Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Esküvőt kaptak nászajándékba

Kübekháza - Tíz év bántalmazó házasság, egy válás és további 17 év kényszerű együttélés után újra egymásra talált egy kübekházi házaspár. A lánykérést az asszony pénzhiány miatt elutasította ugyan, a Bibliakörnek köszönhetően szombaton mégis esküvővel pecsételhették meg szerelmüket. A közösség adott össze hozzá mindent dekorációtól a vacsoráig.
"Anya, hozzám jönnél feleségül?" Egy mondat, ami sok családban elhangzik és egy boldog, közős jövő kezdődik vele. Buborék Rozáliának is ezt a kérdést tette fel Pesti János januárban, szombaton pedig kimondták egymásnak a boldogító igent. A kübekházi pár története mindennaposnak tűnhet, mégsem hasonlítható egyetlen másikhoz sem.

A 69 éves férfi és az 59 éves nő harminc évvel ezelőtt egyszer már összeházasodott. Mindkettőjük háta mögött volt már egy válás, melyből az asszonynak 3, a férfinak 2 gyereke született. Az orvosi rendelőben történt "nagy találkozás" után 3 hónappal már össze is költöztek, fél évvel később pedig összekötötték az életüket.

Esküvőt kapott nászajándékba egy kübekházi házaspár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Pár hónap múlva elkezdődtek a problémák. A férjem ivott, a veszekedések mindennapossá váltak – mesélte az asszony. - Én viszont vártam, hátha megváltozik.

A helyzet azonban csak egyre mérgesedett, annak ellenére is, hogy közben közös gyermekük is született.

- Sajnos bántottam is. Szerettem én, de az ital ezt tette velem – ismerte be János. Az asszony 10 évig tűrte ezt, közben azonban gyermekei elfordultak tőle és depressziós is lett. Mikor belátta, már csak a gyűlölet maradt köztük, kimondta: vége. Nem engedhették azonban meg maguknak, hogy külön költözzenek, így bár hivatalosan elváltak, tovább folytatódott pokoli életük. Annak ellenére is, hogy a férfi időközben letette az italt, hogy visszaszerezze feleségét.

- Ideges, depressziós volt. Mindenbe belekötött – mesélte Rozália. A helyzet annyira nyomasztotta, hogy pszichiátriára került, hónapokig bent feküdt. Ezt követően hívták el Biatorbágyra egy lelki gondozói hétre, ahol megtért. Onnantól kezdve rendszeresen eljárt a falu bibliakörébe.

Esküvőt kapott nászajándékba egy kübekházi házaspár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Láttam rajta, hogy teljesen megváltozott. Bár én nem lettem hívő, de mindig kérdezgettem, miről beszélgettek. És ez engem is lassan átformált – mesélte a férfi. Ahogy pedig eltűntek a veszekedések, 17 év után ismét visszatért kettőjük életébe a szerelem. - Azt mondtam, addig ne haljunk meg, amíg nem esküszünk meg megint.

Hiába tette fel azonban egy reggel a nagy kérdést volt feleségének, be kellett látniuk, nincs pénzük esküvőre. Amikor az asszony elmesélte a falu polgármesterének, hogy emiatt nemet mondott, Molnár Róbert csak annyit mondott: "ne aggódj Rózsika, lerendezzük". Így is történt. A kübekházi bibliakör megszervezte a menyegzőt.

- Az asszonyok süteményeket sütöttek, a szakács elkészítette a menüt, kaptunk virágot, de az élő zene, a menyasszonyi ruha, torta és frizura, a dekoráció és a videofelvétel is mind felajánlás volt – mesélte a falu első embere, aki példaértékűnek nevezte, ahogy a sok viszontagságon keresztül ment párért összefogtak. Ő maga szállította a jegyespárt lufikkal díszített cabrion a Mézeskalácsház elé, melynek kertjében össze is adta őket több mint 60 vendég jelenlétében. A házaspár két tanúja pedig szomszédaik voltak, akikkel sokáig haragban voltak, mostanra azonban legjobb barátaik lettek.

Esküvőt kapott nászajándékba egy kübekházi házaspár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Amíg élek, szeretni fogom és el nem válok tőle – fogadta könnyeivel küszködve a gyűrűk felhúzása után János, mely terveik szerint azt a közös életüket jelképezi, ami szeretetben, boldogságban és megértésben telik majd.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. ossian33 2013. május 20. 23:05
  „"... de az ital ezt tette velem " Sohasem az ital a hibás, hanem aki megissza!
  Nagyon optimista az asszonyság, ha ennyi elcseszett év után még tud hinni ebben a kapcsolatban.”
 • 23. 6664 2013. május 20. 20:10
  „14. IVY 2013.05.20. 13:47 Tedd azt, de az "ugyanaz" régen is egy szó volt...”
 • 22. szalontai1 2013. május 20. 19:17
  „Elnézve a fényképeket és ismerve a kübekházi helyzetet egyre jobban erősödik meg bennem,ami eddig is nyílt titok volt,nevezetesen,hogy aki közel került "nagyon megtért" polgármester úrhoz,persze csak úgy lehet ha az ember is megtér,Kübekházán minden lehetséges.Aki nem csókolgatja minden reggel a fakeresztet a "Mézeskalács" házban mintha nem is lenne a falu lakója.Még közfoglalkoztatásban sem részesülhet.Nem beszélve az állandó önkormányzati állásokról.”
 • 21. C6H12O6 2013. május 20. 19:04
  „Nekem valamiért nem tetszik az az összeszorított lefelé görbülő szájszél a "menyasszonynál". Nem látszanak boldog mosolygós párnak. Lehet pont rosszkor kapta el a fotós a pillanatot?”
 • 20. CID 2013. május 20. 18:26
  „Marhák, vén marhák.”
 • 19. grafika88 2013. május 20. 17:15
  „Semmi garancia ,hogy élethosszig kitart. A váláshoz is besegít a Bibliakör majd ??
  Az előéletüket nézve..én se támogatnám a többszöri ujrakezdést ! Kutyából nem lesz szalonna ! Aki úgy élte le az életét..69 évesen már nem fog változni !

  A nő keressen magának másik pasit.”
 • 18. tocen 2013. május 20. 16:35
  „Jó reklám:))”
 • 17. Lutetia 2013. május 20. 15:58
  „16. Lucia, a cikkből nem derül ki, hogy az első vagy a második házasság megkötésekor volt-e templomi esküvő. Könnyen meglehet (bár nem száz százalék), hogy nem, hiszen a házasfelek egyike még csak most "tér meg", a másik fél pedig nem hívőnek vallja magát. Ha pedig még nem volt templomi esküvője egyiknek sem, akkor simán lehetett a mostani alkalmával templomi esküvő is. Ennyit a szövegértésről. És egyéb gyarlóságokról.”
 • 16. Lucia 2013. május 20. 15:41
  „6.
  Szövegértés, ÓHHHH!
  Templomi házasságkötés csak az ELSŐ alkalomkor jár! Nekik ez már - fejenként - a 3. volt!!”
 • 15. info 2013. május 20. 15:05
  „14. IVY 2013.05.20. 13:47-lájkolom - de kell neki valaki aki majd idős korára ápolja, ezért megkérte a kezét ......”
 • 14. IVY 2013. május 20. 13:47
  „Évekig történő bántalmazás és hónapokig tartó pszichiátria után se kéne ugyan az az ember többé....
  Akkor inkább haljak meg egyedül, elhagyatva.”
 • 13. vélemény 2013. május 20. 13:13
  „Operett helyett már csak házasságokat szervez a kübekházi pm?
  A lényeg az, hogy Ő szerepeljen?”
 • 12. _csutak_ 2013. május 20. 12:58
  „A hit csodákra képes!”
 • 11. pinksugar 2013. május 20. 11:25
  „Felmelegítve csak a töltött káposzta jó!”
 • 10. Lutetia 2013. május 20. 11:04
  „6. lepkehalo, ott a pont (még ha valamennyit fizetni is kell az anyakönyvvezetőnek) :) Templomi esküvő is volt?”
 • 9. nanenáné 2013. május 20. 11:04
  „Egy kis közösség nagy ereje.... Minden elismerésem a Bibliakör tagjainak, a Polgármesternek ! Példaértékű ez az összefogás, erre lenne szükség az élet minden területén, ezzel szemben mit látunk ??? Én már nem akarok se fideszről se celebekről olvasni, kívánom magunknak, hogy sok ehhez hasonló emberi megmozdulásról értesülhessünk, de még inkább részesei lehessünk.”
 • 8. Zotya100 2013. május 20. 10:52
  „Gratulálok nekik! Sajnos eléggé egyedi eset: ahol az italozás miatt romlik meg egy kapcsolat, ott az italozó fél nem fog megváltozni és letenni a poharat, többnyire akaraterő hiányában. Volt ismerősöm, akinek olyan állapotban volt a mája, hogy a doki megmondta neki, ha azonnal nem hagyja abba az ivást, pár hónapon belül meghal. Így is lett.”
 • 7. queenmargareth1 2013. május 20. 10:46
  „én úgy tudom, hogy valamennyit adni kell az anyakönyvvezetőnek, de nem biztos.
  Mindenesetre:SOK BOLDOGSÁGOT!!!”
 • 6. lepkehalo 2013. május 20. 10:33
  „Ha valaki azzal utasítja el a házassági ajánlatotokat, hogy drága az esküvő, mondjátok neki, hogy nyugi, a házasságkötés ingyenes. Persze extrákért fizetni kell (díszterem, élőzene, díszítés, pezsgő), de maga az "összeadás" ingyen van. Szóval az se riadjon vissza, akinek nincs pénze, se a bibliakör nem aktivizálja magát.”
 • 5. eternette 2013. május 20. 10:23
  „Humoros...de jó buli volt az egyébként unalmas faluban.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többször visszatapsolták Varnus Xavért és Lajkó Félixet

Varnus Xavér és Lajkó Félix adott kitörő sikerű koncertet a 110 éves évfordulóját ünneplő szegedi… Tovább olvasom