Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Esős Liszt-koncert a Dóm téren

Szeged - Kevés érdeklődőt vonzott a szombat esti ingyenes Liszt-koncert, ők viszont a zord idő ellenére is végighallgatták a másfél órás komolyzenei programot.
Vastag kabát vagy takaró és esernyő volt a leghasznosabb kellék a szombat esti ingyenes Liszt-koncerten a Dóm téren. Az európai uniós soros elnökséghez kapcsolódó programsorozat részeként, a Liszt-év jegyében megrendezett zenés est különleges hangulatban telt a nézőtér híján még üresen álló téren: a fedett színpadon fellépő művészeket kartondobozokon ülve hallgathatták az érdeklődők. Ingyenes koncerthez képest kevesen voltak kíváncsiak a színvonalas és sokrétű, másfél órás programra. Koncertezett a Budapest Saxophone Quartet, Vásáry André és a Szegedi Szimfonikus Zenekar is.

A Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor dirigálta. Fotó: MTI/Rosta Tibor
A Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor dirigálta.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A meghirdetett 8 óra helyett fél 9-kor kezdődő program első harmadában a szaxofonoké volt a főszerep: a Budapest Saxophone Quartet Liszt mellett Saint-Saens-, Grieg- és Johann Strauss-műveket is megszólaltatott modern hangzásvilágú átiratokban. A férfiszoprán Vásáry André kapta talán a legnagyobb tapsot: a Liszt-specialistaként számon tartott Oravecz György zongorakíséretével két Liszt-, egy Haydn- és egy Vivaldi-szerzeményt adott elő. A szegedi szimfonikusok Gyüdi Sándor vezényletével Liszt jól ismert, magyar vonatkozású darabjait játszották. A zenekar épp belekezdett programjának második harmadába, amikor eleredt az eső. Akinél nem volt esernyő vagy esőkabát, az árkádok alá menekülve hallgatta végig a programot, a kitartást megköszönte az est házigazdája, Süveges Gergő.

A Dóm téren Vásáry André énekes is fellépett. Fotó: MTI/Rosta Tibor
A Dóm téren Vásáry André énekes is fellépett.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Hallható magyar kultúra

Liszten keresztül hallhatóvá tenni a magyar kultúrát – az EU soros elnökeként hazánk ezt a célt tűzte ki a zeneszerző születésének 200. évfordulója kapcsán. A Hungarofest és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös rendezvénye ennek csupán egy kis része volt: a következő hónapokban még számos kávéházi koncertet, templomi misét és rendezvénysorozatot tartanak majd – elsősorban a fővárosban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepekért küzdöttek Szegeden

Az öt rendező és az öt partnerszínház vezetői előtt a Korzó Zeneházban tartották az Armel Operaverseny és Fesztivál középdöntőjét. Tovább olvasom