Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Estére egész Szeged bedugult

Szeged - Szegeden a Cora Áruháznál óriási dugó alakult ki vasárnap, a rendőrök szakaszolták a forgalmat. A Bertalan híd is beállt, ezért a Temesvári körút csomópontjaiban is rendőrök irányítottak. A tisztítatlan, latyakos utakon az aranyvasárnapi bevásárlókhoz hozzáadódott a Nyugat-Európából hazafelé tartó vendégmunkások tömege. Sok volt a baleset.
Egész Szeged bedugult vasárnap este attól, hogy a 43-ason megállni kényszerült egy 2 tonnás jármű: kidurrant a kereke. A rendőrök Makó felé engedték a forgalmat, Makónál pedig Vásárhely felé terelték.

A karácsonyra bevásárlókhoz hozzáadódott a Nyugat-Európából Románia felé tartó szabadságos vendégmunkások özöne – rendkívüli forgalom volt a nemzetközi főutakon és ezek Szegeden átvezető szakaszain vasárnap. Többször is nagy dugók alakultak ki a bevásárlóközpontoknál és a Bertalan hídon. A vendégmunkás-áradat első üteme kora délután ért át a városon, és torlódott föl Nagylaknál, ahol ekkor 1 óra lett a várakozási idő. Röszkénél is teljes kapacitással működött az átkelő, Tiszasziget 20 óráig volt nyitva, itt magyar és szerb állampolgárok léphettek át.

Szombat délutántól késő éjszakáig 8–10 centi hó esett Csongrád megye területén. Szombat estig nem tudtak megbirkózni a hótakarítók a csapadékkal, de még vasárnap délben is vastagon latyakos, hókásás főutakon, lefagyott fehér mellékutakon csúszkáltak a járművek.

Sok a koccanás a latyakos utakon. Fotó: DM/DV
Sok a koccanás a latyakos utakon.
Fotó: DM/DV

Szegeden a belváros utcáiról a napsütés és az aranyvasárnapi bevásárlók kocsijai csapták szét a felolvadt havat. A város környéki bevásárlóközpontokba nyomuló roham „takarította le" az állami kezelésű nemzetközi főutakat is. A legnagyobb tumultus az 5-ös és a 43-as átmenő szakaszán alakult ki.

Az áruházaknál délelőtt kialakult dugót a rendőrök igyekeztek oldani. A Coránál szakaszolták a forgalmat, az autópályától a Bajai út felé terelték az átmenő járműveket. Késő délelőtt a Bertalan híd is beállt, a Temesvári körút lámpás csomópontjaiban rendőrök vették át az irányítást. Egész nap rendkívül nagy forgalom volt a Rókusi körúton, a Csongrádi sugárúton, a Kálvárián, a Temesvári körúton és az összes bevásárlóközpontnál.

A bevásárlók mellett itt a vendégmunkások rohama is. Fotó: Karnok Csaba
A bevásárlók mellett itt a vendégmunkások rohama is.
Fotó: Karnok Csaba

Miért nem takarították le az útfelelősök a város útjait? Nem is akarták teljesen ledúrni az alsó, felsózott hóréteget, hogy ha visszafagy, ne tükörsima jégpáncél dermedjen az utakra – tájékoztatott Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai vezetője. Elmondta, szombat délután 3 órától 14 gépük egyfolytában takarítja az utakat, 22 hómunkásuk söpri a buszmegállókat, átkelőket. Akkor tud kotorni az állami útfelelős is, ha legalább 5 centi hó esik, addig szórja az utakat. A Magyar Közút Zrt. szóvivője, Légrádi Veronika elmondta, a dél-alföldi régió útjain – az előírt menetrendben – 69 gép és 80 hómunkás ekézi az utakat. Hozzátette, mínusz 7 fok alatt a sózás olvasztó hatása sem érvényesül megfelelően.

Balesetek

Szegeden súlyosan megsérült szombat este egy segédmotoros férfi, aki a Csongrádi sugárúton vágódott egy gépkocsi elé. Szombat éjszaka mentőautó ütközött egy Forddal a József Attila sugárút–Makkosházi körút kereszteződésben, a Ford sofőrje sérült meg. 4-en könnyebben megsérültek abban a tucatnyi koccanásban, amely a hó miatt történt. Az 55-ösön egy autós fának csapódott, de könnyebb sérüléssel megúszta. Vásárhelyről koccanásról jött lapzártánkig hír, és a helyi busz szombati karamboljáról, amikor egy Ford Focus nekicsúszott. Makón és Szentesen ugyancsak autók koccantak, a sztráda megyei szakaszán kicsúszásokhoz kértek rendőrségi segítséget.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. barkzso 2009. december 21. 20:25
  „Igen igen igen. ja és: ezt is megcsináltuk. Ja és: tesszük amit tennünk kell. Ja és: Fel fel ti rabjai a földnek, fel fel te éhes proletár...
  Ez lesz egy országból és egy városból mikor a csont hülyék hitelből és a más pénzéből akarják cirkuszoztatni a népet...”
 • 53. E! 2009. december 21. 17:14
  „hiányolom azt a szófordulatot, hogy "cikázó biciklisek" :P”
 • 52. buszos 2009. december 21. 16:01
  „Hát igen! ez a mi várásunk! mint minden évben eljön a tél! de szerencse hogy nálunk kb egy hétig tart! de akkor is felsül a vezetöség, de ezt most tetőzi az a felelőtlen vezetési hozzá állás ami belekezdet egy olyan projektbe ami nem is volt átgondolva! nem gondolván a <moderálva> románok áthaladásán esetleges balesetet ig Szegedi révén csak annyit mondok hogy ez országosan is egy katasztrófa!!! ja csak úgy mellékesen a nevemhez hívő tényleg buszos vagyok!!”
 • 51. E! 2009. december 21. 14:25
  „"Nem is akarták teljesen ledúrni az alsó, felsózott hóréteget"
  ...”
 • 50. darch 2009. december 21. 14:21
  „Bakacsi Zoltán ezt komolyan gondolta? Pénteken, szombaton és ma is majdnem zakóztam helyenként a kerékpárommal. Kettő és fél, három kilométert tekertem munkába menet. Ez alatt kb száz méteren volt takarítva az út. A járdákat a házak, társasházak előtt nem takarítják, az utak, kerékpárutak veszélyesen csúszósak.
  Röhejesnek tatom, hogy szombaton leesett a hó, és hétfő estére sem lesz a város nagy részéből eltakarítva. Hol vannak a közmunkások?”
 • 49. Zsoltee0716 2009. december 21. 11:11
  „49. hozzászólás antikos 2009.12.21. 10:02

  Kedves antikos ezt az infot a www.szkt.hu is meg oszdhatod, már ha egyáltalán érdekli őket!
  Köszönöm!”
 • 48. antikos 2009. december 21. 10:02
  „Illetékesek figyelem!!!!

  Ma a Kossut Lajos sugárút és a Szilágyi utca kereszteződésében, ahol nem lehet átmenni, a kész síneken, járnak át az autók. Jelezem a betonra csak a sínek vannak felrakva, 20-25 cm különbség van. Sok barom, mert a szalagozott terelő eldőlt használja ezt a szakaszt!!! Tönkre fogják tenni a valamelyest levegőben álló síneket...

  Gyorsan kellene valami kordont húzni!!!”
 • 47. karaly 2009. december 21. 09:17
  „39. Humgor 2009.12.20. 22:17

  Hogy lehet tűrni azt, hogy 1-2 ember miatt ezrek szívjanak?! Állítom más normális országban rövid idő alatt eltakarították volna azt a defektes autót, főleg, hogy nem volt megfelelő szerszám a kerékcseréhez. A legközelebbi parklolóba szállítani és benyújtani nekik a számlát!”
 • 46. Böbaba 2009. december 21. 09:10
  „Kedves masaka: mint ahogy írtad: " A menetrend az normál forgalmi körülményekre van kitalálva, kis rátartással, hogy minél jobb legyen a jármű kihasználtsága" A "Felkészültünk a télre" kijelentés az én fogalmaim szerint azt jelenti, hogy van valami TERV az ilyen rendkívüli viszonyokra is!! Értem ez alatt például azt, hogy ha a diszpécsernek tudomása van róla hogy a már 20 percet késő busz, még Apátfalván van. Akkor nem várakoztatom az utasokat még 40 percig, hanem a sok üresen álló Mars téri busz közül elindítok egyet!!”
 • 45. Mike3 2009. december 21. 06:35
  „Akkor idéznék a DM-től: "Szeged felkészült a télre". Én összesen egyetlen egy kotrót láttam, az is csak furikázott.”
 • 44. dorig 2009. december 21. 06:18
  „ÉN 19-kor akartam átkelni a Nagykörút-Csongrádi kereszteződésben. Mivel rendőr irányított, de háttal volt a gyalogosoknak, gondoltam átkelek, de azért megkérdeztem, hogy most szabad e menni. (Ő a keszteződés szélén a zebrán állt) Ekkor azt a választ kaptam: Hölgyem piros a lámpa!!!
  Kérdem én ha a rendőr a keszteződésben irányít nem az ő "szava" számít, és nem a lámpa?”
 • 43. 6664 2009. december 21. 04:11
  „Amíg a toronyházhoz meg nem érkezett a két villogó rendőrautó, addig lépésben (sem haladt) a sor az Újhídon, utána pedig csaknem normális ütemben értem haza. Köszönjük meg inkább, hogy amíg a fűtött kocsiban türelmetlenkedünk, addig ők a csöppet sem barátságos időben segítenek, hogy hazajussunk...”
 • 42. Neszemetelj! 2009. december 21. 00:30
  „Humgor!

  Köszi az infót...! El nem tudtam képzelni hogy valóban ez a fennakadás oka, hiába mondta a rádió hogy mi történt, nem hittem el...
  Az viszont kritikán aluli, hogy a rendőrök úgy irányították a forgalmat, hogy közben működött a jelzőlámpa a Csongrádi sgt és a Nagykörút sarkánál. Teljesen megtévesztette az autósokat, és többen majdnem elgombázták a rendőrbácsit, akit ugye nehéz észrevenni, hiszen nem elég a csúszós útra figyelni, és a lámpát is nézni hogy mit mutat..., főleg ebben a rossz látási viszonyokkal megspékelt időben!
  Teljes káosz uralkodott, de nem értettem hogy miért nem lehetett a jelzőlámpákat addig kiiktatni, hiszen a legtöbb autós későn vette észre hogy rendőr irányítja a forgalmat..., ami tudjuk felülbírája a jelzőlámpát!!!

  Azon meg végképp megdöbbentem, amikor végeztek a rend őrei a vezényléssel, akkor megkülönböztető jelzéssel és elakadásjelző használatával végig száguldottak a nagykörúton, és a záróvonalon át -a szabályt áthágva- visszamentek a kapitányságra. Elhiszem hogy nagyon átfáztak, mert nem embernek való körülmények között kellett vezényelniük órákon át, de azért tudni kéne, hogy mikor engedélyezett a megkülönböztető jelzés használata.
  Sajnos egyre több alkalommal tapasztalom, hogy már akkor is villognak, amikor a rendőrségről kihajtanak a balra TILOS táblánál, és ahogy a nagykörút sávjában vannak, megszűnik a megkülönböztető jelzés létezni!!!
  Kár hogy erre nincs szabály..., vagy van, de rájuk nem vonatkozik a kresz!!! SAJNOS!”
 • 41. antikos 2009. december 20. 23:25
  „39. Ezért állt Balástyáig a pályán a sor???
  Istenem! Alkalmatlan emberek a közigazgatásban. NA de, ha nem fizetnél pár napig adót, már rajtad vannak...”
 • 40. antikos 2009. december 20. 23:18
  „Erről beszéltünk már hetekkel ez előtt!
  Rossz a munkaszervezés és a vezetés... Váltanunk kell! Ennyi.”
 • 39. masaka 2009. december 20. 22:23
  „Böbaba figyelmébe ajánlanám, hogy bármennyire felkészült a Volán, csak a saját eszközeit, embereit tudja felkészíteni a télre.
  Arról sajnos nem tehet, hogy mindig van a vonalon egy-két nemnormális, akinek vagy a téli vezetési tudása, vagy a tárgybeli készségei hiányoznak, jelesül a télre jól felkészített, normális ablaktörlőlapátos, téli gumis autója van.
  Hiába a legjobban felkészített autóbusz, ha a hülyegyereket kell követnie kilómétereken át, aki nem tudja átlépni a szédítő 25 km/h-s sebességet, mert vagy nem tud, vagy nem mer gyorsabban menni, arra viszont nem hajlandó, hogy átszálljon a buszra, vagy olyanra bízza a vezetést, aki képes rá.
  A menetrend az normál forgalmi körülményekre van kitalálva, kis rátartással, hogy minél jobb legyen a jármű kihasználtsága, ha egy ügyefogyottat kifogsz magad előtt, már bukott az egész hátralévő menetrend.
  És nem egy van az úton ilyenkor, az ilyenek lehet köszönni leginkább a késéseket, baleseteket.”
 • 38. Humgor 2009. december 20. 22:17
  „Csak egy érdekes mai adalék a témához.
  Ma Deszk és Szeged között pont előttünk 2 autóval- 12.50 kor leállt egy olasz rendszámú Volkswagen Phaeton az út közepén. (vészvillogó és kiszállt belőle 3 db "majrahíí" román fukszbajnok) íMi még kikerültük. Majd mentem a városba 2 óra múlva immár visszafelé (Szeged felé), még mindig ott volt, de akkor már rengeteg autót tartotakkal fel, hiszen gyakorlatilag egy félpályás útlezárás okoztak. Hívtam a rendőrséget, ahol elmondták, hogy defektjük volt, de nincs hozzá szerszámok. Mondom az ügyeletes rendőrnőnek, hogy akkor vontassák el, mert már mindkét irányba több száz autó torlódik. Azt mondta hölgy, hogy nem nyúlhatnak hozzá......És akkor a végsó poén. Jöttem vissza Deszkre 18.30-kor még mindig (MÁR KÖZEL 3,5 ÓRÁJA!!!!!!!) ott volt a járgány. A dugó akkora volt, hogy egészen onnan, a szegedi oldalig (Római krt) tehát kb 20km-en állt. És a legnagyobb röhej, hogy két rendőrautó kezdte el biztosítani a forgalmat és terelni az autókat. A PHAETON A ROMÁNOKKAL PEDIG ÁLLT A SÁVBAN 3,5 FÉL ÓRÁJA ÉS TÖBB EZER AUTÓT TARTOTT FEL. És még nem volt vége, kb 19.30 körül hagyta el a helyszínt............Minden más országban már trélelre vagy az árokba rakták volna őket.....”
 • 37. micsibucsi 2009. december 20. 22:11
  „Hű rendőreinknek semmi köze a káoszhoz! Ők nem csinálhatnak új utakat.”
 • 36. lidocain 2009. december 20. 21:44
  „36
  kicsi szivem,ma vasárnap van!... :))”
 • 35. valoperes_zugugyved 2009. december 20. 21:32
  „ma nem dolgoztak a kossuthon...xd,sose lesz kész. a 2-es se.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem dőlt meg a -17,9 fokos hidegrekord

Nem dőlt meg éjszaka a -17,9 fokos hidegrekord, ugyanis vasárnap 22 órától hajnali 1 óráig -17,2 fok volt Szeged térségében. Tovább olvasom