Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

És az Oscart kapja...

Csongrád megye – Majd kiderül hétfőn hajnalban! De addig végigülheti az esélyes filmeket! S mennyi mindent csinálhat még! Ízelítő a hétvége programkínálatából.
Láthatósági mellényben Shakespeare hősei
Szeged, REÖK, péntek, 19.00

A mester egyik legnagyobb klasszikusát, a Szentivánéji álom című vígjátékot dolgozza fel a Thália Színház és a FÜGE Produkció előadása, a „Láthatóságiak – Kis Szentivánéji zene" című darab. A cselekmény középpontjában Oberon és Titánia viszálya, a négy szerelmes viszontagságai és a mesteremberek, vagyis a láthatóságiak története áll. A darabot Máthé Zsolt, az Örkény Színház kiváló színésze rendezte, a szereplők közt pedig megtaláljuk a fővárosi Katona József Színház fiatal színművészét, Tasnádi Bencét is, aki tavaly a „legígéretesebb pályakezdő" díját kapta a színikritikusoktól. Shakespeare drámája mellett nagy hangsúlyt kap a produkcióban George Gershwin zenéje is, többek között a Kék rapszódia és a Summertime. Jegyek kaphatók 2000 forintért.Sziki gyalogtúra
szombat

Túraközpont: Kiskundorozsma, Ács Géza sportcsarnok, Brassói u.
7.30: Távok/szintidők: 7 km/2 óra, 16 km/4 óra, 27 km/7 óra. Nevezés: a túra napján 7.30–9.00 óra között a túraközpontban. Rendező: Szegedi Sport és Fürdők Kft. A rendezvény különböző hosszúságú útvonalain a túrázók megismerhetik Dorozsma–Bordány–Zsombó tanyavilágának rejtőzködő szépségeit, bepillanthatnak a vidék tavaszt váró kertjeibe, átszelhetik az egyedülálló zsombói láperdőt. A túra ellenőrző állomásain a rendezők frissítéssel várják a résztvevőket, akik szintidőn belüli célba érkezést követően a teljesítést elismerő oklevelet vehetnek át. A rendezvény útvonaláról és részleteiről információk a www.szegedsport.hu honlapon találhatók.Színpadi kínálat

Szeged, Nemzeti Színház
péntek, 14.00, szombat 17.00:
Ágacska

Szeged, Kisszínház
péntek, 19.00:
Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem?
Szombat, 15.00: Hamupipőke

Szegedi Pinceszínház
péntek, 19.30:
Hatan pizsamában.

Épületavató és irodalmi kerekasztal-beszélgetés
Szeged, Osztróvszky utca 1/B, szombat
10.00:
A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola megrendezi hagyományos kulturális gáláját. Az iskola tanulói és dolgozói néptáncokkal, színpadi jelenetekkel, népzenével és kiállításokkal várják a látogatókat.
12.30: kiállításmegnyitó – Móra-projektek az általános és középiskolai oktatásban és nevelésben, és irodalmi kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolában, az iskola idei kulturális gálájának, egyben épületavató rendezvényének keretein belül. A beszélgetés résztvevői: Péter László irodalomtörténész, Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, dramaturg, Krassói Anikó, a Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténeti gyűjteményének vezetője, Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum kommunikációs vezető-sajtóreferense és Iványi Gábor. Az épületavató nap eseményeit faültetés és a Dugonics-emléktábla koszorúzása zárja.

Anya-lánya jóga
SZTE-Sportközpont (Szeged, Hattyas sor 10.), szombat
10.00–15.00:
Jóga és Tánc – Anya és lánya kurzus a nőiségünkért. A kurzus témája nőiségünk teljes megélése és a finom energiák támogatása. Jogi Bhajan számos tanítása a nő méltóságának fejlesztésével foglalkozik, mivel a nő spirituális harmóniájától függ az emberi faj felemelkedése. Belépő: 5000 forint. További információ: katibogarka@gmail.com.

Tájházi Kincskereső
Szeged, Alsóvárosi Tájház, szombat, 10.00–13.00

A kézműves-foglalkozáson a gyerekekkel makramétechnikával különféle ékszereket, dísztárgyakat és használati eszközöket készítenek. A foglalkozás ára: 400 forint/fő. Minden érdeklődő gyermeket szeretettel várnak. További információ: 30/501-2822, www.napsugarashaz.hu.

Élet a Rongyban

Péntek, 20.00:
És én mit szóljak?!, Helo Zep!, Slim Jim, Bad Taste, Critical Silence.
Szombat, 21.00: Deley, Spacetaxi, Johnny in the Jungle koncert.

Met – Igor herceg
Szeged, Belvárosi Mozi, szombat, 18.00
Borogyin – Igor herceg. Hossz: 260 perc, rendező: Dmitrij Csarnyakov, vezényel: Gianandrea Noseda. Szereposztás: Ildar Abdrazakov (Igor herceg), Okszana Dika (Jaroszlavna), Anita Rahvelisvili (Koncsakovna), Szergej Szemiskur (Vlagyimir Igorevics), Mihail Petrenko (Galickij herceg), Stefan Kocán (Koncsak kán). A zene történetének egészen különleges konstellációja alakult ki Szentpéterváron az 1860-as években: egyszerre öt nagyon tehetséges, korban egymáshoz közel álló zeneszerző élt, dolgozott és kötött barátságot egymással egyetlen városban. Az öt zeneszerző, aki az új orosz zene megteremtése érdekében szövetkezett: Balakirev, Cui, Rimszkij-Korszakov, Muszorgszkij és Borogyin.Balakirev kivételével mindegyik valamilyen hagyományos foglalkozással rendelkezett: Borogyin kémiaprofesszor volt, aki „polgári" foglalkozását tekintette igazi hivatásának, s a zeneszerzést többnyire másodlagos időtöltésként, saját szavaival: „szórakozásként, kikapcsolódásként" űzte. Ennek következtében kompozícióinak száma igen csekély: a fiatalkori művektől és alkalmi kompozícióktól eltekintve egyetlen – befejezetlenül maradt – operát komponált, két és fél szimfóniát, egy rövid szimfonikus képet, egy tucat dalt, két vonósnégyest és néhány zongoradarabot. „Egyetlen zeneszerző nem lett halhatatlan ilyen kis erőfeszítéssel" – mondta róla egyik angol méltatója. Az Igor herceg közel száz év után, 1917 óta most először kerül újra színre a Metropolitanben. Rendezője, az orosz Dmitrij Csarnyakov ezzel a munkával debütál a New York-i dalszínházban. A címszerepet, a XII. századi orosz hőst a kétszeres Grammy-díjas, őseit egészen Dzsingisz kánig visszavezető Ildar Abdrazakov alakítja, aki huszonöt évesen „énekelte be magát" a legnagyobb operaházak színpadaira.

Öreg rockerek bulija
Szeged, IH rendezvényközpont, szombat, 19.00

A szegedi Öreg rockerek bulija – zenés, táncos est Kelemen Istvánnal.

Oscar! Oscar!
Szeged, Belvárosi mozi, vasárnap
10.00:
Az Oscar-nap és -éjszaka a Jégvarázs című filmmel kezdődik. Majd 12.00-kor a Phillips kapitány, 14.30-kor az Amerikai botrány, 16.45-kor a 12 év rabszolgaság, 19.00-kor a Gravitáció, 20.45-kor a Mielőtt meghaltam című filmet láthatják. Utóbbi premier előtti vetítés, és 1000 forintos jeggyel nézhető meg. 23.15-től A Wall Street farkasát vetítik a Zsigmond Vilmos Teremben.
A Balázs Béla és a Csőke József Teremben 16.30-tól a Philomena – Határtalan szeretet, 18.30-tól A vadászat, 20.00-tól A nagy szépség, 20.30-tól a Mielőtt éjfélt üt az óra, 22.30-tól az Alabama és Monroe, 0.30-tól a Blue Jasmine című filmet láthatják. A Zsigmond Vilmos Terembe a belépő 800, a Csőke József, illetve a Balázs Béla Terembe a belépő 650 forintba kerül filmenként.

* * *

Állandó és időszakos, de még látogatható kiállítások

Szeged

A SZAB-székházban (Somogyi u. 7.) március 16-áig: Kereszty Zsolt-emlékkiállítás.
A Móra Ferenc múzeumban március 16-áig: Gárdonyi – A láthatatlan ember arcai; április 27-éig: Paluch Tibor Egy régész Afganisztánban – 14 hónap Belső-Ázsiában című kiállítása. Állandó kiállítások: díszterem, Lucs-gyűjtemény, „Csak egy Földünk van..." – természettudományi kiállítás, Patikatörténeti kiállítás, Móra-emlékszoba, „Szöged hírös város" – néprajzi tárlat.
A Tiszavirág hotelben (Hajnóczy u. 1.) március 8-áig: Közel s távol – Kovács Anikó kiállítása.
A Fekete Házban március 31-éig: A XX. századi Szeged villanófényben című kiállítás.
A Grimm Könyvesbolt és Galéria Kávézóban (Kölcsey u. 4.) február 28-áig látható Napok címmel Kátai Dalma fotókiállítása.
Az EDF Galériában (Klauzál tér 9.) február 28-áig látható Somoskövi Sándor építész-grafikus Tollal, ecsettel című kiállítása, 9–19 óráig.
Az Agóra gyermekkuckóban február 28-áig: Újabb kockás históriák – történelmi képregénysorozat; Maszkabál – jelmezötletekről szóló könyvek és zenés CD-k; állandó kiállítás: a Fábián Tamás Érték Alapítvány ásványgyűjteménye.
A Somogyi-könyvtárban március 5-éig: Házasság és család a Nagy Háború árnyékában; Gondolatban mindig ott leszek – műtermi portrék az I. világháború idejéből; 200 éve hunyt el Mitterpacher Lajos, az első magyarországi agrártudományi tanszék, az „oeconomica ruralis" vezetője – kamarakiállítás; március 6-áig: 175 éve született Beniczkyné Bajza Lenke – kamarakiállítás; március 19-éig: Egy kis ismeretterjesztő akadémiává nőtte ki magát – 160 éve indult a Vasárnapi Újság; március 29-éig: Az „isteni" Michelangelo a Reneszánsz Géniusza; Fény-t-örvények címmel – válogatás Simon Miklós festőművész alkotásaiból.
A Csillag téri fiókkönyvtárban február 28-áig: Őrizem!... gyermekkorom virágzó rétjeit címmel Kiklis Katalin festményei.
A Dorozsmai fiókkönyvtárban február 28-áig: Schmidt Andrea: Könyv és olvasója.
A Francia utcai fiókkönyvtárban február 28-áig: Téli hangulatok címmel Némethné Nagy Mária fotókiállítása.
A Hangoskönyvtárban március 6-áig: a Nap-Fény Fotókör tagjainak Mártélyon voltunk című fotókiállítása.
Az Odesszai fiókkönyvtárban február 28-áig: A szavaknak igéző erejük van – kiállítás Márai Sándor halálának 25. évfordulója tiszteletére.
A Petőfitelepi fiókkönyvtárban február 28-áig: Illés Tibor Szeged szecessziós épületei című kiállítása.
A Rókusi fiókkönyvtárban február 28-áig: A szegedi nagyárvíz című fotókiállítás.
A Szőregi fiókkönyvtárban február 28-áig: Pillanatok a Szegedi Vadaspark életéből.
A Tápai fiókkönyvtárban február 28-áig: Tápai emlékek: kendők és keszkenők – kiállítás a honismereti gyűjtemény anyagából.
A SZAB-Székházban február 28-áig: Vinkó Leó kiállítása.
A Polgári szalonban (Victor Hugo u. 5.) Erdélyi impressziók – Balló Andrea és Simon Miklós kiállítása.
Az Alsóvárosi Ferences látogatóközpontban (Mátyás tér 26.)
Szögedön két abszolút van: az alsóvárosi templom és a Tisza – kiállítás, amely kizárólag tárlatvezetés keretében tekinthető meg, előzetes foglalás alapján (telefon: 20/502-1953, e-mail: info@latogatobarat.hu, weboldal: www.latogatobarat.hu).
A Bokor u. 14. szám alatt Farkas Gyula festőművész olajfestményeinek kiállítása, megtekinthető telefonon történő bejelentkezés után: 30/286-7061.
A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum (Felső Tisza-part 10.) pénteken és szombat 15–18 óráig várja látogatóit. Állandó kiállítások: A Pick szalámi története, A szegedi paprika története.

Csongrád
A galériában március 9-éig: A Csongrád képzőművészete a XIX. századtól napjainkig című tárlat.

Hódmezővásárhely
A Tornyai János múzeumban (Dr. Rapcsák András út 16–18.) Kincsek a szántásból – a szikáncsi aranylelet című kiállítás; Képek – Emlékek címmel Németh József fotó- és grafikusművész kiállítása; megnyílt a 110 éve Vásárhelyen született Hamza D. Ákos filmrendező, forgatókönyvíró, producer, költő, festő- és szobrászművész hagyatékából összeállított kiállítás.
Az Emlékpont Galériában (Andrássy út 34.) március 16-áig látható B. Nagy Balázs fotográfus A holokauszt emlékére című fotókiállítása.
A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megnyílt a halasi csipke történetét bemutató, tíz tablóból álló és 28 csipkét tartalmazó kiállítás.

Szentes
A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör február 28-án, pénteken 18 órára várja az érdeklődőket a Művelődési és Ifjúsági Házba az Aradi Fotóklub Ellentétek című fotókiállítására.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napsütéssel indul, esővel végződik

Szombat lesz a főnap, mindenre, vasárnap már esik, pénteken meg ugye, be kell menni még dolgozni... Tovább olvasom