Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Escamillo - egyenesen Hollywoodból

Szeged - Nmon Ford honfitársát, Lee Poulist váltja Escamillo szerepében a tavaly nagy sikerrel bemutatott Carmen mai felújításán. A fiatal amerikai baritonista először énekel Magyarországon.
– Los Angelesben születtem, hároméves koromban kezdtem zongorázni. Sokáig azt gondoltam, zongorista leszek, de túl sokat kellett volna hozzá gyakorolni. Elkezdtem énekelni tanulni, és ez bejött – mesélte Nmon Ford. Az afroamerikai énekes a dél-kaliforniai egyetemen (USC) szerzett kiváló énekművész címmel diplomát – tenoristaként. Hamarosan hangfajt váltott, nemzetközi pályafutása már baritonként indult. Több rangos énekversenyt is megnyert az Egyesült Államokban. Széles a repertoárja, énekelte a Tosca Scarpiáját és a Billy Budd címszerepét a hamburgi operaházban, Amfortast a Los Angeles Opera nevezetes Parsifal-produkciójában Plácido Domingo partnereként. Repertoárján tartja Amonasro (Aida), Renato (Álarcosbál), Jago (Otello), Luna (A trubadúr), a Hollandi (A bolygó hollandi), Posa márki (Don Carlos) és Macbeth szerepét is. Olyan világhírű karmesterekkel dolgozott együtt, mint James Conlon, Esa-Pekka Salonen, Leonard Slatkin, Bruno Bartoletti, Kent Nagano és John Adams.

Nmon Ford Escamillo jelmezében a Dóm téri próbán. Fotó: Segesvári Csaba
A fiatal amerikai baritonista, Nmon Ford énekli a torreádor szerepét
Fotó: Karnok Csaba

– A szegedi már vagy a tizedik Carmen-produkció, amelyben Escamillót alakítom. Amikor készültem a szerepre, egy barátom bemutatott Spanyolországban két igazi, híres matadornak. Nem tűntek extrovertált, színes egyéniségnek, én inkább visszahúzódónak, csendesnek láttam őket. Megkérdeztem az egyiket, ismeri-e a Carmenből Escamillót. Nevetett, és legyintett. Én ezt úgy értelmeztem, a figura erős túlzás a valósághoz képest. Egy igazi matador nem lenne jó operakarakter. Kiszámítottam: Escamillónak mindössze 9 perc jut a Carmenben, ennyi idő alatt kell megteremteni a figurát. Igaz, ez a 9 perc a legerősebb, a legkarakteresebb, amit színpadon valaha is énekeltem – fogalmazott Nmon Ford, aki nagyszerűnek tartja Kerényi Mikós Gábor rendezését.

Nmon Ford Escamillo jelmezében a Dóm téri próbán. Fotó: Segesvári Csaba
Nmon Ford Escamillo jelmezében a Dóm téri próbán.
Fotó: Segesvári Csaba

– Fontos, hogy amikor Escamillo színre lép, a közönségnek már az első benyomása az legyen róla, hogy árad belőle az energia, a szexualitás. Ebben a rendezésében a torreádor egy celeb, aki minden figyelmet magának szeretne. Először játszom Escamillót egy olyan előadásban, ahol kamerák követik, és a közönség kivetítőn, felnagyítva láthatja minden gesztusát, mozdulatát. Különleges élmény, olyan érzésem van, mintha egy filmben játszanék. Nagyon maivá válik a történet. Hollywoodban élek, ott nap mint nap ugyanezt látom magam körül. Hozzászoktunk a valóságshow-khoz, a celebekhez. Az is tetszik, hogy Kero az opera humorát is megmutatja, amit nagyon fontosnak tartok. Kero – pozitív értelemben véve – egy kicsit őrült figura, akinek erős, eredeti ötletei vannak. Örülök, hogy dolgozhatok vele – mondta a rokonszenves, intelligens és mindenkivel barátságos baritonista, aki Hollywoodban élve sok világsztárral, többek között Michael Jacksonnal és Ricky Martinnal is többször találkozott. Ahogy játszik és énekel, lehet, hogy néhány év múlva őt is a legnagyobb sztárok között emlegetik majd. Máris több olyan zenei felvétel közreműködője, amelyet Grammy-díjjal jutalmaztak.

Don Giovanni Pál Tamással Bolognában

Nmon Ford több operaházban is bemutatkozott már Don
Giovanniként. Márciusban Pál Tamásnak, a Szegedi Nemzeti Színház első karmesterének dirigálásával énekelte a Mozart-opera címszerepét Bolo-
gnában, a Teatro Comunaléban. – Rendkívüli színházi személyiségnek tartom, perfekt muzikalitással, gyönyörű hanggal, különleges, akrobatikus fizikai képességekkel. Ezt bizonyította Bolognában is, ahol a rendező, Pier Luigi Pizzi kérésére a legnehezebb akrobatikus színészi feladatokat is könnyedén megoldotta. Óriási sikere volt, én is kiváló énekesnek tartom. Örülök, hogy a szegedi közönség is megismerheti – mondja Pál Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Záporeső, zivatar, kismenyasszony...

A péntek és a szombat reménytelen, vasárnap megreszkírozhat egy fázós strandolást. Tovább olvasom