Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Esőadóhoz segítség a vízműtől vagy a fősámántól

Csapadékdíjat fizet januártól a vízműnek minden szegedi vállalkozás, amelynek a területéről nem „szelektív" csatorna vezeti el a szennyvizet és az esőlét. Január végéig feleannyian töltötték ki a kalkulációhoz való adatlapokat, mint amennyi vállalkozásnak ezeket kiküldték. Az önkormányzati cégek is különféleképpen reagáltak.
Bikádi: Ennyi eső sem fog esni a piacon. Fotók: Frank Yvette
Januártól a szegedi körtöltésen belül működő, úgy nevezett egyesített rendszerű csatornára kötött cégek, intézmények csapadékvíz-elvezetési díjat kötelesek fizetni. A díjat a vízszolgáltató nem most találta ki, hiszen tíz éve minden olyan új ingatlannak számlázza a csatorna- és a vízszámlája mellé, ahonnan a szennyvizet és a csapadékvizet egy csatornán vezeti el. A csapadékdíjat – új keletű gúnynevén esőadót – eddig mindössze száz szegedi vállalkozástól szedték. Két éve viszont az önkormányzat úgy döntött, hogy a régebbi ingatlanok tulajdonosai is fizessenek.

A vízmű 625 szegedi vállalkozásnak postázott ki adatlapot, hogy számítsák ki a csatornába csatlakoztatott tetők, udvarok, zöldterületek méretét. Január végéig kellett „vallani". A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint viszonylag kevesen, 320-an küldték vissza a papírokat, és azok is elég hiányosak. Bóka József, a társaság értékesítési osztályvezetője elmondta, egyelőre türelemmel várnak. Ha kell, ki is mennek, felmérnek, kitölteni is segítenek. Senki nem kerülheti el a csapadékdíjat, mert annak is számlázzák, aki nem küld be méreteket – a vízmű saját adatbázisa alapján.

A Cserepes soron esőadó ellen ködevő brigádot alkalmaznának. Fotó: Frank Yvette
Megkérdeztünk többségében önkormányzati tulajdonú cégeket, „vallottak-e már esőadót". Básthy Gábortól, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a vízmű segítségével még egyeztetik a területeiket. Náluk huszonhárom fűtőművet és két telephelyet kell lemérni.

A lefolyási tényező

Drága mérőberendezés helyett a szegedi vízmű egy képlettel számítja ki, mennyi eső és hó hullik egy-egy vállalkozás területére. A kalkuláció alapja az ingatlan területe, de annak is csak azok a részei, ahonnan a városi vezetékbe folyik a csapadék. Felhasználják még száz év átlagos szegedi csapadékmennyiségét, a képlet bonyolultabb része pedig az úgynevezett „lefolyási tényező". Ez azt jelöli, hogy más-más mennyiségű víz folyik le az aszfaltról, a tetőről, vagy éppen a gyepről.

A Cserepes Sori Piac Kft. ügyvezetője, Bikádi János sem adott még be összesítést, nem ért egyet az új fizetnivalóval. Ehelyett két levelet írt: egyet a vízműnek, amiben kijavítja többek között a nyilvántartásukat: rosszul tudják a piac címét. A másikat nyílt levélként lapunk Postabontás rovatában tette közzé. Az igazgató az abban közölt markáns elutasító véleményét fenntartja. Az „esőadó kommandónak" címezve pikírten úgy fogalmaz, hogy a Cserepes soron a jövőben nem fog esni az eső. Ennek érdekében felvette a kapcsolatot egy ukrán parafenoménból, filippínó csodadoktorból, szingaléz halottlátóból és mátészalkai kártyavetőből álló ködevő betéti társasággal. Ezenkívül biztos, ami biztos, új munkahelyet teremtve, felvett egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező fősámánt is, meteorológiai projektmenedzser státusra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss-Rigó László perre ment

A bíróság első fokú döntése szerint az egyházi vezetők közszereplők. A szeged-csanádi megyés püspök… Tovább olvasom