Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Esküvőszervezővel mindig könnyebb

Szeged - Bár a tengerentúlon régóta jól jövedelmező szakma, Magyarországon csak most kezd beindulni az esküvőszervezés. Szegeden néhány iroda működik, de rivalizálás helyett inkább segítik egymást.
Helyszínt keresnek, zenekart hívnak, dekoráltatnak. Egy jó szakember a váratlan helyzetekben is helytáll: szúnyogriasztót szerez, vagy új cipőt vásárol a menyasszonynak.

– Míg külföldön ugyanannyira hozzátartozik az esküvőhöz az esküvőszervező, mint a menyasszonyi ruha, Magyarországon csak most kezd kialakulni az üzletág. Szegeden mindössze néhány iroda foglalkozik esküvőszervezéssel. Rivalizálás helyett azonban inkább segítünk egymásnak – mondta Pleskó-Almási Anita esküvőszervező, akitől megtudtuk: leginkább olyan párok veszik igénybe szolgáltatásait, akik külföldön, vagy a fővárosban élnek, vagy akik olyan sokat dolgoznak, hogy nem marad idejük a menyegző megszervezésére.

Korom Alexandra úgy véli, bár még gyerekcipőben jár ez a szolgáltatás Szegeden, érezhető, hogy évről évre egyre nagyobb a kereslet iránta. Szerinte sem versengenek az irodák, hiszen szinte mindegyikük más és más szolgáltatóval dolgozik. Alexandra újításra is törekszik: különböző stílusú esküvőket szervez a retrótól a keletiesig.

Pleskó-Almási Anita régi motorosnak számít a szakmában. Fotó: Frank Yvette
Pleskó-Almási Anita régi motorosnak számít a szakmában.
Fotó: Frank Yvette

– Aki sokáig dolgozik, és este már csak arra van ereje, hogy beessen az ágyba, annak nagyon sokat segíthetünk – mondta. Az esküvőszervező szinte mindent elintéz a pár helyett. Helyszínt keres, díszít, dekorál, zenekart hív, két dolgot azonban nem vállal: a polgári szertartásra nem ő kér időpontot, és a templomi szertartással kapcsolatos teendőket sem vállalja, hiszen a jegyesoktatásra nem járhat el a szerelmesek helyett.

Árak

Az, hogy a nagy napunk, és az azt megelőző fél év ne izgalmakkal teli kapkodással teljen, hanem helyettünk mindent megszervezzen egy rutinos esküvőszervező, bizony pénzbe kerül. A szegedi szakemberek 50 és 100 ezer forint közötti összegért vállalják el a rendezvény megszervezését és lebonyolítását.

Fél évvel a kijelölt nap előtt tanácsos felkeresni az esküvőszervezőt, így marad elég idő mindenre. Anitával azonban előfordult már, hogy tíz nappal az esküvő előtt kereste meg egy pár azzal: szervezze meg 120 fős lakodalmukat.

S azon sem lepődik meg, hogy egészen megvalósíthatatlannak tűnő dolgokat is elvárnak tőle: például hogy Szeged környékén olyan helyet találjon a lakodalomhoz, ahol érvényesülni tud a menyasszony ruhájának 16 méter hosszú uszálya.

Az esküvőszervező nem dobhatja be a törülközőt még az ilyen, s ehhez hasonló, megoldhatatlannak tűnő helyzetben sem. Anita több ízben húzta ki az ifjú párt, és násznépét a csávából. Elmesélte: egy kertben tartott lakodalmon szúnyoginvázió lepte el a vendégeket. Az esküvőszervező elszaladt a patikába, s harminc perc múlva már ott is volt a bőrmentő készítményekkel. Egy másik alkalommal pedig cipőt vásárolt a menyasszonynak, hiszen a fotózás előtt kitört topánkája sarka. Alexandra táskájában mindig ott lapul néhány hasznos dolog: kisolló, cérna, nejlon harisnya, rúzs, ragtapasz – a váratlan helyzetekre.

Az esküvőszervezésről már Szegeden is lehet oklevelet szerezni. A tanfolyam öthetes, és 60 ezer forintba kerül. A jelentkezők részletesen megtanulnak mindent az esküvőszervezéssel kapcsolatban. Szakemberek – virágkötő, fotós, vendéglátós – előadásait hallgathatják végig. Megtanulják az esküvőkkel kapcsolatos tradíciókat, helyi hagyományokat, különböző vallások szokásait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín 5-ös visszaszámlálás: ...ÁCIÓ!

Szeged - Az utolsó tanítási hét is elkezdődött az iskolákban, a visszaszámlálásban mi is az… Tovább olvasom