Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Esznek-e húst az állatvédők?

Szeged - Állatvédelemmel foglalkozó szakembereket kérdeztünk: hogyan viszonyulnak a húsevéshez? A tappancsos Farkas Gabriella megpróbált kevesebbet fogyasztani belőle, de nem érezte jól magát a bőrében. A Négy Mancs programvezetőjét azonban még egy illatozó libamájjal sem lehetne elcsábítani.
Paul McCartney, az egykori Beatles gitárosa egy horgásztúrán vett részt néhány évtizede. Éppen kapása volt, amikor elhatározta, hogy vegetáriánus lesz. „Tekertem az orsót, aztán néztem, ahogy a hal levegő után kapkod. Rájöttem, hogy az ő élete ugyanolyan fontos neki, mint az enyém nekem" – vallott a zenész arról, miért fordult el a húsevéstől.

Az állatok védelmével tölti mindennapjait Farkas Gabriella, a Tappancs Alapítvány elnöke, Seres Zoltán, az Orpheus egyesület vezetője és Gergely Zsófia, a fővárosi Négy Mancs Alapítvány programvezetője.

– Nem mondom, hogy nem okozott lelkiismereti problémát a húsevés – mesélte Farkas Gabriella. A Tappancs elnöke elmondta: próbálta csökkenteni napi húsadagját, de egyszerűen nem érezte jól magát. – A megvásárolt húst azonban soha nem dobom ki. Azért ne haljon meg egy állat, hogy aztán ne használjam fel a részeit – magyarázta. Közös sütögetéseken azonban mindig készítenek zöldségmenüt, aminek Farkas Gabriella szerint nagyobb a sikere a húsoknál. A telepükön élő 240-270 kutyusról pedig kiderült: egyáltalán nem hívei a vegetáriánus konyhának. Naponta 200 kiló húst falnak be.

A Négy Mancsos Gergely Zsófia nem eszik húst Fotó: Karnok Csaba
A Négy Mancsos Gergely Zsófia nem eszik húst.
Fotó: Karnok Csaba

A közvetlen vezetőségben és munkatársai között sem tud vegetáriánusról Seres Zoltán. Az Orpheus egyesület vezetője a halakon, tengeri herkentyűkön és belsőségeken kívül minden más húsételnek barátja. – Leginkább a könnyedebb, fehér húsokat kedvelem. Az ismerőseimet is szívesen vendégelem meg majonézes szószba forgatott csirkemellfilével – mondta az állatvédő. Arra viszont nagyon ügyel, hogy a húst ne hipermarketből, hanem háztájról vásárolja, ahol az állatok megfelelő körülmények között élték le életüket.

Gergely Zsófiát, a Négy Mancs Alapítvány programvezetőjét is megkérdeztük: engedne a csábításnak egy illatozó libamáj láttán? – Nem, mivel nem eszem húst. Tejterméket és tojást azonban fogyasztok – mondta. A programvezető természetesen nem ítéli el a húsevőket. – Csak azt kell megválogatni, hogy az állat milyen gazdaságban nevelkedett – tanácsolta.

Híres vegetáriánusok

A húsmentes életmódot választotta Kőbán Rita olimpiai és világbajnok kajakozó, Laár András, a KFT zenekar énekese, Bódi Sylvi fotómodell, Ábel Anita színész-műsorvezető. Vegetáriánus Dustin Hoffman színész, Bryan Adams énekes, és a magyar származású Drew Barrymore színésznő is.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. zsuzsamama 2008. október 15. 05:30
  „bio-baromfi: azért, mert baromfit tenyésztek, sőt meg is eszem, de leginkább eladom annak, aki egészségesen akar étkezni, magam tartom az egyik legnagyobb állatvédőnek! nemcsak háziállataim, de a baromfiállomány is igen boldogan él, amig a sors úgy akarja, ennek ellenére, amikor vágásra kerül a sor, már konyhai dolognak kell tekintenem, különben a tápláléklánc megszakadna, de ami ennél is fontosabb: az egészséges fehérjeszükségletet nem tudnám imádott gyermekemnek biztosítani. tudom, ezzel nem mindenki ért egyet, dehát ezért vagyunk emberek, hogy a minden teremtménynél meglévő különbözőségnek hangot is adjunk.”
 • 28. RobinGood 2008. október 03. 23:26
  „7. hozzászólás Tök mindegy, h ki... "Milyen magyar az, aki először nem egy francia vagy lengyel libatömő üzemet támad be, hanem egy sajátját, egy magyart. Kérdezem, bezárt e vmelyik külföldi üzem? Nem. Ezek az emberek álszent hazaárulók, szégyeljék magukat."

  15. hozzászólás állatbarát 2008.10.02. 10:36
  "Ezt az állatvédő bagázst valószínű külföldi kokurencia bérelhette fel, különben nem saját hazájuk(?) saját népük ellen léptek volna fel. Nem Magyarországon vannak a lenagyobb állattartó üzemek. Külföldre miért nem mennek replikázni? "

  Már nagyon unom ismételgetni, hogy a feketelistának nevezett fogyasztóknak szánt tájékoztatón 20 francia és 13 magyar cég szerepel. Más EU-s ország azért nem, mert máshol tilos libát tömni (kivéve Bulgáriát, amelynek az exportja elenyésző). Úgyhogy a hazaárulózás olcsó, de hamis megnyilvánulás és nemzetközi állatvédő szervezet esetén még értelmetlen is.”
 • 27. hozzaszolo0 2008. október 03. 11:42
  „Sőt!
  Hússal él az, mint a vércse, hogy a fogát meg ne sértse....”
 • 26. Cc 2008. október 02. 17:50
  „Rongybaba kérdésed akadémikus, persze, hogy kell a hölgynek néha a nyershús. A nótában már régen megénekelték: "hússal él az mint a kánya, tövig nyeli, majd kihányja"”
 • 25. Ukuku 2008. október 02. 16:28
  „Lehet ezt ragozni, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy eszik-e húst vagy sem. Egy vegetáriánus állatvédő ne akarja a hús evőket megváltoztatni, ráadásul úgy, hogy ezzel kárt okoz sokaknak. Lásd Szentes. Ezzel lehet vitatkozni, de azért mégiscsak vannak határok. A 4 Mancs továbbra is elmehet a bús pi@ába.”
 • 24. Celtis 2008. október 02. 15:24
  „Néhány téves hiedelmet szeretnék eloszlatni. Ha egy vegetariánus ember táplálkozásához szükséges növényeket akarjuk megtermeszteni, vagy azt a takarmányt, amelyet egy húsevő ember táplálkozásához szükséges haszonállatok megesznek, akkor ez utóbbihoz sokszorta nagyobb földterület szükséges! (Konkrét számadatot nem írok, mert nagyon sokféle körülmény befolyásolhatja, de a sokszorosa biztos.) Tehát ha az egész emberiség vegetariánus lenne, vagy csak a húsevők csökkentenék a húsfogyasztásukat, akkor jelentősen csökkenteni lehetne a művelt területek méretét.

  Az, hogy egy vegetariánus ember nem képes ugyanolyan munkavégzésre, egészen egyszerűen nem igaz: a fenti cikkben is hivatkoznak vegetariánus olimpikonokra, de említhetnénk a világ szegényebb országaiban élő munkásokat, akár az indiai riksásokat, akik közismerten nagyon keveset esznek, húst pedig soha.

  A növények szenvedéséhez is egy kis adalék: ha egy növényt kettévágsz, és ledugod a földbe a levágott részt, gyökeret ereszt és vígan él tovább. Próbálnád meg ugyanezt állattal... Arról nem is beszélve, hogy pl. a gabonanövények az aratáskor gyakorlatilag már halottak. Tehát a növények esetén egyáltalán nem biztos, hogy "szenvedniük" kell. Egy gerinces állat esetében ezt viszont akár neurológiai, vagy bármely más módszerrel is kimutathatjuk, hogy így van!”
 • 23. Horton 2008. október 02. 14:12
  „Ful !
  Nálad a pont.

  Azonkívűl, az emberi szervezetnek szüksége van a húsra.
  Egy "fizikai" munkát végző ember, ha nem enne húst, előbb-utóbb képtelen volna dolgozni.
  Aki azt mondja, hogy ez nem igaz, az vagy hazudik, vagy nem dolgozik.”
 • 22. rongybaba 2008. október 02. 14:05
  „FUL! A szívemből beszéltél,köszönöm!”
 • 21. jana 2008. október 02. 13:24
  „Ful-nak nagyon jó a meglátása! ez tényleg így van! A növényeken úgy látod a gyötrődést hogy kipusztul, elhal egy ága.. vagy csak egyszerűen nem tud szomorúan nézni rád.. és ezért nem véded hanem megeszed? milyen dolog már! együnk levegőt! bár én azt is sajnálom, mert milyen dolog már, hogy szennyezett levegőt szívunk be és ennénk meg:D inkább pusztuljunk éhen és mindenkinek jó lesz csak az embernek nem :D legjobb :D
  Egyébként meg a növények stresszhelyzetben vannak a gépek miatt :D Milyen dúrva hogy mikor learatják a búzát jön felé a gép tuti bestresszel!. Én már érzem is a stresszes kenyér ízét :D jó étvágyat :D”
 • 20. Ful 2008. október 02. 13:11
  „Piszok gyilkosok!!
  Van szívetek megölni és elfogyasztani azokat a gyönyörű növényeket!
  Csak azért, mert ŐK nem tudnak segítségért kiálltani, vonyítani, nyávogni, röfögni?!!
  Álszenteskedő barbárok vagytok, akik csak azt veszik észre amit hallanak!!
  Tudjátok meg, hogy a fák, füvek, virágok is éreznek és sikítanak a fájdalomtól; csak azt a ti fületek meg nem hallja!
  Nem elég, hogy a különféle állatok eltörnek, legázolnak, megesznek, majd újra felböfögve megemésztenek még az emberek is belőlünk akarnak jóllakni????
  Senki nincs, aki megállítja a vegetáriánus gyilkos hordákat????”
 • 19. kekecke 2008. október 02. 13:10
  „embervédők még mindig nincsenek ? rengeteg olyan gyerek van még mindig, aki hírből sem ismeri a húst, csak néhanapján ! nem azért, mert vegetáriánus !!!”
 • 18. jana 2008. október 02. 12:17
  „Jah, és nem hiszem hogy van tressz nélküli állat! az nem stresszel egyedül ami megpusztul a pusztán és nem ölik meg... de az a baj, hogy nem eszek olyan állatot, ami elpusztult, csak amit leöltek. Leölés közben pedig stressz éri! tehát aki eszik az stresszes kaját kajol be.
  A másik meg, az őseink-nek miért volt ez jó?
  Az a baj annyi az energiánk, hogy ilyenekkel foglalkozunk.”
 • 17. jana 2008. október 02. 12:12
  „Ha fele ennyi ember enne húst, vagy csak fele ennyi húst ennénk, akkor elmondom mi lenne! kétszer ennyi más terméket kéne előállítani legalább ugyanis a hús sokkal jobban laktat! Ha kétszer ennyi minden mást kéne előállítani az azt jelenti a mezőgazdaság növénytermesztése kb duplájára nőne! fák a fasorban sem lennének:D és az egész világon növényt termesztenének :D csak az a gáz hogy aklíma meg egyre kevésbé alkalmas erre:D lol
  Szóval maradok a húsnál :D”
 • 16. Celtis 2008. október 02. 10:57
  „Tájékozódni érdemes és hasznos!

  Segítségével elkerülhető, hogy olyan "költői" kérdéseket tegyünk fel egy fórumban, amelyekre egy héten belül négyszázötvenszer leírták már a választ, ja és hogy olyan feleletet adjunk a saját költői kérdésünkre, amelynek semmi köze a valósághoz.

  És néha egészen meglepő adatokra bukkanhatunk, például hogy a teljes emberiség közel kétharmada soha nem eszik húst.
  Ahogyan alig néhány évtizede még idehaza is hetente egyszer, vasárnapi ebédnél volt szokás húst enni. Nagyon gyorsan hozzászoktunk a jóléthez! Sajnos ez a fogyasztási szint viszont nem tartható fönn hosszú távon.”
 • 15. állatbarát 2008. október 02. 10:36
  „Ezt az állatvédő bagázst valószínű külföldi kokurencia bérelhette fel, különben nem saját hazájuk(?) saját népük ellen léptek volna fel. Nem Magyarországon vannak a lenagyobb állattartó üzemek. Külföldre miért nem mennek replikázni?
  Nem kellett volna szétverni a magyar vidéket akkor most is lenne minden udvarban kényelmes körülmények között tartott , mondhatnám kényeztetett állat és nem kellene a szupermarketekbe járni élelmiszer alapanyagokér. Mert az ott kapható húsok minden dekája nagyüzemi körülmények között tartott állattól származik.”
 • 14. rongybaba 2008. október 02. 10:28
  „Kérdésem: Ennek a G.Zs-nek nyersen sem kell néha hús?”
 • 13. Hús zabáló 2008. október 02. 09:33
  „Kedves Dova!

  Az ipari szintű állattartás eddig, évtizedekig senkit sem zavart? Te is, mi is ilyen állatokat (pl.) fogyasztottunk. Nem mindenkinél volt falusi nagymama, aki háznál vágta a tyúkot a családtagjainak.
  Miffenneeee már ez a fenenagy állatvédelem. Lassan már a szomszédok jelentgetik majd fel egymást, -ha a hátsó kerítésnél leskelődve a szomszéd épp libát töm???!!

  Remélem ezt nem kell megélnem.”
 • 12. kaky 2008. október 02. 09:15
  „A nagyüzemi állattartás révén stresszel teli kaját kap a panelember!

  Hol lehet házi csirkét, házi dolgokt kapni? Max házinak álcázott, illegális cuccokat árulnak, átvágva az embert!!!”
 • 11. Jo Bacsi 2008. október 02. 08:43
  „Hat ilyen egy alszent!
  McCartney meg megtudja engedni maganak hogy vegetarianus. Kulomben is nyugaton egesz mas egy vegetarianus kaja mint Mo-n ahol csak a paprikat, paradicsomot meg krumplit meg rizst ismernek.”
 • 10. dova 2008. október 02. 08:27
  „Miért van az, hogy sokan, még a média is, félre akarja magyarázni, hogy miért küzdenek az állatvédők?

  A cikkben megjelenő összefüggés vizsgálata, max érdekességet mutathat, mintsem hogy rápirítson az elkötelezett állatvédőkre.
  Senki közűlük nem itéli el a húsok és állati eredetű termékek fogyasztását, soha nem nyilatkoznak ilyet.
  Ha valaki meghallja, amit mondanak, akkor tudhatja, hogy csak és kizárólag az ipari módszerű állattartás ellen vannak, a sokszor brutális bánásmód ellen.

  Egy film, melynek megnézését csak erős idegzetűeknek javaslom.
  http://veg-tv.info/Earthlings
  A másfél órás film szélsőséges példáit mutatja a mai, ipari méretű állattartásnak.
  Ebből talán megérthető, hogy mire mondanak az állatvédők nemet.

  Szép napot!
  Üdv
  Dova”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esti mese aputól – Pocket PC-n

Szeged - Mindegy, hogy mait, vagy régi népmesét mond a szülő a gyermekének, lényeg, hogy a szöveg… Tovább olvasom