Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Eső előtt köpönyeg: próballenőrzés a boltokban

Szeged - A Kisosz hívásra házhoz megy, és bírságmegelőző próbaellenőrzést tart a boltokban és a vendéglőkben. Megmutatják, mit kifogásolhatnak a hatóságok, amikor ellenőrzik a vállalkozásokat.
 Mit is néznek?

A NAV a pénztárgépre fókuszál: ha már működik az online kassza, ellenőrzik, jól olvasható-e az azonosító szám. Ha még nincs új gép, kérik az új berendezés érvényes megrendelőjét. A fogyasztóvédelem arra kíváncsi, az alkalmazott tájékoztatja-e a vevőt a jótállásról, a garanciáról és a szavatosságról. Az új Ptk.-val belépett a gyártó garanciája is: az eladónak ezt is mondania kell a vásárlónak. Fontos, hogy a termék alatt pontosan ott álljon a mértékegység és az ár. A vendéglátóhelyek teraszain a teljes árlistát fel kell tüntetni. A hatóságok már a bejáratnál ellenőrzik, szabályos-e a dohányzást tiltó tábla.

– A NAV, a munkaügyi szakigazgatási szerv, a fogyasztóvédelem általában együtt tart ellenőrzést, ezért a mi szakértőink is hárman mennek el az üzletekbe – magyarázta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára, milyen a júliusban bevezetett új szolgáltatásuk, az úgynevezett bírságmegelőző próbaellenőrzés. – Előtte felkészülünk a cégből, megállapodást és titoktartási nyilatkozatot írunk alá a vállalkozóval, és csak annyit mondunk, 2 héten belül megyünk: egyeztetett időintervallumban, mégis váratlanul. Ha alkalmazottat találunk az üzletben, bemutatkozunk, mutatjuk az aláírt megállapodást, és saját ellenőrzési listánk alapján mindazt megnézzük, amit a hatóságok. Ezt követően 3 munkanapon belül elkészítjük az értékelést és a javaslatot, mellékelve a helyszíni jegyzőkönyvet. Az értékelés kitér arra, mit érdemes másképp csinálni ahhoz, hogy az előírásoknak megfelelő legyen a működés, és hogy nagy eséllyel elkerüljék a bírságot.

Miért vezették be a szolgáltatást? Pataki Andrea elmondta: a vállalkozók mindig csak akkor fordulnak a Kisoszhoz, amikor már bekövetkezett a baj. Holott a hatósági ellenőrzések egyre gyakoribbak, a bírságok pedig az első alkalom, a „díjmentes" figyelmeztetés után több százezer forintot is kivehetnek a vállalkozók zsebéből, hiába igyekeznek megfelelni a szabályoknak. A szolgáltatásért fizetni kell: a Kisosz tagjainak feleannyiba kerül, mint másoknak.

Pataki Andrea (balról) egy Mikszáth Kálmán utcai rövidáruüzletben ad tanácsokat Annusné Bús Erzsébet tulajdonosnak. Fotó: Karnok Csaba
Pataki Andrea (balról) egy Mikszáth Kálmán utcai rövidáruüzletben ad tanácsokat Annusné Bús Erzsébet tulajdonosnak. Fotó: Karnok Csaba

– Az ellenőrzés több területre kitér: adó- és vámügyek, foglalkoztatás, élelmiszer-biztonság, fogyasztóvédelem. Helyszíntől és tevékenységtől függően 15–20 szempontot vizsgálunk, így mindazokat a tételeket megnézzük, mint a hatóságok – fogalmazott Pataki Andrea.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ebolajárványról is beszélt az afrikai nővér a Karolinában

Harminc éve dolgozik Afrikában a Boldogasszony Iskolanővérek ottani tartományfőnöke, Mary Kerber. Tovább olvasom