Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Ésik Zoltánról nevezték el a Radnóti 313-as termét

Szeged - Egykori tanítványai avatták fel Ésik Zoltán, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium volt biológiatanárának domborművét szombaton.

Az 1972-ben végzett IV. D osztály diákjai avatták fel a 313-as terem előtt Ésik Zoltán, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia tanárának a domborművét és nevezték el az egykori osztálytermet tanáruk után. A tanítványok közül Dux László tanszékvezető egyetemi tanár méltatta Ésik Zoltán.

Az ünnepségen elhangzott, Ésik Zoltán közel harminc éven át (1952-1981) tanított biológiát a Radnóti Gimnáziumban. Kiemelkedő szerepe volt a gimnázium biológiai tagozatos tevékenységének elindításában, majd országos rangra emelkedésében. Orvoskari felvételi előkészítő tanfolyamokat indított, jelentős sikereket ért el a szegedi orvosképzésre jelentkező hallgatók előképzésében. Számos tanítványa ért el előkelő helyezést az országos középiskolai diákversenyeken, majd lett kiváló orvos, biológus, egyetemi oktató, szakember.

Ésik Zoltánról nevezték el a Radnóti 313-as termét. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Ésik Zoltán szakmailag felkészült, jó kedélyű, diákszerető tanár volt. Következetesen megkövetelte a teljesítményt, ám azt megfelelő módon elismerte. Széles látókörű pedagógus volt, oktató tevékenysége messze túlmutatott a tankönyvek szintjén. Tanítványai számára útravalóként adta a nyitottságot és a belső igényt, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Hivatástudatával, lelkesedésével a fiatal tanár generációnak is utat mutatott.

Az 56-os események során diákjai előtt tett megnyilvánulásai miatt megrovásban részesült, nyugdíjba vonulásáig semmilyen szakmai elismerésben nem részesült. Gál Béla, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, az intézmény igyekszik felhasználni mindazt a tapasztalatot, amely az iskola fennállásának 116 éve alatt összegyűlt. Ehhez elengedhetetlen az iskola hagyományainak, szellemiségének tisztelete, az elődök emlékének ápolása.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyszerelők - a fotósok szemével

Az életünk részévé vált villamos energia mögött villanyszerelők erőfeszítése rejlik, akik nap mint nap mindent elkövetnek az áramszolgáltatás folyamatosságáért. Tovább olvasom