Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Esély a Mária-telepi fiataloknak

Baks - Nyolc új ˝fecskeházat˝ épít Bakson az önkormányzat. A kétlakásos társasházakba Mária-telepi fiatalok költöznek majd. A leendő lakókkal két éve szociális munkások foglalkoznak. A telepről elköltözni hatalmas változás lesz az életükben.
Négyszázmillió forintot nyert Baks önkormányzata a TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Pályázat) pályázaton. A 100 százalékos támogatottságú projekttel a baksi fiataloknak kívánnak esélytöbbletet nyújtani.

– Évekkel ezelőtt kezdtük a felzárkóztatási programot Mária-telepen, most újabb lépéseket tehetünk az ott élők integrációja érdekében – mondta Búza Zsolt polgármester.

– Mária-telepen főleg cigányok élnek, meglehetősen rossz körülmények között, nehéz anyagi helyzetben. A most elnyert forrásból 16 család számára teremthetünk az eddigieknél sokkal jobb körülményeket.

A 400 millióból az önkormányzat hét, már meglévő szociális bérlakást újított fel. A játszótér mellett létrehoztak egy sportcélokat szolgáló közösségi teret. Mária-telepnél buszfordulót is építenek. A beruházás legnagyobb tétele a nyolc ikerház építése lesz.

– Baks 5 utcájában épül fel a nyolc, kétlakásos társasház, az Ady, a Rózsa, a Barátság, a Kassai és a Kossuth utcákban 1-1, míg a Kolozsvári utcában három. Azért nem lakótelepszerűen terveztük az új otthonokat, mert el akarjuk kerülni a szegregátumot. Szeretnénk, ha a Mária-telepről odaköltöző fiatalok beilleszkednének a baksi közösségbe – folytatta a településvezető.

A leendő lakókat többfordulós pályázaton választották ki, több feltételnek kellett megfelelniük. Olyanokra esett a választás, akik aktívan részt vesznek a közösségi életben, ha vannak gyermekeik, járatják őket óvodába, iskolába, illetve az is feltétel volt, hogy a család egyik tagja aktív kereső legyen. Egy korábbi pályázat révén az új fecskeházakba költözőkkel már két éve szociális munkások foglalkoznak, akik felkészítik őket a változásokra. A lakásban 5 évig élhetnek a családok. Minimális bérleti díjat kell fizetniük, a házak rezsije is alacsony lesz. Így az önkormányzat azt reméli, a beköltözők tudnak majd félretenni, hogy a későbbiekben saját otthont vásárolhassanak.
A lakások viszonylag nagy telkekre épülnek, hogy a családoknak lehetőségük legyen konyhakertet kialakítani.

Búza Zsolt elmondta, a házak építését hamarosan kezdi a közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező. Az önkormányzat átadta az építési területeket.

– Mindegyik ház egyforma méretű és beosztású lesz. A földszinten lesz a nappali, a konyha és a fürdőszoba, az emeleten pedig két hálószoba. A tervek szerint október végén már költözhetnek is be a lakók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliót utalt ismerősének egy ügyfél számlájáról

Az egyik szegedi bankfiókban ügyfélreferensként dolgozó nőt és ismerősét nagyobb kárt okozó csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják. Tovább olvasom