott országtérkép

Nyolcvanöt kilós sütőtököt is láthattak az érdeklődők Balástyán, a hét végén megrendezett zöldség-… Tovább olvasom